Frederick Russell Burnham

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Major Frederick Russell Burnham, Chef for Spejderne
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Frederick Russell Burnham (11. maj 18611. september 1947) var spejder under indianerkrigene i USA. Han rejste til Afrika, hvor han blev spejder for den britiske hær og blev et idol for spejderbevægelsens skaber, Robert Baden-Powell, og kendt for sin indsats for den engelske hær i kolonierne i Afrika samt for at inspirere Baden-Powell til at etablere den internationale spejderbevægelse.

Kun faa bliver en Skæbne saa rig paa Oplevelser til Del, som den der blev beskaaret Forfattern af denne Bog. Igennem mere end en Menneskealder har han i to Verdensdele været med hver eneste Gang nyt Land blev vundet for Civilisationen, og altid har han været med blandt de allerførste, de der tog de haarde Knubs og fik den ringe Løn, men de rige Oplevelser.

Han er militært mest kendt for sin indsats i Anden Boerkrig, Den første Matabelekrig, og Den anden Matabelekrig.

Klondike, Alaska, 1899 – ...Der gik Rygter om Uroligheder i Afrika, og Major Terry Laing havde allerede skyndt sig fra Klondike med Sydafrika som Maal. Han sagde til mig, inden han rejste: "De slog mig paa Turen ned ad Yukon, men jeg skal slaa Dem nu og være første Mand i Boerkrigen. Den kommer sikkert, og vi vil træffe alle vore gamle Venner der!" Det blev Laings sidst Kapløb med mig. Det var ogsaa hans sidste Kapløb med Døden, som standsede ham med en Martini-riffelkugle i Nærheden af Johannesburg. Jeg var allerede ved at gøre mig rede til at rejse, da jeg fik følgende Telegram: Lord Roberts ønsker Dem i sin Stab som Chef for Spejderne. Hvis De tager imod det, kom snarest ad hurtigste Rute.

Inden en Time var jeg paa Vej til Afrika


Hovedkvarteret, Pretoria, 25. Juni 1900. Lord Roberts' Brev lyder:

Kære Major Burnham. Da jeg hører, De er i Færd med rejse tilbage til Europa, vil jeg benytte Lejligheden til at takke Dem for den værdifulde Tjeneste, De har ydet, siden De tiltraadte ved mit Hovedkvater ved Paardeberg i Februar. Jeg tvivler om, at nogen anden Mand i Hæren med Held kunde have gennemført de farlige Hverv, som De fra Tid til anden har udført, eftersom de krævede et helt Livs Træning i Forbindelse med usædvanligt Mod, Forsigtighed og Udholdenhed. Det gjorge mig meget ondt at høre om det alvorlige Ulykkestilfælde, De var udsat for under Deres sidste heldige Forøg paa at sprænge Fjendens Jernbanelinje i Luften, og jeg haaber snart at høre, er helt rask igen.

Deres meget hengivne Roberts, Feltmarskal

Britisk Østafrika[redigér | redigér wikikode]

Førstedagskuvert, 2010

I april 1902 indsendte East Africa Syndicate ansøgning om land i Britisk Østafrika. Finansmænd fra British South Africa Company viste interesse i syndikatet, der først ansøgte om 500 m², senere om noget større arealer, heriblandt et stort område tilhørende en jødisk bosættelse. I april 1903 Burnham, og direktør for Britisk Østafrika syndikatet, en ekspedition bestående af John Weston Brooke og andre ud for at vurdere mineralmængderne i regionen. Ekspeditionen, der blev kendt som de fire B'er (alle ledernes navne begyndte med B), rejste fra Nairobi via Mount Elgon nordpå til vestbredden af Lake Rudolph, hvorunder de led store afsavn i form af vandmangel og oplevede farer ved mødet med masaier.[1]

Medaljer og dekorationer[redigér | redigér wikikode]

Vigtige værker[redigér | redigér wikikode]

Et lille udpluk af bibliografien:

 • Scouting on Two Continents. (1926)
 • Fra Alaska Til Kap: Pionerliv i Amerikas minelejre og på Sydafrikas højsletter (1929)
 • Scouting Against the Apache. The Boy Scout's Book of True Adventure, Fourteen Honorary Scouts, with foreword by Theodore Roosevelt and biographical notes by James E. West. (1931)
 • Taps for the Great Selous. Hunting Trails on Three Continents, Grinnell, George Bird, Kermit Roosevelt, W. Redmond Cross, and Prentiss N. Gray (1933)
 • Taking Chances. (1944)

Bøger – udvalgte titler[redigér | redigér wikikode]

 1. {{{navn}}}, frit tilgængelig på Project Gutenberg
 • The Boys' Own Book of Adventurers. Albert Britt. (1923)
 • Folks Ushud Know; Interspersed with Songs of Courage. Lee Shippey (1930)
 • He-who-sees-in-the-dark; the boys' story of Frederick Burnham, the American scout. James E. West; illustrated: Robert Baden-Powell (1932)
 • Major Burnham of the Shangani Patrol. J. P. Lott, Rhodesiana Magazine (September 1976)
 • Major F. R. Burnham, D.S.O. J. P. Lott, Rhodesiana Magazine, #36. (Martz 1977)
 • An American family on the African frontier: the Burnham family letters, 1893-1896. Mary y Richard Bradford. (1993)
 • Burnham: King of Scouts.Peter van Wyk. ISBN 1-4120-0901-4. (2003)

Noter[redigér | redigér wikikode]

 1. W.N. Fergusson (1911). Adventure, Sport and Travel on the Tibetan Steppes. Charles Scribner's Sons. s. forord. 


Storbritannien Stub
Denne biografi om en brite er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi