Glycerin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Glycerin

Glycerin

IUPAC-navn
Propan-1,2,3-triol
Generelt
Andre navne Glycerol
Propantriol
Molekylformel C3H8O3
Molarmasse 92,0776 g/mol
Fremtræden Farveløs væske
CAS-nummer 56-81-5
E-nummer E422
Kemiske egenskaber
Massefylde 1,2613 g/cm3
Opløselighed i vand Blandbar
Smeltepunkt 18,1 °C
Kogepunkt 290 °C
Syrestyrkekonstant
(pKa)
14,4
Viskositet 1,412 Pa·s
Sikkerhed
NFPA 704
Flammepunkt 204 °C
Hvis ikke andet er angivet, er data givet for
stoffer i standardtilstanden (ved 25 °C, 100 kPa)

Glycerin (også kendt som glycerol eller propantriol) er en farveløs, lugtfri, hygroskopisk og sødtsmagende trivalent alkohol der ved stuetemperatur er meget tyktflydende. Dens molekylformel er C3H8O3.

Glycerin er en sukkeralkohol med tre hydrofile hydroxygrupper (-OH), der er ansvarlige for dens gode vandopløselighed. Glycerol har e-nummeret E422 og bruges bl.a. i fødevarer som emulgator eller stabilisator, men den må trods sin sødme ikke anvendes som sødemiddel. Pga. sine fugtbevarende egenskaber, bruges glycerin bl.a. også i hudcremer.

Glycerin indgår desuden i alle fedtstoffer.

Glycerol er desuden basis for fremstilling af bl.a. nitroglycerin og kunstharpiks til maling og lak.

Opløselighed i vand (20oC): fuldstændigt blandbar.

Produktion[redigér | rediger kildetekst]

Der produceres omkring 950.000 tons glycerol om året i USA og Europa. I årene 2000-2004 blev der produceret 350.000 tons glycerol om året alene i USA. Produktionen vil stige når EU-direktiv 20003/30/EC blive implementeret. Direktivet foreskriver at 5,75 % af petrobrændstoffer bliver erstattet af biobrændstof i alle medlemslande i 2010, og glycerol dannes som biprodukt ved biodieselproduktion. Prognoser viser at produktionen vil være seks gange højere end efterspørgslen i 2020.[1]

Sæbeficering der danner glycerol.
Glycerin

Triglycerider der findes i fedt og olie er per definition estre af glycerol med lange kæder af carboxylsyrer; hydrolysen (sæbeficeringen) eller transefterificeringen af disse triglycerider producerer støkiometriske mængder glycerol. Glycerol er et biprodukt ved produktionen af lange kæder af carboxylatsalte som bruges i sæbe.

Glycerol dannes også ved transesterificering som bruges til biodieselfremstilling. Denne form for råglycerin er ofte mørk med en tyk sirupsagtig konsistens. Triglycerider (1) bliver behandlet med en alkohol som ethanol (2) med en katalysator i form af base. Dette giver ethylestre af fedtsyren (3) og glycerol (4)

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ [Christoph, Ralf; Schmidt, Bernd; Steinberner, Udo; Dilla, Wolfgang; Karinen, Reetta (2006). Glycerol. "Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry". Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry.
NaturvidenskabSpire
Denne naturvidenskabsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.