H.O. Brasen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Hans Ole Brasen)
H.O. Brasen
Hans Ole Brasen 1872
Foto: N.E. Sinding
Personlig information
Født 16. januar 1849 Rediger på Wikidata
Hillerød, Danmark Rediger på Wikidata
Død 24. februar 1930 (81 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske Kunstakademi Rediger på Wikidata
Elev af Léon Bonnat, Eiler Rasmussen Eilersen Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Det anckerske Legat (1884),
De Neuhausenske Præmier (1875),
Eckersberg Medaillen (1892, 1894) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Hans Ole Brasen (16. januar 1849 i Hillerød24. februar 1930 i København) var en dansk maler.

Faren, Ole Julius Brasen, var købmand i Hillerød, moren, Kamae Elise født Smidt, havde i sin ungdom malet nogle blomsterbilleder, der gav sønnen den første idé om kunst. 1863 kom han i lære hos malermester Ernst Schmiegelow, der interesserede sig varmt for Brasens kunstneriske anlæg og -- støttet af kandidat L. Zinck – hjalp ham ind på kunstnervejen. 1871 udstillede han første gang, fik i de følgende år vejledning af Eiler Rasmussen Eilersen, og rejste sammen med ham 1876 til Italien. Allerede i de billeder, Brasen i hin tid malede, viste han et ualmindelig frisk malerisk syn. Efter i 1879 at have udstillet det store, dygtige billede Husarer vander heste fik han Akademiets rejsestipendium, begav sig på vej til Norditalien, men standsede i Tyrol og tilbragte vinteren i Paris, hvor han studerede under Léon Bonnat. Sommeren førte ham tilbage til Tyrol, hvor han har malet flere af sine anseligste og elskværdigste billeder. Hans farve syntes under Pariseropholdet at være blevet noget tung og mørk, han har heldig søgt at kurere den ved at male akvareller. Med understøttelse af Det anckerske Legat foretog Brasen 1885 en ny rejse til Italien. 1886 udstillede han et ypperligt portræt; senere har han udstillet flere fornøjelige småbilleder med landskabelige motiver fra Fredensborgs omegn.

Han er begravet på Vestre Kirkegård.

H.O. Brasen, "Worfeln" (1883)



Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Karl Madsen i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 3. bind, side 17, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]