Grønlandshaj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Grønlandshaj (Somniosus microcephalus) er også kendt under navnet havkal eller havkarl. På engelsk kaldes den bl.a. for "sleeper shark" pga. dens ry for at optræde særdeles sløvt og bevæge sig langsommeligt. Inuitterne kalder den Eqalussuaq. Det er en stor haj, der kan være på størrelse med de største hvidhajer, og det er den hajart i verden, der lever nordligst; bl.a. findes den i havene omkring Grønland og Island.

Adfærd og levevis[redigér | redigér wikikode]

Grønlandshajen færdes på store dybder, helt ned til 2 kilometers dybde, og bedømt ud fra maveindhold, man har studeret på fangede eksemplarer, spiser den tilsyneladende langsomme haj hurtigt bytte, såsom fisk og sæler. Man har desuden fundet rester af isbjørn, rensdyr og heste i hajernes maver. Blandt inuitter verserer historier om, at slædehunde ind imellem er blevet taget af grønlandshajer, som er lokket til kysten af nyligt fangede sæler, der endnu ligger blødende i vandet.

Grønlandshajen er kendt for at være dårligt seende, og det ringe syn skyldes en parasit ved navn Ommatokoita elongata, som lever af dødt væv i hajens øjne. Parasitten forårsager dannelsen af arvæv og hajen bliver efterhånden delvist blind. Desuden er hajen berygtet for dens giftige kød, som virker meget kraftigt berusende og først kan spises efter en lang koge-tørre-koge-proces.

Grundet grønlandshajens ry som blind dovenlas, har man været af den overbevisning, at hajen ikke er farlig for mennesker. Noget tyder, ifølge canadiske dykkere, imidlertid på, at eksemplarer, der færdes i den canadiske flod St. Lawrence, og som tilsyneladende ikke er angrebet af ovennævnte parasit, har udvist en truende adfærd. Hajerne svømmede desuden i cirkler tættere og tættere på dykkerne, som i sidste ende fortrak fra vandet.

Man kender ikke så meget til grønlandshajens liv i øvrigt, men studier tyder på, at arten kan blive endog meget gammel – helt op til 200 år eller mere.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: