Frederik af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Nordborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Frederik, hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Nordborg (26. november 158122. juli 1658) var en af de sønderborgske hertuger.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Han var søn af hertug Hans den yngre af Sønderborg og født 1581. Ved faderens testamente fik han (1622) et årligt deputat af 5000 Rdl., medens hans 5 brødre fik hver sit fyrstendømme. Da det imidlertid ligeledes var bestemt, at han skulle arve den af brødrene, som først måtte afgå ved døden uden livsarvinger, opnåede han alt 21. februar 1624 ved broderen Hans Adolfs død besiddelsen af Nordborg med Nørre HerredAls og Ballegård i Sundeved; han nødtes dog til at afstå Rumohrsgaard til Alexander af Sønderborg. 1633 arvede han efter broderen ChristianÆrø gården Gråsten, som han atter kort efter solgte til Philip af Glücksborg. I øvrigt gik det ham som broderen og hans sønner på Sønderborg: det lille fyrstendømme kunne ikke bære udgifterne ved hofholdningen, der blev gjort gæld, og de stadig voksende kontributioner, hvis retmæssighed hertugerne ikke ville anerkende, henstod ubetalte. Således forberedtes lenets tab få år efter hans død, der indtraf 22. juli 1658. Han havde kort i forvejen oplevet øens erobring af de svenske og Nordborgs indtagelse og besættelse.

Ægteskaber[redigér | redigér wikikode]

Frederik var to gange gift: 1. med Juliane af Sachsen-Lauenborg (død 1630); 2. gang med Eleonora af Anhalt-Zerbst, der overlevede sin ægtefælle og beholdt Østerholm som enkesæde (d. 2. november 1681).

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.