Gærdesmutte

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Gærdesmutte ?
Wren.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Aves (Fugle)
Orden: Passeriformes
(Spurvefugle)
Familie: Troglodytidae
(Gærdesmutter)
Slægt: Troglodytes
Art: troglodytes
Videnskabeligt artsnavn
Troglodytes troglodytes
Linnaeus, 1758

Gærdesmutten (Troglodytes troglodytes) er en fugleart i gærdesmuttefamilien. Den bliver 9,5 – 12 cm lang, vejer 8 – 13 gram og er dermed Danmarks næstmindste fugl (efter fuglekongen).

Den er en lille brun fugl med en sjov lille hale, der som oftest stritter lige op i luften. Man lægger tit mærke til den pga. dens kraftige klare sang (som kan høres hele året) og dens meget hidsige kald. (Lyt)

Den er en almindelig ynglefugl (300.000 – 500.000 par) og trækgæst i hele Danmark. Gærdesmutten er også udbredt i det meste af Europa, i dele af Asien og Nordamerika.

Gærdesmutter lever af insekter hele året. Derfor ser man dem sjældent ved fuglebrættet, og derfor er de sårbare overfor længere frostperioder om vinteren. Man kan tydeligt mærke, at der er færre gærdesmutter i landet i forår efter isvintre.

Gærdesmutter og rede
Troglodytes troglodytes

Gærdesmuttens rede er ret speciel, da den er kuglerund med et indgangshul i siden. Den er ca. på størrelse med en lille håndbold. Det er hannen, der bygger reden, og han bygger flere forskellige, så hunnen har nogle at vælge imellem. De øvrige reder benyttes til at overnatte i. Gærdesmutten lægger 1 – 2 kuld om året med 6 – 8 æg. Æggene ruges i 14 – 16 døgn, og efter klækningen fodres ungerne i 15 – 18 dage.

Kilder/Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: