Harboes Bryggeri

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Harboes Bryggeri (NASDAQ OMXHarboes Bryggeri B ) ligger i Skælskør på Sydvestsjælland og er mest kendt for billigøl, der sælges i blandt andet Netto-kæden. Direktør er Bernd Griese.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Bryggeriet blev grundlagt i 1883 af tre forretningsfolk, bosiddende i Skælskør: brænderiejer og skibsreder Jørgen Harboe, tømmerhandler Adolph Harboe og købmand Jørgen Lotz. Bryggeriets første navn var Harboe & Lotz.

De tre byggede bryghus og brygmesterbolig, som stadig bruges i det daglige hhv. til inddampningsanlæg for maltekstrakt og administration.

Den første brygmester på Harboes bryggeri var Gunner Harboe, der var søn af en af grundlæggerne. Gunner Harboe blev sendt til Tyskland for at lære at brygge øl. Det første øl han bryggede på det nybyggede bryggeri var hvidtøl og lagerøl. Det blev kørt ud til salg den 2. august 1883. Øllet var fyldt i trætønder og blev kørt ud med hest og vogn.

Nuværende situation[redigér | redigér wikikode]

Harboes Bryggeri kan efter en nyligt besluttet udvidelse på to millioner hektoliter producere 5,5 mio. hl. eller mere end det totale danske ølforbrug. Til sammenligning kan Carlsbergs to bryggerier i Fredericia og Valby hver producere ca. tre mio. hl. Harboes Bryggeri er Skandinaviens næststørste udbyder af øl og læskedrikke efter Carlsberg. Markedsandelen i Danmarks skønnes af branchekyndige at være cirka 10 procent i andet halvår af 2005. Til sammenligning har Carlsberg cirka 62-63 procent.

Harboe-koncernen, der også omfatter en kalkunfarm, forventer for hele regnskabsåret 2005/06 et resultat før skat på mellem 125 og 140 millioner kroner.

Harboes Bryggeri indgik 1. maj 2009 en betinget aftale med de to hovedaktionærer fra GourmetBryggeriet om overdragelse af ca. 75 % af selskabets aktiekapital. Harboes Bryggeri ønsker samtidig også at erhverve de sidste 25%.[1]

Produkter[redigér | redigér wikikode]

Øl[redigér | redigér wikikode]

Læskedrikke[redigér | redigér wikikode]

Energidrikke[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • www.harboe.com – bryggeriets hjemmeside, hvor man kan læse bryggeriets historie.
  1. Harboe køber Gourmetbryggeriet, Business.dk 1. maj 2009

Koordinater: 55° 14′ 54,84″ N, 11° 17′ 27,54″ Ø