Grønholt (Slesvig)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Grønholt
For alternative betydninger, se Grønholt. (Se også artikler, som begynder med Grønholt)

Grønholt (dansk) eller Grünholt (tysk) er et gods nord for landsbyen Fuglsang-Grønholt på halvøen Svansø i Sydslesvig. Administrativt hører Grønholt under Damp Kommune i Rendsborg-Egernførde kreds i den nordtyske delstat Slesvig-Holsten. I kirkelig henseende hører det under Karby Sogn. Sognet lå i den danske periode til 1864 i Risby Herred (Svans godsdistrikt). På tysk omtales godset som Adliges Gut Grünholz og Herzoglische Verwaltung Grünholz (Hertugelige Administration Grønholt).

Godset kendes siden 1438 og har været i forskellige familiers eje. Den nuværende hovedbygning i røde mursten er opført 1749 for Ida Lucie von Thienen i senbarok/rokokostil og tilskrives arkitekten Johann Gottfried Rosenberg. Facaden er inddelt i murede pilastre og har rokokoornamentik i sandsten, bl.a. et alliancevåben for slægterne von Thienen/von Brockdorff i trekantsgavlen. Bygningen krones af et stort valmtag. I det indre er der panellerede interiører i rokokostil. En storbrand i 1888 ødelagde driftsbygningerne, der er genopført i historicistisk stil.

Siden 1855 har herregården været i hertugslægten Glücksborgs eje og har siden fraflytningen fra Lyksborg Slot været hertugens residens. Den nuværende beboer, prins Christoph af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg, er titulær hertug af Slesvig og Holsten og beslægtet med Dronning Margrethe.

Ejerliste (ikke komplet)[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 54°34′36.91″N 9°57′1.4″Ø / 54.5769194°N 9.950389°Ø / 54.5769194; 9.950389