Genevekonventionen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 4. maj 2015, 11:02 af KnudW (diskussion | bidrag) KnudW (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved Knud Winckelmann, fjerner ændringer fra 5.179.91.186 (diskussion | bidrag))
Originaldokument fra den første Genevekonvention i 1864.

Geneve-konventionen (som er fire konventioner og tre tillægsprotokoller) angiver alment gældende retningslinjer som alle krigsførende skal følge. I Danmark er konventionerne transformeret til at være gældende lov i 1951. Sammen med Haag-reglerne udgør Geneve-konventionerne Den Humanitære Folkeret.

Overskrifter for de 4 konventioner og de 3 protokoller er følgende:

Konvention I

Om forbedring af forholdene for de sårede og syge i væbnede styrker i felten. Fastsætter regler for beskyttelse af militært personel, som bliver såret eller syg.

Konvention II

Om forbedring af forholdene for de sårede, syge og skibbrudne medlemmer af marinen. Udvider beskyttelsen for sårede, syge og skibbrudne medlemmer af søstridsmagten.

Konvention III

Som angår behandlingen af krigsfanger. Opregner krigsfangers rettigheder.

Konvention IV

Som angår beskyttelse af civilbefolkning i krigstid.

Protokol I

Tillæg til Geneve-konventionerne af 12. august 1949, der angår beskyttelsen af ofre for internationale væbnede konflikter. Udvider beskyttelsen for ofre for krigshandlinger mod racistiske regimer og for befrielseskrige.

Protokol II

Tillæg til Geneve-konventionerne af 12. august 1949, der angår beskyttelsen af ofre for ikke-internationale væbnede konflikter. Udvider beskyttelsen for ofre for interne konflikter, hvor en væbnet opposition kontrollerer tilstrækkeligt territorium til at udføre vedvarende militære operationer.

Protokol III

Tillæg til Geneve-konventionerne af 12. august 1949 gennemført under den diplomatiske konference den 8. december 2005.

Se også

Eksterne henvsninger

SamfundSpire
Denne samfundsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
JuraSpire
Denne juraartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.