Hans Dal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Hans Dahl. (Se også artikler, som begynder med Hans Dahl)
Hans Dal
Født 14. juni 1945 (78 år)
Genre Filmmusik
Beskæftigelse Komponist, musiker og skuespiller
Aktive år 1966-nu
Instrumenter
Guitar

Hans Dal (født 14. juni 1945) er en dansk komponist, musiker og skuespiller. Dal er uddannet indenfor musik, og har i sin karriere særligt været involveret i en række danske film og teaterstykker som komponist.

Han blev færdiguddannet på konservatoriet som klassisk guitarist, og har senere også undervist her. Siden 1960'erne har han været aktiv indenfor revyer, hvor han har medvirket i bl.a. "Mandefald" (1978) og Skagen Kabaret (1981).[1]

Mest kendt er Dal nok for sin medvirken i serien af danske julekalendere: Nissebanden og Nissebanden i Grønland. Sammen med skuespiller og forfatter Flemming Jensen skrev han manuskriptet til den første julekalender, der blev sendt på Danmarks Radio i 1984, og har desuden skrevet musikken til denne og alle senere udgaver. Han havde også en rolle i Nissebanden som Agentnisse A-38.

Hans Dal har komponeret musik til flere nye salmer, særligt i 2005 hvor han, sammen med sin kone Marianne Harboe, skrev 30 salmer. Tre år senere skrev de yderligere 30.[2]

Ud over arbejdet med musik, har Dal været involveret i det organisatoriske arbejde med at sikre kunstnere rettighederne over deres arbejde gennem først Danske Populærautorer og derigennem senere KODA.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Som komponist[redigér | rediger kildetekst]

Som manuskriptforfatter[redigér | rediger kildetekst]

Som skuespiller[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]