Frjálslyndi flokkurinn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Frjálslyndi flokkurinn er et islandsk liberalt politisk parti, der blev grundlagt i 1988 af fhv. minister Sverrir Hermannsson fra Selvstændighedspartiet. Partiet ledes af Guðjón Arnar Kristjánsson.

Partiet støtter Islands NATO-medlemskab men er imod Irakkrigen. Samtidig er partiet imod EU-medlemskab.

I 2006-07 blev det lille højrefløjsparti ”Nýtt afl” en del af Frjálslyndi flokkurinn, og det resulterede i, at det prominente partimedlem Margrét Sverrisdóttir forlod sit parti i protest og tilsluttede sig det nye miljøfokuserede parti Islandsbevægelsen – for et levende land (Íslandshreyfingin – lifandi land).

Op til valget i 2007 havde Frjálslyndi flokkurinn bevæget sig politisk fra at have haft stort fokus på fiskekvoter og de små fiskerisamfund til fokus på indvandring. Frjálslyndi flokkurinn er det eneste politiske parti i Island, der støtter en restriktiv lovgivning på immigrationsområdet, og partiet er konsekvent blevet anklaget for fremmedfjendskhed. Partiet gennemførte i januar 2009 en medlemsundersøgelse for at finde ud af partiets holdning til EU. Resultatet blev, at Frjálslyndi flokkurinn er imod islandsk EU-medlemskab.

I februar 2009 forlod to parlamentsmedlemmer partiet. Jón Magnússon meldte sig ind i Selvstændighedspartiet (Sjálfstæðisflokkurinn) og Kristinn H. Gunnarsson meldte sig ind i Fremskridtspartiet (Framsóknarflokkurinn).

Partiet har 4 medlemmer af Altinget.


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]