Havhingsten fra Glendalough

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Havhingsten)
Gå til: navigation, søg
"Havhingsten fra Glendalough" på jomfrusejlads med dronningen (rød hat) om bord, 4. september 2004
Afrejse fra Roskilde 1. juli 2007 på seks uger ekspeditionstogt til Dublin i Irland

Havhingsten fra Glendalough, eller bare Havhingsten, er en rekonstruktion af det hidtil længste fundne vikingeskib Skuldelev 2, der blev fundet i Roskilde Fjord i 1956 af Roskilde Undersøiske Forskningsgruppe med Åge Skjelborg i spidsen.

Byggeriet startede i 2000Vikingeskibsmuseet i Roskilde og sluttede den 4. september 2004, hvor den blev søsat og døbt af Dronning Margrethe 2..

I sommeren 2006 var skibet på et vellykket togt i Skagerrak fra 10. juli til 4. august og lagde undervejs til ved bl.a. Læsø, Lysekil (Sverige), Oslo, Tønsberg, Risør, Lyngør (Norge), Thyborøn, Løgstør og Orø.

Sommertogt til Irland 2007[redigér | redigér wikikode]

Under stor bevågenhed fra pressen og en tusindtallig skare, der var mødt op ved kajen i Roskilde Havn, blev Havhingsten søndag den 1. juli kl. 16.00 sendt af sted på sin rejse mod Dublin, Irland, hvor originalen blev bygget i 1042. En stor skare sejlskibe fulgte Havhingsten på vej de første par timer, hvorefter kursen gik mod nord. Det store marin-arkæologiske projekt var for alvor i gang. Vinden kom ind fra syd, og Havhingsten blev på rekordtid blæst over Kattegat til Kristiansand i Norge. Det tog blot 34 timer, men det blev en hård tørn for mandskabet, der var våde og kolde ved ankomsten. Havhingsten havde undervejs sat hastighedsrekord med en topfart på omkring 12 knob (ca. 20 km/timen) og havde klaret det hårde vejr uden de store problemer. Fartøjet tilbagelagde 1196 sømil i løbet af 45 dage, heraf 243 timer til søs. En stor del af tiden tilbragtes i havn, enten for at hvile eller for opvisning, eller i venten på god vind; selvom et vikingeskib krydser udmærket, er sejlads mod en høj sø langsom og en stor belastning for fartøj og besætning. Middelfarten under hele rejsen (med undtagelse af et bugserings-afsnit) var 4,5 knob. Efter halvanden måneds sejlads ankom skibet planmæssigt til Dublin den 14. august.

BBC's historieprogram Timewatch producerede en dokumentarfilm om ekspeditionen. Viasat History sender med jævne mellemrum en forkortet udgave af dokumentarfilmen under titlen "Vikingeskibets Hemmelighed".

Hjemturen[redigér | redigér wikikode]

Havhingsten overvintrede i Dublin Nationalmuseums gård, hvor mange besøgende så skibet.

I løbet af sommeren 2008 sejlede skibet hjem til Roskilde. Denne gang gik turen syd om England.

Det blev skibets foreløbige længste sejltur. Skibet blev lagt fast på land under krisen. I sommeren 2013 er Havhingsten igen på vandet ved Vikingeskibsmuseet.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Werner Karrasch, Havhingsten fra Glendalough, Vikingeskibsmuseet i Roskilde, 2008. ISBN 978-87-85180-45-2.
  • Henrik Kastoft, På vikingetogt med Havhingsten : et krigsskib vender hjem, Sohn, 2007. ISBN 978-87-91959-09-7.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: