Gisle Surssøns saga

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Gisle Surssons saga (eller Gisle Surssøns saga; isl. Gísla saga Súrssonar) er en islandsk slægtsagaer fra ca. 1200. Hovedpersonen er Gisle Surssons, der ved skæbnens ugunst tvinges til at dræbe sin egen svoger, Snorre Godes fader, for at hævne sin anden svoger og fostbroder, Vésteinn. Gisle dømmes til fredløshed på livstid. Som fredløs lever han i ca. 13 år, efterstræbt af fjender og udsat for alle farer og savn, men hjulpet af sin trofaste hustru, Auður Vésteinsdóttir, en af de islandske sagaers beundringsværdigste kvindekarakterer. Endelig lykkes det Gisles fjender at overrumple ham og dræbe ham (ca. 978). Gisle er digter og drømmer, en tålmodig, brav og hæderlig personlighed med dybe følelser og ukuelig kraft.

Sagaen haves i flere håndskrifter. I indledningen er to af dem helt forskellige, men ellers er det samme saga i; den indeholder en del ægte vers.

Udgivet under titlen: Tvær sogur af Gisla Surssyni ved K. Gislason, 1849 og i sagabibliotek ved F. Jonsson, 1903.

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Gísla saga Súrssonar i normaliseret islandsk tekst (Islandsk)
  • Gisli Saga fra SagnaNet.is (Engelsk)
  • Anmeldelse af filmen (Viking Outlaw) af J.D. Thayer, University of Oregon (Engelsk)
  • Side fra Bgk.is (Ancient Manuscripts and Instructive Writings) med forskellige udgaver gennem tiden (alfabetisk fra Gisla)


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.