Gebyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Et gebyr er i princippet et pengebeløb som kræves ind af private personer eller firmaer eller af en offentlig virksomhed for en tjeneste eller ydelse. Gebyret skal dække de reelle gennemsnitsomkostninger ved en bestemt tjeneste, i modsætning til en afgift, som er en form for beskatning.

Både indenfor offentlig og privat virksomhed virker det imidlertid som om der ikke skelnes klart mellem gebyrer og afgifter eller sågar bøder. Kører man i offentlig transportmiddel uden gyldig rejsehjemmel kan man blive afkrævet ”kontrolafgift”, dvs. bøde for forseelsen. At man gerne undgår at nævne gebyr, kan hænge sammen med at ordet har en negativ klang; det forbindes med at der mere eller mindre berettiget bliver krævet ind.

Specielt bankverdenen og teleselskaberne er blevet kritiseret for deres omfattende brug af gebyrer. Det har i mange tilfælde været svært at få øje på hvilken ydelse der bliver betalt for, og der opstår mistanke om at gebyret i virkeligheden er skjult indtjening fra virksomhedernes side.

Eksterne Henvisninger[redigér | redigér wikikode]