Frankrigs offentlige sektor

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Frankrigs offentlige sektor består af den offentlige forvaltning og de statsejede virksomheder. Den første del står for at forberede, udrede og iværksætte beslutninger, som er taget af politiske myndigheder og finansieres af skatterne. Den anden del består af et antal virksomheder, som staten besidder en afgørende indflydelse i og som bliver finansieret ved at sælge de varer eller tjenesteydelser, som de producerer. Den offentlige sektor i Frankrig beskæftiger 5,95 mio. mennesker, hvilket svarer til 26,3% af arbejdsstyrken. [1].

Opdeling[redigér | rediger kildetekst]

Den offentlige forvaltning[redigér | rediger kildetekst]

I Frankrig er den offentlige administration, benævnt APU, opdelt i de centrale APU'er (APUC : Staten, forskellige organer i centraladministrationen, universiteterne, Statens center for videnskabelig forskning, Det nationale kontor for beskæftigelsen), de lokale administrationer (APUL), administrationen af sociale ydelser og de etablissementer i statsadministrationen, der enten er forbundet til staten eller til en APUL.

Samlet set er der omkring 6,033 mio. ansatte.

De statsejede virksomheder[redigér | rediger kildetekst]

I slutningen af 2002 kontrollerede den franske stat 1.600 virksomheder, med omkring 1,1 mio ansatte. Sektoren blev kraftigt formindsket under to bølger af privatiseringer i 1986-1988 og i 1993-2000, i alt forsvandt tæt på 3.000 virksomheder med 1,3 mio ansatte ud af offentligt ejerskab. Hovedaktiviteten er i dag produktionen af eksplosiver i SNPE og forskning og udvikling indenfor atomenergien i CEA. Derudover har staten stadig interesser i virksomheder indenfor jernbanedrift, post, elektricitet, gas og telekommunikation.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

"Rapport annuel sur l'état de la fonction publique, Faits et chiffres 2007-2008" (PDF) (fransk). Arkiveret (PDF) fra originalen 10. oktober 2008. Hentet 2013-04-20. Værk brugt ved udarbejdelse af artiklen

  1. ^ Årsrapport fra observatoire de l'emploi public 2004-2005