Gotisk fiktion

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Strawberry Hill, en engelsk villa i "genoplivelsen" af den gotiske stil, bygget af den gotiske forfatter Horace Walpole.

Gotisk fiktion (nogle gange omtalt som gotisk horror) er en litterær genre, der kombinerer både uhygge og romance. Som genre anses den bredt for at være blevet grundlagt af den engelske forfatter Horace Walpole med hans roman fra 1764, The Castle of Otranto. Gotisk fiktions effekt afhænger af en tilfredsstillende slags terror en udvidelse af den essentielle romantiske litteraturs behag, der var relativt ny på Walpoles novelles tid.

Fremstående indhold indenfor gotisk fiktion inkluderer terror (både psykologisk og fysisk), mysterier, det overnaturlige, spøgelser, hjemsøgte huse og gotisk arkitektur, slotte, mørke, død, forfald, galskab, hemmelige og arvelige forbandelser.

Fremhævede personer i gotisk fiktion inkluderer tyranner, skurke, banditter, galninge, jomfruer i nød, femme fataler, troldmænd, vampyrer, varulve, monstre, dæmoner, genoplivede lig, spøgelser, levende skeletter, Den Vandrende Jøde og Djævlen selv.

Vigtige holdninger indenfor den gotiske litteratur inkluderer: anti-katolisme, især kritik af den romersk katolske overvægt på inkvisitionen (i de Sydeuropæiske lande som Italien og Spanien), romantikkens syn på en ældgammel middelalderfortid, melodrama og parodier (inklusiv selvparodier).

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]