Gullspång

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gullspång
Overblik
Land Sverige Sverige
Landskab Västergötland,
Värmland
Län Västra Götalands län
Kommune Gullspångs kommun
UN/LOCODE SEGSP Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 1567[1] (2020)
 - Areal 300 hektar (2018)[1]
 - Befolknings­tæthed 5,223 indb. pr. hektar
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Oversigtskort

Gullspång er et byområde i Gullspångs kommun i Västra Götalands län i Sverige. Gennem byen løber Gullspångsälven, som samtidig danner grænsen mellem landskaberne Västergötland og Värmland. Størstedelen af byområdet ligger syd for elven, i Västergötland. På trods af navnet og det største indbyggertal er Gullspång ikke hovedby i kommunen, da størstedelen af kommunalforvaltningen ligger i Hova.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Gullspång

Den västergötlandske del af Gullspång var og er beliggende i Amnehärads socken og den värmlandske i Södra Råda socken, og efter kommunalreformen i 1862 indgik byen i både Amnehärads landskommun og Södra Råda landskommun. Den 10. november 1937 indrettedes til byen Gullspångs municipalsamhälle, som blev opløst den 31. december 1958.

I 2005 blev det foreslået at den centrale kommunalforvaltning skulle flyttes fra Hova til Gullspång, som dermed skulle blive "uomstridt hovedby".[2] Dette gennemførtes dog ikke, og i dag ligger socialkontoret i Gullspång mens resten af forvaltningen stadigvæk ligger i Hova.

Erhvervsliv[redigér | rediger kildetekst]

Gullspång var tidligere en industriby med smelteværket Gullspångs Elektrokemiska AB beliggende midt i byen; det er nu nedlagt. En stor arbejdsgiver i byen er firmaet Partex Marking Systems, som fremstiller kabelmærkning.

I Gullspång har Fortum et vandkraftværk, som ved hjælp af vand fra Skagern producerer el.

Bankvæsen[redigér | rediger kildetekst]

Skaraborgs enskilda bank åbnede den 22. februar 1907 en filial i Gullspång.[3] Gullspång har også tidligere haft et sparekassekontor.

Skaraborgsbanken beholdt filialen i Gullspång resten af deres eksistensperiode, men det blev senere nedlagt og virksomheden koncentreret til filialen i Hova, som igen blev nedlagt af Nordea i 2012.[4] Swedbank nedlagde deres filial i Gullspång den 15. november 2016, hvorefter kommunen ikke længere rummer noget bankkontor.[5]

Uddannelse[redigér | rediger kildetekst]

I byområdet findes grundskolen Gullstensskolan.[6][7]

Kultur[redigér | rediger kildetekst]

I årene 1939 til 1954 boede den kendte Røde Orm-forfatter Frans G. BengtssonRibbingsfors herregård lige udenfor Gullspång. Der skrev han mange af sine kendte værker, og efterlod også mange bøger, skrifter og notater som i dag findes i en speciel del af kommunens bibliotek, kaldet mindebiblioteket.

Schlagersangerinden Linda Bengtzing er født og opvokset i Gullspång.

Laksetrappen[redigér | rediger kildetekst]

Laksetrappen i Gullspång

I Gullspångsälven i Gullspång findes en laksetrappe, anlagt i 2004.[8] Trappen er bygget ved at bunden af Gullspångsälven trinvist er blevet sprunget ud og der er blevet dannet små "bassiner". Laksetrappen er bygget i en del af elven som i flere år var tørlagt, men hvor vandstrømmen kan reguleres med de sluser som findes ved kraftstationen.

Sport og idræt[redigér | rediger kildetekst]

Byens største idrætsklub er Gullspångs IF, som spiller i 6. division. Også Otterbäckens bandyklub har fået store fremgange. I 2006 fik P19-holdet SM-Guld, og flere af spillerne som var med dengang spiller i dag i elitebandyklubber.

Blandt øvrige idrætsklubber i Gullspång kan nævnes Gullspångs Tennisklubb, Ridklubben Gullhov, Amnebygdens Ryttarförening, Gullspångs Skytteförening, SMK Gullspång Motocross og OK Amne (orientering).

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b "Statistiska tätorter 2018 – befolkning, landareal, befolkningstäthet" (XLSX) (svensk). Statistiska centralbyrån. 23. marts 2021. Hentet 29. juni 2021.
  2. ^ "Gullspång blir centralort i Gullspång" (svensk). Sveriges Radio. 11. maj 2005. Hentet 29. juni 2021.
  3. ^ 726 i Svensk rikskalender 1908
  4. ^ "Nordea lägger ner i Hova" (svensk). P4 Skaraborg. 6. marts 2012. Hentet 29. juni 2021.
  5. ^ Per Gustafsson (15. september 2016). "Gullspång blir helt utan bank" (svensk). Skaraborgsbygden. Hentet 29. juni 2021.
  6. ^ "Gullstensskolan yngre" (svensk). Gullspångs kommun. 7. juni 2021. Arkiveret fra originalen 29. juni 2021. Hentet 29. juni 2021.
  7. ^ "Gullstensskolan äldre" (svensk). Gullspångs kommun. 7. juni 2021. Arkiveret fra originalen 29. juni 2021. Hentet 29. juni 2021.
  8. ^ "Laxtrappen i Gullspångsälven" (svensk). Gullspångs kommun. Hentet 1. juli 2021.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Svensk geografiSpire
Denne artikel om Sveriges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi