Hannah Bjarnhof

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hannah Bjarnhof
Personlig information
Fulde navn Hannah Elisabeth Bjarnhof
Født 6. juli 1928(1928-07-06)
Frederiksberg
Død 20. maj 2002 (73 år)
Nationalitet Danmark Dansker
Forældre Karl Bjarnhof og Ebba Bjarnhof
Børn To[1]
Beskæftigelse Skuespiller og lydbogsindlæser

Hannah Elisabeth Bjarnhof (6. juli 1928Frederiksberg20. maj 2002[2]) var en dansk skuespillerinde og lydbogsindlæser.

Hun debuterede som 18-årig i Riddersalen, og blev senere uddannet på Det Kongelige Teaters Elevskole i 1948.

Hun var herefter tilknyttet Odense Teater, hvor hun bl.a. spillede Pygmalion i 1949. Kort efter gjorde hun sit talent gældende på kabaret-scenerne, hovedsageligt i København, og kan bl.a. høres på LP'en En Aften I Cabaret La Blonde (1955).

I en af Sejr Volmer-Sørensens lørdagsudsendelser på DR slog hun igennnem med monologen Føss'da', der sidenhen blev hendes største kendemærke i generationer frem. Herefter fulgte mange øvrige monologer, men aldrig med samme gennemslagskraft. Bjarnhof var i 1960'erne tilknyttet Århus og Ålborg Teater, men det blev også til en del radio- og tv-spil, samt brevkasse-virksomhed på flere af Allers blade, og på Radio Mercur. Det blev også til en del revy-engagemente og filmroller.

Gennem hele sin karriere havde Bjarnhof endvidere en række biroller på dansk film, hun indspillede plader og var en flittigt benyttet oplæser. Var midt i 1980'erne på tourne med en one-woman-kabaret bestående af Poul Henningsen-tekster, også vist på DR TV, og optrådte derefter i Toni Rodians søndags-kabaret på Rialto Teatret i 1990/91. Hun dukkede op i Rejseholdet på TV i 2000, og året efter udkom CD'en En På Frakken, der bestod af udvalgte indspilninger, alle med den umiskendelige Bjarnhof-artikulation. Denne plade vakte især interesse blandt det yngre publikum.

Fra begyndelsen af karrieren og frem til sin død underviste Hannah Bjarnhof en lang række af vore senere store skuespiller-talenter, og fungerede også som iscenesætter og billedkunstner.

Hannah Bjarnhof var datter af forfatteren og journalisten Karl Bjarnhof.

I 2013 indstillede Københavns Vejnavnenævn, at den nye plads ved Vester Voldgade skulle opkalds efter hende. Kommunen ønskede at hædre en homoseksuel person, og Hannah Bjarnhof sprang ud som lesbisk i en sen alder. Valget faldt dog senere på navnet Regnbuepladsen.[3]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Hannah Bjarnhof". danskefilm.dk. Hentet 30. juli 2016.
  2. ^ Skuespilleren Hannah Bjarnhof er død BT 23. maj 2002 (hentet 22. juni 2015)
  3. ^ Steen A. Jørgenssen (6. februar 2014). "Politikere endelig enige: Det skal homo-pladsen hedde". Berlingske. Hentet 2. marts 2015.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Artiklen om skuespilleren Hannah Bjarnhof kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.