Gokart

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gokartløb i Berlin, 1980

Gokart er en motorsport, hvor kørerne konkurrerer i små, lave racerbiler. Sporten er ofte indgangssport for kørere, der senere bevæger sig videre til andre og større motorsportsklasser.

En gokart er et åbent køretøj uden kabine, men findes i modeller både med og uden styrtbøjler. Der findes mange forskellige klasser, hvoraf de største og hurtigste kører med en motorstørrelse på 250 cm³. Dog er de mest almindelige klasser på mellem 60 cm³ (lidt større end en alm. en scooter) til 125 cm³ (tilsvarerende en lille motorccykel).

Ordet "Gokart" opstod da opfinderen af den første gokart, sagde sætningen: "Let's go kart". Gokart kaldes almindeligt for kart og karting.

Motor[redigér | redigér wikikode]

Indendørs gokartbane

Normalt kører en gokart med en meget kompakt to-takst motor. Mange andre hverdagsting benytter sig også af totakts motorer pga. deres ringe størrelse. Motorerne i en gokart er dog meget kraftigt tunet. En gokartmotor yder normalt mellem 10hk, helt op til omkring 50hk. Dette bevirker at motorerne mekanisk er meget hårdt presset. Derfor skifter man stempel og cylinder ud med jævne intervaller, målt efter hvor mange timer motoren har kørt siden sidste service. Dette interval kan variere fra omkring 15-25 timer, helt ned til 2-3 timer. Men der findes også en meget robust, "long life" motor ved navn: Rotax Max. Rotax Max er en motor du kan bruge helt fra du er 8 år, til 50 år. Det sker ved at få skiftet cylinder hver gang du rykker en klasse højere. Rotax motoren kan køre over 100 timer på et stempel.

Der findes dog mere robuste fire-takts motorer til hobby- og udlejningsbrug, så som Biland SA250 motoren og de typiske Honda motorer på udlejningskarts. Disse kan tåle langt flere timer før de skal serviceres, og stempel og cylinder bliver normalt ikke skiftet til et service. Ulempen ved disse motorer er lavere ydelse. En udlejningskart fra den danske producent Dino [1] har fra 5,5hk til et maks på 13hk.[2]

I efteråret 2009 blev Danmark det første land i Norden med et gokart center med el-drevne gokarts. Det schweiziske mærke Tomkart leverede 14 el-drevne gokarts til Power Racing Gokart Center i København, som siden har skiftet navn til Power Racing Gokart Akademi. De el-drevne gokarts kan yde omtrent 13-14 hk ved maksimal indstilling på 300 Ampere, men køres normalt på 70 A, hvilket giver en ydeevne på cirka 3-4 hk.

Gokart klasser[redigér | redigér wikikode]

  • 6-8 år: Fra den dag man fylder 6 år til og med det år man fylder 8 år, kan man køre i miniputklassen.
  • 8-10 år: Fra den dag man fylder 8 år til og med det år man fylder 10 år, kan man køre i Cadett mini klassen.
  • 10-14 år: Cadett junior.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]


Sport Stub
Denne artikel om sport er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.