Hans den Yngre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Hans den yngre)
Gå til: navigation, søg
Hans den Yngre
Hans den Yngre
Hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg
Regerede 1564 - 1622
Ægtefælle Elisabeth af Braunschweig-Grubenhagen
Agnes Hedwig af Anhalt
Far Christian 3.
Mor Dorothea af Sachsen-Lauenburg
Født 25. marts 1545
Haderslev
Død 9. oktober 1622 (77 år)
Glücksborg Slot
Begravet Sønderborg Slot
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1580

Hans den Yngre, Hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg (25. marts 15459. oktober 1622) var søn af kong Christian 3. af Danmark. I 1564 blev han afdelt hertug af Slesvig og Holsten, da Frederik 2. overlod ham Als, Sundeved, Ærø og Pløn og efter Hans den Ældres død Ryd Kloster i Angel.

Hans byggede renæssanceslottet Lyksborg 1582-1587 og herregården SøbygårdÆrø i 1580. Han var stamfader til flere fyrstelige linjer, herunder Sønderborg, Glücksborg, Plön og Augustenborg og dermed den danske kongeslægt siden 1863, glücksborgerne.

Tilnavnet den Yngre har han fået for at skelne ham fra onklen Hans den Ældre.

Liv[redigér | redigér wikikode]

Hans den Yngres våbenkjold fra slotskirken på Sønderborg Slot.

Hans blev født 25. marts 1545 i Haderslev som søn af kong Christian 3. og dronning Dorothea af Danmark.

Da Christian 3. døde i 1559 efterlod han sig tre sønner. Hvor den ældste, Frederik, for længst var udset til tronfølger i Danmark og Norge, havde alle tre brødre i princippet lige ret til faderens andel af hertugdømmerne Slesvig og Holsten. Den mellemste bror, Magnus, opgav imidlertid sin arveret, da Frederik 2. fik ham anbragt som fyrstbiskop af Øsel-Wiek. Men Frederik måtte acceptere at dele faderens del af hertugdømmerne med sin yngste bror, Hans.[1]

Ved den endelige deling i 1564 fik Hans Sønderborg og Nordborg Amter i Hertugdømmet Slesvig og Plön Amt og Ahrensbök Kloster i Hertugdømmet Holsten.[2] Stænderne nægtede imidlertid at hylde og anerkende hertug Hans som regerende hertug på linje med sin bror Frederik 2. og onkler Hans den Ældre og Adolf, selv om han fik sine områder overladt af kongen på samme vilkår og blev forlenet med hertugdømmerne på samme måde som de andre med-hertuger. Stænderne fastholdt modstanden gennem hele hertugens levetid. Hans den Yngre havde dermed heller ikke andel i den fælles regering og blev derfor betegnet som afdelt hertug. Som afdelt hertug var han ligestillet med de regerende hertuger i de spørgsmål, der angik den lokale forvaltning indenfor hans del af hertugdømmerne. Men i større spørgsmål, der angik hertugdømmerne som helhed, var han undersåt. Desuden havde han hverken ret til at præge mønt (møntret) eller til at holde stående tropper.

Glücksborg Slot fotograferet i 2007

Hans den Yngre var en dygtig godsejer, der gennem sin regeringstid formåede at udvide og afrunde sine besiddelser ved mageskifter og opkøb af adelsgods. Da hans onkel Hans den Ældre døde i 1580, fik han tillige tildelt en del af dennes besiddelser. Det drejede sig blandt andet om Ryd Klosters besiddeler på sydsiden af Flensborg Fjord og Reinfeld i Holsten. Ved sin død i 1622 havde han opkøbt alt adelsgods på Als, størstedelen af Sundeved, store dele af det nordlige Angel og store samlede områder i det østlige Holsten.[3]

Fra 1582 til 1587 opførte han Glücksborg Slot på ruinerne af det forhenværende Ryd Kloster.

Ægteskab[redigér | redigér wikikode]

Hans giftede sig den 19. august 1568 i Kolding med Elisabeth af Braunschweig-Grubenhagen. Hun døde i 1586. Den 14. februar 1588 giftede han sig i Sønderborg med prinsesse Agnes Hedwig af Anhalt. Med sine to gemalinder havde han tilsammen 23 børn (11 sønner, 12 døtre).

Død og arvedeling[redigér | redigér wikikode]

Hans den Yngre døde 77 år gammel på Glücksborg Slot den 9. oktober 1622. Hans besiddelser blev delt mellem fem af de overlevende seks sønner:

I Dronning Dorotheas Gravkapel på Sønderborg Slot er hertug Hans den Yngre afbildet på et stort epitafium (gravmonument) i sort marmor og alabast sammen med sin store børneflok.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Fangel, Henrik og Slettebo, Jørgen (1979). Adel og hertuger på Als og Sundeved. Historisk Samfund for Als og Sundeved. 
  • Schultz Hansen, Hans, Henningsen, Lars N. og Porskrog Rasmussen, Carsten (red.) (2008). Sønderjyllands Historie. Bind 1. Indtil 1815. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland. ISBN 978-87-7406-109-0. 
  • Steen Jensen Jørgen, Hertug Hans den yngre. En biografi. Katalog over mønter og fortegnelse over møntfund, Historisk Samfund for Als og Sundeved / Numismatisk Forening for Nord- og Sydslesvig, 1971.
  • Hans (den yngre), Hertug af Sønderborg i Dansk Biografisk Leksikon (1. udgave, bind 6, 1892), forfattet af A.D. Jørgensen

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. Porskrog Rasmussen, Carsten: Et hertugdømme – mange herrer 1544-1720. In: Sønderjyllands Historie, bd. 1, p. 192-93
  2. Fangel og Slettebo, p. 52
  3. Fangel og Slettebo, p. 53

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]