Gunnar Lauring

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Gunnar Lauring f. Andersen (31. oktober 1905Frederiksberg21. februar 1968 sammesteds) var en dansk skuespiller.

Gunnar Laurings familie stammer fra Horsens, men han og hans bror (Palle Lauring, den senere kendte forfatter og historiker) voksede op i København. Gunnar Lauring havde altid ønsket sig at blive skuespiller, så han begyndte at læse hos Henrik Malberg. Han startede på Det kongelige Teaters elevskole, hvor han blev uddannet 1926. Året forinden debuterede han som Max i Erik XIV (Strindberg).

De første år af karrieren må nok mest karakteriseres som mindre vellykkede. Han var godt nok fastansat på Det kongelige Teater, men fik ikke mange roller. I 1929 droppede han teatret og drog til Svend MethlingKomediehuset. Dér havde han heller ikke meget at lave. Han var engageret til forskellige privatteatre i København, men først på Odense Teater fik han endelig de roller, han havde sukket efter.

I årene 1944-1955 var han skuespiller ved Det Ny Teater og 1955-1957 samt igen fra 1959 til sin død ved Det kongelige Teater. Her huskes han bl.a. for sin udførelse af Etatsraad Herming i Indenfor Murene (Henri Nathansen).

Ved siden af teatret fik han tid til at indspille en lang række film.

I radioteatret opnåede han at spille 210 roller. Han var gift med skuespillerinden Jessie Rindom. Sammen fik de sønnen Bertel Lauring, der også blev skuespiller og bl.a. medvirkede i mindre filmroller i en række folkekomedier.

Blandt de film Gunnar Lauring medvirkede i kan nævnes:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]