Hans Adolph Brorson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Hans Adolph Brorson.
Fotografi af maleri af Johan Hörner fra 1756.

Hans Adolph Brorson (20. juni 1694 i Randerup3. juni 1764 i Ribe) var en dansk pietist, salmedigter og biskop i Ribe fra 1741 til 1764. Han, Thomas Kingo og N.F.S. Grundtvig regnes for Danmarks tre store salmedigtere. Brorson boede længe i Taarnborg i Puggårdsgade i Ribe. Han var bror til Broder og Nicolai Brorson.

Opvækst[redigér | redigér wikikode]

Hans Adolph Brorson voksede op på Randerup præstegård i Sønderjylland. I ungdomsårene gik han på Ribe Katedralskole, hvor han blev student. Fra 1712 til 1716 studerede Brorson Teologi ved Københavns Universitet. Han var alumne på Borchs Kollegium. Studierne fejlede dog efter hans selvbiografiske værk Vita pga. overanstrengelse og sygdom.

Vækkelsen[redigér | redigér wikikode]

Efter Brorsons afbrudte studier rejste han tilbage til Sønderjylland og blev huslærer på Løgumkloster. Det var i denne tid at Brorson oplevede sin kristne vækkelse i pietistisk forstand. Som han skriver i sit Vita:

Citat Ved den Tiid begyndte hand at faae mere Indsigt i den sande Christendoms Bekaffenhed, under adskillige Fristelser, i uophørlige Bønner og aandelige Betragtninger at smage Evangelii Sødhed, og paa saadan Maaade desto glædeligere at fortsette sit Studium Theologicum Citat

Den kristne genfødsel fik Brorson til at rejse tilbage til København for at fuldføre sit studium. Han blev cand.theol. i 1722

Præst i Randerup og Tønder[redigér | redigér wikikode]

Derefter blev Brorson ansat i sin fars gamle embede som sognepræst i Randerup. Denne post bestred han fra 1722 til 1729. Han blev i 1722 gift med sin sekstenårige tidligere elev og kusine Catharina Steenbek Clausen.
I 1729 blev Brorson kaldet af provsten i Tønder, Johann Hermann Schrader, til at fungere som en præst specielt tilknyttet den danske almue i området.
I 1731 udgav Johann Hermann Schrader salmebogen ”Vollständiges Gesang-Buch” også kendt som Tønder-Salmebogen. Den var for de tysktalende i Tønder.

Salmedigtningen[redigér | redigér wikikode]

I 1732 udgav Brorson et lille beskedent hæfte beregnet for den dansktalende del af befolkningen i Tønder. Hæftet hed: Nogle Jule-Psalmer/ GUD til Ære Og Christne-Siæle/ i sær siin elskelige Meenighed til Opmuntring til den forestaaende Glædelige Jule-Fest Eenfoldig og i Hast sammenskrevne Af H. A. B. Hæftet rummer Brorsons kendte julesalmer som fx Mit Hierte altid vancker, to nytårssalmer og en oversat salme om opstandelsen. I de næste år udgav Brorson 11 hæfter med titler for de seneres vedkommende fra afsnittene i Tønder-Salmebogen. Da Brorson i 1739 overtog sin bror Broder Brorsons embede som stiftsprovst i Ribe, valgte han at samle alle de små Tønder-hæfter i en udgave, som fik navnet Troens rare Klenodie. Den udkom i 1739.
Brorsons salmedigtning er præget af dyb interesse for troens oplevelses- og erfaringsdimensioner og af en spiritualitet, som rækker tilbage til tidligere mystikere som fx Bernhard af Clairvaux.

Biskop over Ribe Stift[redigér | redigér wikikode]

I 1741 blev Brorson biskop over Ribe Stift. Trods al fromhed havde Brorson næppe noget lykkeligt liv i Ribe. Det ældste af børnene, Nikolaj, blev som 12-årig lam i underkroppen og blev på grund af en tiltagende sindssyge holdt indespærret i et værelse med tremmer for dør og vindue i 20 år. Mens Brorson var til bispevielse i København, døde hans hustru i barselsseng med deres 13. barn. Samtidig havde han tunge anfægtelser over at have været for hård ved den Herrnhutiske Brødremenighed, som han havde haft sympati med fra tiden i Tønder. Hans embede som biskop tvang ham dog til at stille sig kritisk over for gruppen.
I 1764 tog en lungebetændelse livet af ham. Efter hans død fandt hans sønner nogle efterladte salmer, som de udgav i hæftet SvaneSang.

I Ribe er Brorson til stede i det daglige, ikke kun ved Taarnborg og statuen af ham uden for Ribe Domkirke, men også gennem klokkespillet, der spiller tonerne fra hans salmer over den gamle by kl. 8.00, 9.00 og 18.00.

Brorsons KirkeNørrebro i København er opkaldt efter den store danske salmedigter.

Kendte salmer af Brorson[redigér | redigér wikikode]

  • Op, al den ting, som Gud har gjort
  • Den yndigste rose er funden
  • Stå fast, min sjæl, stå fast
  • Sange på Wikisource

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:
Religion Stub
Denne religionsrelaterede biografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi