Geert Wilders

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Geert Wilders.

Geert Wilders (født 6. september 1963 i Venlo, Limburg, Holland) er en hollandsk politiker, der har været medlem af det hollandske underhus, Tweede Kamer, siden 1998. Oprindeligt repræsenterede han VVD, men i 2006 grundlagde han partiet Groep Wilders, der senere skiftede navn til det nuværende Partij voor de Vrijheid, og som han stadig er politisk leder af.

Geert Wilders er fortaler for begrænsninger i immigrationen til Holland, særligt fra ikke-vestlige lande. Som selvproklameret "forsvarer for ytringsfrihed" og kritiker af islamisme, har han foreslået at forbyde Koranen i Holland, fordi han mener den er i strid med landets lovgivning.

Politisk karriere[redigér | redigér wikikode]

I 1997 blev han medlem af byrådet i Utrecht for VVD, og blev valgt til parlamentets underhus året efter. I juli 2004 præsenterede han sammen med partifællen Gert-Jan Oplaat en pamflet med forslag til en mere konservativ retspolitik i VVD, der indeholdt punkter som strengere straf, højere hastigheder på vejene, udvisning af yderligtgående imamer og nej til at Tyrkiet skal kunne blive medlem af EU. Særligt sidstnævnte krav vandt ikke gehør – og det var medvirkende til at han i september samme år dannede Groep Wilders, der i første omgang blot var en gruppe i parlamentet. Sommeren efter, i juni 2005, blev Wilders en af de ledende i nej-kampagnen for landets folkeafstemning om forfatningstraktaten, som 62% af vælgerne endte med at stemme nej til.

Wilders stiftede Partij voor de Vrijheid 22. februar 2006 sammen med Bart Jan Spruyt. På sin hjemmeside publicerede han Muhammed-tegningerne fra Morgenavisen Jyllands-Posten for at markere sin støtte til ytringsfriheden. Wilders hævder at han i løbet af de følgende dage modtog over 40 mordtrusler, hvilket vakte stor opmærksomhed i Holland. Wilders har levet under politibeskyttelse i flere år. Ved parlamentsvalget i september 2006 år gik Wilders' parti markant frem og blev med 5,9% af stemmerne landets tredjestørste oppositionsparti og landets femtestørste parti i det hele taget.

Islamkritik[redigér | redigér wikikode]

I et indlæg i den hollandske avis De Volkskrant i august 2007 foreslog Geert Wilders et forbud mod Koranen i Holland, ligesom Adolf Hitlers Mein Kampf er forbudt. Han hævder, at det religiøse skrift opfordrer til had og mord og argumenterer for, at den dermed ikke har nogen eksistensberettigelse i det hollandske retssamfund.

I november 2007 offentliggjorde Wilders i avisen De Telegraaf, at han arbejder på en kortfilm om Koranen. Titlen er Fitna (arabisk: "det onde") og den fik premiere i marts 2008. Den syriske mullah Ahmad Badr al-Din Hassoun har udtalt, at det vil blive opfattet som en krigserklæring, hvis Wilders ødelægger en koran i filmen. Den hollandske regering frygter, at filmen vil afstedkomme protester mod hollandske ambassader og virksomheder i muslimske lande, og myndighederne hævede 6. marts landets terrorberedskab som følge af filmen. Også Europa-Kommissionen har udtrykt sin bekymring.

Wilders' udtalleser har tidligere skabt stærke reaktioner i lande som Tunesien, Marokko og Saudiarabien. Men heller ikke i Holland har reaktionerne udeblevet – bl.a. har rockeren Appa sagt, at han ikke ville have noget imod, hvis Wilders blev skudt.

18. marts 2008 roste Geert Wilders i et interview med DR2 Udland Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen for håndteringen af Muhammedkrisen, og beklagede, at Hollands statsminister er "en kujon, som ikke står fast på forfatningens ord om ytringsfrihed, men i stedet har stillet sig på Talebans side". Fogh reagerede imdidlertid prompte med at tage afstand til Wilders' synspunkter[1], mens Dansk Folkepartis Søren Espersen kaldte statsministeren kritik for "pinlig" [2].

Kilder[redigér | redigér wikikode]