Hadet (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hadet
Overblik
Originaltitel La Haine
Genre urban thriller
Instrueret af Mathieu Kassovitz
Manuskript af Mathieu Kassovitz
Medvirkende Vincent Cassel
Hubert Koundé
Saïd Taghmaoui
Fotografering Pierre Aïm
Klip Mathieu Kassovitz, Scott Stevenson
Musik af Vincent Tulli Rediger på Wikidata
Produceret af Christophe Rossignon
Distributør Canal+ Rediger på Wikidata
Udgivelsesdato Frankrig31 maj 1995
Danmark14 juni 1996
Censur 15 år Tilladt for børn over 15 år[1]
Længde 95 min
Oprindelsesland Frankrig Frankrig
Sprog Frankrig fransk
Nomineringer og priser
Årets ungdomsfilm Rediger på Wikidata
Links
på IMDb
på scope.dk
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Hadet (originaltitel: La Haine) er en fransk sort-hvid-film fra 1995 instrueret af Mathieu Kassovitz. Det er en urban thriller, der udforsker temaer som racisme og misfornøjede unge i forstads-Paris. Filmen viser 24 timer af tre venners liv, der bor i en slum hvor et oprør netop er blevet slået ned af politiet. De tre hovedroller Vinz, Hubert og Said spilles af Vincent Cassel, Hubert Kounde og Said Taghmaoui.

Handling og rollefigurer[redigér | rediger kildetekst]

Jødiske Vinz, (Vincent Cassel) er fuld af raseri, og ser på sig selv som en hård person, på linje med "Travis Bickle" (Robert de Niro) i Taxi Driver. Nordafrikanske Saïd (Saïd Taghmaoui) snakker uafbrudt og prøver at finde et fast holdepunkt blandt sine 2 venners meninger om livet, mens den afro-caribiske Hubert (Hubert Koundé), som er bokser og narkohandler, prøver at gøre noget ud af sig selv, og komme ud af ghettoen.

En af deres venner den 17-årige Abdel er blevet udsat for grov vold af politiet mens han var i varetægt, noget som starter oprøret. Vinz finder en pistol der tilhører politiets, og siger at hvis vennen dør i varetægt vil han dræbe en politimand.

Om Filmen[redigér | rediger kildetekst]

Hadet er delvis inspireret af to unges dødsfald, henholdsvis fra 1986 og 1993, som begge skyldes politiet, der gik over grænsen. Den røde tråd er hvordan had, hævn og frustration kan føre til fatale hændelser, men også om hvordan en virkelig pågående konflikt mellem unge og politiet præger Paris. Filmen har også mange undertemaer. Saïd og Hubert har arabisk baggrund mens Vinz er jøde. Racismen toppes i et sammenstød mellem disse tre og skinheads, og Kassovitz´ kommer stadig af sted med stærke kommentarer til højreekstremisten Jean-Marie Le Pen. Selv om filmen er gennemsyret med politiske kommentarer er det alligevel en enkel og hverdagslig handling, der ligger til grund. Dette er nok en dag efter en lang nat med optøjer og sammenstød, og de tre vandrer rundt i deres forstadsby, som de gør hver dag.

Grundet sit atypiske og noget farlige indspillningssted kunne Mathieu Kassovitz og hans hold ikke indspille hver scene flere gange. I filmen bruges relativt enkle udsnit og lange indstillinger. Flere af de vi ser i forstaden er desuden almindelige mennesker, der boede der, og tilfører filmen en sjælden realisme.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Efter at filmen kom ud[redigér | rediger kildetekst]

Filmen blev en stor succes, og skabte meget debat i Frankrig om specielt volden. Statsminister Alain Juppé ordnede det sådan at hele regeringen så filmen. Politivagterne, der så filmen vendte ryggen til som protest mod filmens fremvisning af politivold.

Kassovitz blev kåret som bedste instruktør under Filmfestivalen i Cannes. Filmen blev kåret til bedste film under Césarprisen.

Vincent Cassel blev en stor stjerne efter filmens udgivelse.

Filmpriser[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ HadetMedierådet for Børn og Unge
  2. ^ "Festival de Cannes: La Haine". festival-cannes.com. Hentet 2009-09-04.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]