Grønlands Universitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Grønlands Universitet
Ilisimatusarfik-university-of-greenland.jpg
Universitets nye bygninger blev opført i 2007
Grundlagt 1987
Sted Nuuk
Studerende 600
Ansatte 125
Budget 126 mio. dkr
Rektor Tine Pars
Websted www.uni.gl
v · d · r

Koordinater: 64° 11′ 27″ N, 51° 41′ 46″ V Grønlands Universitet (grønlandsk: Ilisimatusarfik) er et universitet i Nuuk. Tidligere hed det Inuit Instituttet, men fik status af universitet i 1989. Universitetets forskning og undervisning fokuserer på emner med relation til Grønland og Arktis.

Universitetet lå indtil 2007 i den gamle herrnhutiske missionsstation fra 1738 i Nuuk. I januar 2008 fusionerede universitetet med en række professionsrettede bacheloruddannelser. Samtidig flyttede dele af universitetet ud i universitetsparken – Ilimmarfik – som er et center for uddannelse, forskning, dokumentation og formidling.

Ilisimatusarfik består i dag af tre institutter med i alt 10 afdelinger.

Undervisning[redigér | redigér wikikode]

Der indskrives også ph.d.-studerende. Desuden er der et antal enkeltfagsstuderende samt gæstestuderende.

Undervisningen foregår primært på dansk, men kan også foregå på grønlandsk. En mindre del – ca. svarende til 30 ECTS-point – af undervisningen udbydes på engelsk. Dette giver mulighed for gæsteophold for udenlandske studerende. Der udbydes flg. undervisning:

 • Ilimmarfik-Instituttet:
  • Afdeling for Teologi : bacheloruddannelse i teologi, sidefagsuddannelse i religion
  • Afdeling for Samfundsvidenskab : bachelor- og kandidatuddannelse i samfundsvidenskab, hoved- og sidefagsuddannelse i samfundsfag
  • Afdeling for Kultur & Samfund: bachelor- og kandidatuddannelse i kultur- og samfundsvidenskab, hoved- og sidefagsuddannelse i historie
  • Afdeling for Sprog, Litteratur & Medier: bachelor- og kandidatuddannelse samt hoved- og sidefagsuddannelse i Sprog, Litteratur & Medier
  • Afdeling for Sociale forhold: professionsrettet bacheloruddannelse til socialrådgiver, med mellemrum udbydes diplomuddannelse rettet mod færdiguddannede socialrådgivere
  • Afdeling for Journalistik: professionsrettet bacheloruddannelse til journalist
  • Afdeling for Erhvervssprog og oversættelse: professionsrettet bacheloruddannelse til erhvervsoversætter
Instituttet udbyder hvert andet år HD 2.-delsuddannelser i Ledelse og Organisation samt Regnskab og Økonomistyring, i samarbejde med Aalborg Universitet.
Ilimmarfik-Insituttet har ca. 315 studerende.
 • Institut for Sygepleje og Sundhedsforskning (Sygeplejerskeuddannelsen):
Professionsrettet bacheloruddannelse til sygeplejerske. I 2012 blev der udbudt diplomuddannelse i arktisk sygepleje
Institut for Sygepleje og Sundhedsforskning har ca 55 studerende på bacheloruddannelsen
 • Institut for Læring:
  • Ilinniarfissuaq – Afdeling for læreruddannelse. professionsrettet bacheloruddannelse til folkeskolelærer, efter-/videre-uddannelse af underviserne i folkeskolen, på diplom-, master- og kandidatniveau (diplomuddannelserne er på bachelorniveau og retter sig mod folkeskolelærere efter tidligere uddannelser
Institut for Læring har ca 230 studerende på bacheloruddannelsen

Kandidater fra Samfundsvidenskab, Sprog, Litteratur & Medier samt Kultur- & Samfundshistorie ansættes overvejende i den centrale eller kommunale administration, i gymnasieskolen og ved anden videregående uddannelse, i kulturelle og erhvervsmæssige institutioner etc., mens de færdiguddannede fra teologiuddannelsen typisk får ansættelse i folkekirken eller i forbindelse med undervisning.

Dimitterede fra de professionsrettede uddannelser ansættes primært inden for den pågældende brance: folkeskolen sundhedsvæsnet, socialvæsnet og medierne.

Universitetsbiblioteket har ca. 30.000 bind og 125 tidsskrifter, som løbende ajourføres. Samlingen er integreret med Groenlandica, Grønlands Nationalbibliotek. De øvrige institutter har egne bibliotekssamlinger.

Optagelsesbetingelser[redigér | redigér wikikode]

Der kræves foruden studentereksamen fuldt sprogkendskab til dansk, grønlandsk og engelsk. Der optages hvert år 160-170 studerende. Gæstestuderende fra andre lande skal være indskrevet ved et universitet i deres hjemland eller i et andet land. Som hovedregel bør man have mindst 2 års studieerfaring fra hjemuniversitetet.

Publikationer[redigér | redigér wikikode]

Ilisimatusarfik udgiver årsskriftet Kultur- og Samfundsforskning samt en række øvrige publikationer.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

 • Kathrine Kjærgaard & Thorkild Kjærgaard, Ny Herrnhut i Nuuk 1733-2003, Ilisimatusarfik, 2003. ISBN 87-90197-03-8.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]