Grosser schweizer Sennenhund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Searchtool.svg Eftersyn
Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Grosser schweizer Sennenhund
Balu.jpg
Dansk navn Stor schweizisk kvæghund
Oprindelsesland/-område Schweiz
Forventet livslængde 8-10
Racen egner sig til Aktive, erfarne
Gruppering
FCI: Gr. 2 sektion 3
AKC: Arbejdshund
CKC: Arbejdshund
KC: Arbejdshund
Kategori: Hunderacer

Grosser schweizer sennenhund er en stor hunderace som oprindelig stammer fra Bern-området i Schweiz, hvor racen hævdes at være blevet reddet ved en tilfældighed av dr. Albert Heym.[Kilde mangler]

Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Bemærk! Bemærk!

Afsnit herunder ser ud til at være kopieret - se diskussion — Måske kommer der en tilladelse ?


Grosser schweizer sennenhund[redigér | redigér wikikode]

Er den største af de fire Sennen hunde racer, de andre er Berner Sennen, Appenzeller og Entlebucher.Trefarvet Hund; sort grundfarve med rødbrune og hvide aftegninger, solidt bygget med kraftige knogler og muskler. Trods sin størrelse og vægt er den meget både udholdende og adræt. Kønspræget er tydeligt. Grosseren har dobbelt pels (Stockhaar) med tæt, middellang dækpels og en tæt underuld. Skulderhøjde for hanner 65 til 72 cm, for tæver 60 til 68 cm

Temperament[redigér | redigér wikikode]

Sikker, opmærksom, vagtsom og frygtløs i dagligdagen. Godmodig og hengiven over for mennesker den har tillid til, selvsikker over for fremmede. Middel temperament.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Grosseren stammer fra Schweiz, men mange mener, at de første aner, var de doggeragtige hunde, som ledsagede de forskellige folkestammer i folkevandringstiden i 300-tallet. Og også af de romerske tropper, da de gik over alperne og besatte Helvetien, (Schweiz).

Forfædrene til de store Schweizer Sennenhunde er af den type, der førhen var vidt udbredt over Centraleuropa og som ofte blev betegnet som ”Slagterhunde”. Hunde som slagtere, kvæghandlere, håndværkere og bønder gerne brugte og opdrættede som vagthunde, kvæghunde eller trækhunde. Det var hunde der knoklede for deres føde, og arbejdede de ikke godt nok, blev de spist.

Fra Gotthard-passet førte mange handelsveje til de forskellige dale i Schweiz, og det var først og fremmest her, at der opstod lokale afarter af disse ”slagterhunde”, nogle større andre mindre, nogle korthårede og andre langhårede. I mange århundreder kendtes kun deres eksistens, i disse begrænsede områder.

Hundenes popularitet aftog midt i 1800 tallet, da det kom på mode at indføre fremmedartede hunde til Schweiz og gerne nogle der havde stambog, så hen mod århundredskiftet var sennenhundene næsten forsvundet, og de få der var tilbage, blev brugt som trækdyr foran mælkekærre, og som kvæg- og gårdvogtere.

I år 1908, blev der på en udstilling i Langenthal (Schweiz) fremvist en enkelt hund under navnet "korthåret Bernersennenhund", hundens ejer var Franz Schertenlieb, og hundens navn var Bello v. Schlossgut. Dommer var prof. Albert Heim, som genkendte hunden som efterkommer af de ovennævnte "slagterhunde". Han gav den navnet Grosser Schweizer Sennenhund. – Hr. Schertenlieb opdagede senere endnu 2 eksemplarer, som var tævehunde, og det gjorde hermed opdræt muligt. Racen blev anerkendt som selvstændig race i 1909, og raceforeningen for Grosser Schweizer Sennenhund, i Schweiz, blev grundlagt i 1912.

I mange år, var avlsmaterialet meget lille i antal, da det var særligt vanskeligt at opdrive egnede tæver. Således kunne først fra 1933, mere end 50 hunde indskrives i den Schweiziske kennelklubs stambog. Standarden blev første gang udgivet af FCI d. 5. februar 1939.Hundene er under 1. verdenskrig blevet brugt til at trække kanoner og andet krigsmateriel, og i alperne er den flittigt blevet brugt som lavinehund, pga. sin særdeles gode næse.

I 1959 blev den første Grosser registreret i Danmark, og der er efterfølgende blevet importeret hunde fra Tyskland, Schweiz, Sverige, USA, Østrig, Norge, Polen, Frankrig, Slovenien, Belgien og Holland. Selvom det er usikkert, menes det at den første grosser der kom til Danmark var Pandit Vom Thumeeg.

Den første Kennel i Danmark var Kennel Katla, mange år senere kom den næste kennel: Krakatau og senere Grossergården. Herfra er det gået støt fremad med opdrættere og pt. er der lidt over 200 Grosser schweizer sennenhunde i DK...

" Alle Sennenhunde er uden falskhed, behagelige og gode hus- og familiehunde, som næppe overgås af andre racer. Hengivenhed, trofasthed, årvågenhed og forståelse udmærker dem. citat fra Albert Heim"====

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Dyr Stub
Denne artikel om dyr er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.