Hedvin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Portvin, en af de mest populære typer hedvin

Hedvin er vin med en alkoholprocent over det, som kan opnås ved vanlig gæring (maksimalt 13 til 14 procent), i praksis vil det sige 14-20 %. Vanligvis øges alkoholprocenten ved at tilsætte brændevin. Nogle af de mest kendte hedvine er Madeira, Portvin og Sherry.

Hedvin kan inddeles i to hovedtyper: Den egentlige hedvin, hvor vinen gæres fuldt ud og der tilsættes brændevin. Eksempler på dette er Vermuth og aperitifer, hvor vinens gæring stoppes, og brændevinen tilsættes den svagere vin. Andre hedvine opnår den høje alkoholprocent ved hjælp af koncentrationsprocesser, heriblandt især fordampning.

Typisk benyttes hedvin som aperitif, det vil sige som en drink før et måltid eller som dessertvin. Hedvin benyttes også til madlavning.

På grund af det forhøjede alkoholindhold har hedvine lang holdbarhed. De kan opbevares i karaffel, men tåler ikke direkte sollys særlig godt. Mange hedvine har en tendens til at få bundfald, så de må dekanteres efter en tids opbevaring. Det var den øgede holdbarhed, der var den oprindelige grund til at blande vin med brændevin. Derudover får man ekstra sødme ved at tilsætte brændevin før vinen har gæret færdig, eftersom gæringen stopper før alt sukker er omdannet.

Andre vintyper[redigér | redigér wikikode]

Vin og vindruer Stub
Denne artikel om vin eller vindruer er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.