Hans Nissen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hans Nissen
Hans Nissen - grav på Hammelev kirkegård

Hans Nissen (ved dåben: Hans Nissen Søndergaard) (18. december 1788 i Hammelev18. maj 1857 sammesteds) var en sønderjysk bonde og var en af de første, der kæmpede for den danske sag i Slesvig. Han var en af de drivende kræfter bag Den Slesvigske Forening og formand for denne i mange år.

Hans Nissen fastholdt sin gård under landbrugskrisen i begyndelsen af 1800-tallet og han fik stor respekt for sin dygtighed, både blandt bønder og embedsmænd. I 1814 blev han udpeget som sandemand i Gram Herred. Det var en kongelig udnævnt nævning i alvorlige retssager.[1] Han forsøgte at skaffe flere medlemmer til foreningen, blandt egnens bønder, hvilket også lykkedes. Hans Nissen trådte tilbage som formand for Den Slesvigske forening i 1846, hvilket bevirkede at foreningen tabte indflydelse.[1]

Hans Nissens navn er indhugget på Skamlingsbankestøtten, sammen med 17 andre sønderjyders navne, som en tak for hans indsats.

Han er begravet på Hammelev Kirkegård.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b www.graenseforeningen.dk (Webside ikke længere tilgængelig) Artikel om Hans Nissen på Grænseforeningens hjemmeside. Hentet 25-11-2010.
DanmarkSpire
Denne biografi om en dansker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi