Halmstad-Bolmen Järnväg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Halmstad-Bolmen Järnväg
Halmstad Östra Station
Overblik
Type Smalsporsbane
Status Nedlagt
Endestationer Halmstad
Bolmen
Drift
Åbnet 1889
Lukket 1966
Halmstad-Bolmen Järnväg
km
Vislanda-Bolmens Järnväg
0 Bolmen
5 Piksborg
Bro over Fettjesundet
10 Byholma
14 Åsen
20 Lidhult
24 Bökö
28 Älmås
31 Bygget
37 Ryaberg
41 Mahult
46 Simlångsdalen
53 Marbäck
57 Skedala
59 Skedalahed
64 B:s Halmstad (Halmstad Östra)

Halmstad-Bolmen Järnväg, HBJ, var en smalsporsjernbane (sporvidde 1067 mm), 65,9 km lang med hovedbane fra Halmstad til Bolmens jernbanestation. Den blev bygget som privat jernbane 1889, overtaget af staten 1947 og nedlagt 1966.

Banen blev bygget fordi der var stort behov for at transportere større mængder skovprodukter fra indlandet til Halmstad. Indtil da havde okser eller heste været den almindeligste trækkraft.

Halmstads handelsförening tog initiativ til en undersøgelse af to alternative strækninger af den tænkte linje, den ene over Skeen og den anden over Fettjesundet. Opgaven gik til kaptajn Wilhelm Gagner ved Väg- och vattenbyggnadskåren (dansk: Vej- og vandbygningskorpset).

Blandt personerne som interesserede sig for banens tilkomst kan nævnes riksdagsmand og godsejer Ivar Lyttkens fra Skedala, friherre D. E. Stjerncrona, landshövding Carl Nordenfalk, apoteker von Sydow, grossist A. E. Phil og Anders Apelstam.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Svensk geografiSpire
Denne artikel om Sveriges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi
JernbaneSpire
Denne jernbaneartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.