Hadsten Højskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hadsten Højskole
Hovedbygningen set fra Østergade
Generelle informationer
Type Folkehøjskole
Sted Danmark Hadsten, Danmark
Grundlagt 1876; 147 år siden (1876)
1883; 141 år siden (1883)
Forstander Jacob Kjærsgaard
Ansatte 23 (2015)
Eksterne henvisninger
www.hadstenhojskole.dk
CVR-nummer 42362816 Rediger på Wikidata
Oversigtskort
Hovedindgangen set fra Østergade

Hadsten Højskole er en dansk almen, grundtvigsk folkehøjskole, der er beliggende i centrum af den østjyske stationsby Hadsten, der ligger mellem Aarhus og Randers. Højskolen blev grundlagt i 1876, men opnåede først status som folkehøjskole i 1883. Den jydske Haandværkerskole udspringer fra højskolen, ligesom Hadsten Husholdningsskole blev grundlagt af en tidligere lærer på højskolen.[1]

Højskolen har plads til 105 elever. Højskolen er især kendt for sine studieforberedende kurser, der især retter sig imod journalistik- og politiuddannelserne. Højskolen har derudover undervisning i fag som samfundsfag, idræt, sundhed, kunst- og musikalske fag samt undervisning i kommunikation og sprog. Der tilbydes i alt mere end 60 fag.

Højskolen tildeler årligt Hadsten Højskole Prisen, som går til en person, der har været med til at skabe en samfunddebat i den forgangne år. Prisen har været uddelt siden 2003.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Efter den daværende Galten-Vissing Kommune i 1880 grundlagde Hadsten Stationsbys første kommuneskole, mistede den private friskole, der blev oprettet af Hadsten Håndværkerforening i 1876, sit oprindelige virke. Efter kommunens oprettelse af en folkeskole, købte R.A. Lauritsen friskolen fri af håndværkerforeningen, og omdannede den til en fortsættelsesskole. Skolen opnåede derefter status som folkehøjskole i 1883, og dermed modtog den statstilskud fra dette år.[2]

Skolen fortsatte dog et par år, hvor den reelt ikke virkede som højskole. Det blev først i 1891, hvor Jes Fester Buhl købte skolen om omdøbte den til Hadsten Ungdomsskole, at skolen begyndte sit virke som folkehøjskole.[2] Højskolen overtages i 1897 af H.C. Nielsen-Svinning, der i 1898 opretter en håndværkerafdeling. Højskolen drives videre under forskellige ejere frem til 1928, hvor håndværkerafdelingen udskilles til Den jydske Haandværkerskole, der i dag er uafhængig af højskolen.[2]

Højskolen blev grundlagt på loftetagen klods op ad stationen, indtil den i 1897 flyttede til den nuværende placering i nyopførte bygninger. Disse bygninger er i dag nedrevet til fordel for det nuværende bygningskompleks, der blev opført i 1985.

Hadsten Højskole Prisen[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende artikel: Hadsten Højskole Prisen.

Siden 2003 har Elevforeningen ved Hadsten Højskole uddelt Hadsten Højskole Prisen, som en hædersbevisning for, at en person har bidraget til den offentlige debat den forgangne år. Prisen har blandt andet været uddelt til Nils Malmros, Mads Steffensen og Hanne-Vibeke Holst.

Fag[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Historie". Linieskolen. Hentet 11. marts 2014.
  2. ^ a b c Jensen, Børge. "Hadsten i 300 år" (på dansk). Hadsten Bogtryk. ISBN 87-981556-1-4 (fejlagtigt), side 111-112.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]

Hadsten Højskoles hjemmeside