Harstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 4. feb. 2014, 23:56 af SejHing (diskussion | bidrag) SejHing (diskussion | bidrag) (Stavning/wikilink)
Harstad
Våben Kort
Harstads kommunevåben Harstads beliggenhed
Fakta om Harstad
Koordinater: 68° 48' 7" N, 16° 32' 12" Ø
Kommunenummer: 1903
Fylke: Troms
Kommunesæde: Byen Harstad
Areal: 364 km²
Indbyggere: 23.261 (2007)
Politik
Borgmester: Marianne Bremnes
Sprog: Neutral
Websted: www.Harstad.kommune.no
Harstad på Commons
Torvet i Harstad

Harstad (samisk: Hárštá) er en bykommune i Troms fylke i Norge. Byen er fylkets næststørste – Nord-Norges tredjestørste – og var ladested fra 1904. Kommunen omfatter den nordøstlige del af Hinnøya og den sydvestlige del, 53 km², af Grytøya, som ligger nord for Hinnøya. Harstad grænser op til Bjarkøy i nord, Kvæfjord i vest og Tjeldsund (i Nordland fylke) i syd. I sydøst forbinder Tjeldsundbroen Hinnøya med Skånland og fastlandet over Tjeldsundet, og i øst ligger Vågsfjorden, hvor Harstad grænser til Ibestad. Kommunen har en vækst i folketallet på omkring 2% per tiår, og selve byen ligger på den nordøstlige del af Hinnøya. Her mødes den nord- og sydgående gren af Hurtigruten hver morgen. Harstad, som er eneste større by på Norges største ø, bærer også navnet Vågsfjordens perle.

Generelt

  • Kommunens højeste fjeld er Sætertind med sine 1.094 meter over havet, og på Grytøya ligger Nona, som er 1.012 meter høj.
  • Byen er et vigtigt trafikknudepunkt og administrations- og skolecenter i Sør-Troms. Siden 1895 har værftsindustrien haft stor betydning for byens udvikling. Rikard Kaarbø regnes som byens grundlægger på gund af sit maritime og politiske engageement. Han anlagde Harstad Mekaniske Verksted i 1895.

Kultur

Harstad kaldes ofte for kulturbyen i nord. Byen er fast vært for Festspillene i Nord-Norge, som siden 1965 er arrangeret hvert år omkring Sankthans. Byen fik sit eget kulturhus, Harstad kulturhus, i 1992. Forsvarets musikkorps Nord-Norge holder til i kulturhuset.

Trondenes er kommunens Tusindårssted. Området har bygninger fra gammel og ny tid, og forskellige fortidsminder.

Seværdigheder

Trondenes kirke

Seværdighederne i distriktet er centreret omkring arkitektur og militærhistorie. Flere eksempler på den gamle træhusbebyggelse er bevaret og i daglig brug, bl.a. Røkenes Gård og Sandtorgholmen.

Lokale områder

Harstad centrum
Hurtigruteskibet MS Kong Harald i Harstad

Under kommunereformen i 1964 blev Harstad slået sammen med de to tidligere kommuner Trondenes og Sandtorg. Oplandet omkring byen er et traditionelt bondeland med god jordkvalitet. Der findes fremdeles en del bondegårde i kommunen, men de fleste erhvervsaktive indbyggere arbejder nu i byområdet.

Uddannelse

Kommunen har 22 grundskoler: (16 barneskoler og 6 ungdomsskoler). Dertil er Harstad værtskommune for fire videregående skoler, en professionshøjskole og en folkehøjskole.

Kendte harstadværinger

  • Præsten Hans Egede (1686–1758) Grønlands apostel, er født i Harsted.

Venskabsbyer

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:

68°48′7″N 16°32′12″Ø / 68.80194°N 16.53667°Ø / 68.80194; 16.53667