Gazastriben

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Gaza (flertydig).
Gazastriben
قطاع غزة
Qiṭāʿ Ġazzah
Største Gaza
Officielle sprog Arabisk
Kontrolleret af Palæstina Staten Palæstina
Ledere
 -  Præsident Mahmoud Abbas
 -  Premierminister Rami Hamdallah
Areal
 -  Total 360 km2 
Indbyggertal
 -  Anslået  1.816.379 
 -  Tæthed 5.046/km2 
Valuta
Tidszone (UTC+2)
 -  Sommer (DST)  (UTC+3)
Internetdomæne .ps
Telefonkode +970
a Anvendt i Gazastriben siden 1951.
b Anvendt siden 1985.

Gazastriben(Arabisk: قطاع غزة transliteration: Qitˁɑ' Ġazzah/Qita' Ghazzah, Hebraisk: רצועת עזה Retzu'at 'Azza) er en smal landstribe nordøst for Sinai-halvøen ud til Middelhavet. Det grænser op til Israel mod nord, og Egypten mod syd. Området er blot 41 km langt og mellem 6 og 12 km bredt. Gazastriben har omkring 1,82 mio. indbyggere (2014-skøn[1]). Gazastriben er et af verdens tættest befolkede områder, blandt andet på grund af den store gruppe palæstinensiske flygtninge.[2] Hovedbyen er Gaza by med 400.000 indbyggere. I forbindelse med den israelske tilbagetrækning skal alle de israelske bosættere forlade områdets 25 bosættelser.

Sammen med Vestbredden danner Gazastriben det palæstinensiske selvstyreområde. Store dele af Gazastriben er dog kontrolleret af Israel. I februar 2005 besluttede den israelske regering at trække sig ud af området i løbet af sommeren 2005, dog er lufthavns- og havnefaciliteter stadig kontrolleret af Israel. Selv om Israel har trukket sig ud, opfattes området stadig som israelsk-besat område. Fx har Israel nægtet Mogens Lykketoft adgang til at mødes med det palæstinensiske selvstyre i Gaza[3].

Historie[redigér | redigér wikikode]

Gazastribens grænser blev fastlagt i den våbenhvileaftale som Egypten og Israel fastlagde efter den arabisk-israelske krig i 1948, der var fulgt i kølvandet på briternes udtræden af de palæstinensiske områder. Det blev besat af Egypten indtil det blev overtaget af Israel efter israelernes sejr i seksdageskrigen i 1967.
Efter Oslo-aftalen i 1993 mellem Israel og Palæstina fastlagde at meget af stribens område skulle være begrænset palæstinensisk selvstyreområde. I februar 2005 bestemte den israelske regering under Ariel Sharon at implementere dennes plan for tilbagetrækning fra området. Planen indeholdt endvidere planen om lukning af en del jødiske bosættelser i området. Den 12. september 2005 erklærede Israel formelt afslutningen af 38 års besættelse af området. Alligevel anses Gaza-striben af FN for, at være israelsk-besat område, da det er en integreret del af det, der kaldes de besatte palæstinensiske områder, og som også omfatter Øst-Jerusalem og Vest-bredden. Der har siden da været problemer med raketaffyringer fra Gazastriben, der har ramt israelske landsbyer i Israel[4][5]. På den anden side har den israelske hær ifølge nyhedsbureauet Associated Press affyret kampvognsgranater over grænsen, hvilket har resulteret i flere dødsfald, det israelske militær IDF benægter denne historie[6]. Den 24. juni 2007 gennemførte det israelske militær luftangreb mod Gazastriben siden Hamas tog kontrollen med området.[7]

I juni 2007 dannede Gazastriben baggrund for et opgør mellem Fatah og Hamas om kontrollen med området, et opgør som Hamas trak sig sejrrigt ud af med den totale overtagelse af området. Se også Palæstinensiske borgerkrig.

Kilder[redigér | redigér wikikode]