Fusion (musik)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Fusion (flertydig).

Fusionsmusik er en musikstil, hvor elementer fra flere anerkendte stilarter bliver inddraget.

Mest brugt om fusion mellem jazz og rock, en musikstil som havde sin storhedstid fra slutningen af 1960'erne frem til midten af 1990'erne.

Jazzrock[redigér | redigér wikikode]

Jazzrocken prøver at forene elementer fra jazzen: komposition,improvisation, teknik, musikalsk udtryk med rockens evne til nå et bredt publikum ved f.eks ikke-akustiske instrumenter (el-bas, synthesizere, forvrænget guitar), spektakulært sceneshow, og en gennemskuelig/enkel komposition.

Jazzrocks historie[redigér | redigér wikikode]

Fra slutningen af 1960'erne havde den eksperimentelle jazz eller frijazzen nået et musikalsk højdepunkt med artister som John Coltrane og ikke mindst Miles Davis.

Bevidstheden om musikkens sociale funktion var samtidig stigende, i takt med ønsket fra det sorte mindretal om at møde den hvide kultur på lige fod. Jazzmusikken havde nu et vigtigt budskab at formidle, da jazzen i sig selv ikke var "sort" musik – kun opfundet af sorte.

I tiden frem til midten af 1970'erne var dominerende kunstnere: guitaristen John McLaughlin, pianisten Joe Zawinul (Weather Report med bl.a. Jaco Pastorius(bas) og Wayne Shorter(sax)), Chick Corea(piano) og Herbie Hancock(keyboards).

I Danmark, som hidtil havde virket som en magnet på repræsentanter for den traditionelle jazz, begynder folk som Palle Mikkelborg og Kenneth Knudsen på eksperimenterne.

I 1980'erne får fusionsmusik stor folkelig udbredelse med ugentligt program på DR P3. Fusionsmusikken bl.a. i form af funk-musikken er populær pga. dens gennemslagsevne, men får også drøje hug af traditionalisterne blandt jazzkendere, da enkle figurer (licks) og store stadionkoncerter har invaderet jazzgenren. Instrumentteknologien er også et element som driver jazzen hen mod en "mainstream"-identitet.

Miles Davis er t.eks. gået fra sin akustiske dæmper til brugen af forvrænger- og ekkopedal i sit trompetspil, men udviklingen giver alligevel flere europæiske musikere inspiration til at forsøge sig i fusion/jazzrock-genren.

I Danmark er grupper som Kamikaze (band), Burnin Red Ivanhoe, Sneakers, Frontline påvirket af den komplekse komposition og de lyriske jazz-akkorder.

Kendte fusionsnavne[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg