Gustav Esmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gustav Esmann

Personlig information
Født 17. august 1860 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 4. september 1904 (44 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Dødsårsag Skudsår Rediger på Wikidata
Far Niels Christian Esmann Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Journalist, manuskriptforfatter, forfatter Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Gustav Frederik Esmann (17. august 1860 i København4. september 1904 sammesteds) var en dansk journalist og forfatter.

Opvækst og karriere[redigér | rediger kildetekst]

Gustav Esmann var søn af oberstløjtnant, senere generalmajor i infanteriet Niels Christian Esmann og bror til officeren Sigvard Esmann. Hans moder, Adelheid født Weber, var af tysk familie, mens hans bedstemoder på fædrene side var norsk. Esmann fødtes i København, gik i Viborg Latinskole 1869-73, i Odense Katedralskole 1873-77 (faderens garnisonssteder) og blev student herfra 1877. Efter filosofikum studerede han i nogle år jura uden synderlig interesse for studiet og opgav det derpå. Han blev ved Politikens stiftelse 1884 fast medarbejder af dette blad, foretrak senere en friere journalistisk virksomhed og skrev i de sidste år i blade og tidsskrifter af forskellig farve og art, bl.a. i Dagens Nyheder teateranmeldelser. Som journalist førte han en smidig pen, var ofte sarkastisk og polemisk og har mere end én gang givet anledning til bladfejder.

Ved siden af denne journalistiske virksomhed er gået en rent litterær, hvis resultat er Gammel Gjæld, to noveller (1885), skitsesamlingen I Kjøbenhavn med illustrationer af Hans Tegner (1891[1]) foruden nogle mindre og større dramatiske arbejder, såsom fireakts-lystspillet I Provinsen (1890) og mest kendt Den kære Familie som blev opført på det Kongelige Teater i 1892; af de andre har I Stiftelsen (1886) været spillet på det kongelige Teater, Pebersvende (1886) på Folketeatret, medens toakts-skuespillet Før Brylluppet blev antaget ved Dagmarteatret.

6. juni 1890 ægtede han Fanny Drewsen, datter af papirfabrikant Valdemar Drewsen i Christiania. Han var kendt i det københavnske natteliv under navnet "Lille Es". Esmann blev skudt på et hotelværelse på Centralhotellet i København den 4. september 1904 af sin forsmåede elskerinde Karen Elisabeth Hammerich, som bagefter begik selvmord.[2] Han er begravet på Holmens Kirkegård.

Der findes et bronzerelief af Esmann udført af Harald Quistgaard 1935 i Det kgl. Teater samt et træsnit fra 1897.

Forfatterskabet[redigér | rediger kildetekst]

I kvantitativ henseende er Esmanns forfatterskab ikke stort, men det er af ikke ringe lødighed. Esmann var en dygtig stilist, hans prosa forenede Finhed med naturlighed og er ofte rig på stemning. Han minder i så Henseende om Vilhelm Topsøe, og som denne er han størst i skildringen af den enkelte situation og dens stemning, der ofte er af betydelig virkning. I Provinsen er et fornøjeligt lystspil med kvikke og karakteristiske figurer, men uden synderlig handling.

Gustav Esmanns skuespil findes bevaret i Dramatisk BibliotekDet Kongelige Bibliotek.

I 1907 udkom på forlaget Gyldendal Esmanns Samlede Værker i 3 bind. Samlingen indeholder ikke bogstaveligt talt alle hans værker, men den har samlet et bredt udvalg:

  • Bind 1: Gammel Gæld, Europa i København, Livet er-
  • Bind 2: I Stiftelsen, Pebersvende, I Provinsen, Før Brylluppet, Enkemænd, Den kære Familie
  • Bind 3: Den store Maskerade, Teatret, Det gamle Hjem, Alexander den Store, Fader og Søn

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ genudgivet 1999 på Strandbergs Forlag ISBN 87-7717-162-4
  2. ^ Skuddene på Centralhotellet - København - Gamle tillæg hentet 12. november 2020


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af M. Galschiøt. i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 4. bind, side 594, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.