Guatemala

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
República de Guatemala
Guatemalas flag Guatemalas nationalvåben
Flag Nationalvåben
Nationalt motto: El Pais De La Eterna Primavera
(spansk: Det evige forårs land)
Nationalmelodi: Guatemala Feliz
Guatemalas placering
Hovedstad Guatemala City
14°38′N, 90°31′W
Største by Guatemala City
Officielle sprog Spansk
Regeringsform Republik
Otto Pérez Molina
Uafhængighed
 • Anerkendt
Fra Spanien
15. september 1821
Areal
 • Total
 • Vand (%)
 
108.890 km² (nr. 105)
0,4
Indbyggertal
 • 2005 anslået

 • [[]] folketælling

 • Tæthed
 
12.013.907 (nr. 68)


134,6/km² (nr. 55)
BNP
 • Total
 • Pr. indbygger
2005 anslået
26,98 mia. USD (nr. 69)
4.200 USD (nr. 106)
Valuta Quetzal (GTQ)
Tidszone
 • Sommer (DST)
(UTC-6)
(UTC-6)
Nationalt topdomæne .gt
Telefonkode +502
Kendingsbogstaver (bil) GCA
Luftfartøjsregistreringskode TG

Republikken Guatemala er et land i Mellemamerika i den sydlige del af det nordamerikanske kontinent, omgivet af både Stillehavet og det Caribiske Hav. Mod nord har det grænse til Mexico, mod nordøst Belize og mod sydøst Honduras og El Salvador. Álvaro Colom Caballeros er Guatemalas nuværende præsident. Han er Guatemalas første venstreorienterede præsident siden Jacobo Arbenz blev styrtet i 1954.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Uddybende artikel: Guatemalas historie
Ruinerne af Maya Templet Tikal II

Fra det 4. til det 11. århundrede var El Petén-regionens lavlandsområder hjertet i en blomstrende maya-civilisation.

Efter lavlandsstaternes kollaps fortsatte maya-staterne i det centrale højland indtil de blev erobret af spanierne, der i 1523 ankom og koloniserede området. Mens det ikke lykkedes at erobre departementet Alta Verapaz med sværdets magt, blev det erobret af missionærer med korsets magt. Næsten alle præ-colombianske maya-bøger blev brændt af spanierne, men en af de bevarede bøger er Popol Vuh, de præ-colombianske mayaers skabelsesberetning.

Guatemala blev uafhængigt fra Spanien i 1821, først som en del af Mellemamerikas Forenede Provinser. Men denne føderation gik i opløsning under en krig der varede fra 1838 til 1840, hvorefter Guatemala blev en uafhængig nation.

Guatemalas historie har siden været kendetegnet af revolutioner, statskup og ikke-demokratiske regeringer. I flere tilfælde har USA grebet ind, fx i 1954, hvor den demokratisk valgte, reformvenlige præsident Jacobo Arbenz blev væltet ved et kup planlagt og finansieret af CIA.

Borgerkrigen 1960-96[redigér | redigér wikikode]

Borgerkrigen mellem guerillaerne og den USA-støttede Guatemalanske hær kostede 200.000 mennesker livet[1] 83 % af dem var Maya'er. [2] Begge sider brugte terror, men regeringssiden stod for 93 % af den og guerillaerne 3 %.[3] Præsident Bill Clinton kom i marts 1999 meget tæt på at give en undskyldning for USAs indblanding, da han sagde at Washington "was wrong" i at have støttet Guatemalanske sikkerhedsstyrker i en brutal mod-offensiv kampagne (Engelsk: a brutal counterinsurgency campaign) "som slagtede tusinder af civile".[1] Statsstøttede voldelige handlinger stoppede i 1983, hvilket medførte flere på hinanden følgende mere eller mindre succesrige demokratiske valg fra 1985 til dags dato. Det seneste officielt demokratiske valg var i 2007. Guatemala har endnu ikke afhjulpet problemet med ulighederne i dets landbrugsbaserede økonomi, hvor 1 procent af befolkningen kontrollerer over 60 procent af landområderne og værdierne.

Dommen om folkedrab[redigér | redigér wikikode]

Den 10. maj 2013 blev den tidligere diktator, general Efrain Rios Montt (86 år), ved en guatemalansk domstol idømt 50 års fængsel for folkedrab og 30 års fængsel for forbrydelser mod menneskeheden, i alt 80 år. Dommen er landets første officielle statslige anerkendelse af de forbrydelser, der foregik i løbet af borgerkrigen. Anklagerne redegjorde blandt andet for, at Rios Montt - der kom til magten ved et kup den 23. marts 1982 og regerede landet i ét år frem - var ansvarlig for, at hæren nedslagtede mindst 1771 Ixil indianere (Mayaer) i El Quiché departmentet. Dommeren lagde vægt på beviser, der viste et mønster i hærens massakrer, der tilsyneladende var udtænkt helt fra toppen.[4][5]

Organiseret kriminalitet og social uro[redigér | redigér wikikode]

Efter 36 års borgerkrig i Guatemala blev der underskrevet en fredsaftale i 1996 mellem regeringen og oprørsbevægelsen URNG. Siden da, har landet været præget af stor social uro og organiseret kriminalitet blandt alle sociale samfundslag, som har styret landet via korruption, afpresning, dødstrusler og vold.

I løbet af de seneste år er volden i Guatemala eskaleret. I 2008 blev der i gennemsnit begået 17-18 drab om dagen i et land med knap 13 millioner indbyggere, hvoraf størstedelen af drabene var narkorelaterede. I 96-98% af tilfældende slipper de kriminelle for straf. Narkobandernes udbredelse i samfundet og deres kyniske metoder skaber stor usikkerhed blandt den lokale befolkning.

Departementer[redigér | redigér wikikode]

Uddybende artikel: Guatemalas departementer
Kort over Guatemala

Guatemala er inddelt i 22 departementer (departamentos):

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Uddybende artikel: Guatemalas geografi

Bortset fra kystområderne er Guatemala overvejende bjergrigt, med et varmt, tropisk klima – mere tempereret i højlandet. De fleste større byer ligger i den sydlige del af landet; de største byer er hovedstaden Guatemala City, Quetzaltenango og Escuintla. Den store sø Lago de Izabal ligger tæt ved den caribiske kyst.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 15°30′N 90°15′V / 15.5°N 90.25°V / 15.5; -90.25