Guy Verhofstadt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Guy Verhofstadt.

Guy Verhofstadt (egentlig Guy Maurice Marie Louise Verhofstadt, født 11. april 1953 i Dendermonde, Belgien) er en belgisk politiker, der bl.a. er tidligere statsminister.

Verhofstadt, der er uddannet jurist og har arbejdet som advokat, blev allerede under studieårene i Ghent politisk engageret. Han var formand for den flamske liberale studenterorganisation i 1972-1974 og blev hurtigt sekretær for Willy De Clercq, der var formand for det flamske liberale parti, der dengang hed PPV. Verhofstadt blev partiets formand som 29-årig, i 1982.

Han var 1985-1988 minister for budget, forskning og planlægning. I 1992 var han hovedarkitekten bag en nydannelse af sit parti, der siden har haft navnet VLD. Verhofstadt trådte tilbage i 1995, da partiet ikke kom i regering, men han blev genvalgt som formand allerede i 1997. Ved valget i 1999 blev Verhofstadt statsminister, og han blev genvalgt i 2003. Han var den første liberale statsminister i landet i 61 år.

Politisk regnes han som en ivrig EU-føderalist. Han var dengang den tyske kansler Gerhard Schröder og den franske præsident Jacques Chiracs favorit til at blive præsident for Europa-Kommissionen i 2004. Men på grund af sin modstand mod Irakkrigen opnåede han aldrig støtte fra de lande, der havde støttet krigen, herunder Danmark.

Efter at landet havde været uden regering siden parlamentsvalget i juni 2007, blev Verhofstadt 21. december samme år bedt om at danne en midlertidig regering, der således bliver hans tredje. Den midlertidige regering sidder frem til marts 2008.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]