Hefaistion

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hefaistion
Hoved i bronzePradomuseet i Madrid, tidligere identificeret som Hefaistion
Født 356 f.v.t.
ca. 356 f.Kr. Makedonien
Død 324 f.v.t.
ca. 324 f.Kr. Ekbatana
Troskab Makedonien
Rang General, næstkommanderende
Enhed Somatophylakes (fløjsadjudanter)
Militære slag og krige herunder men ikke begrænset til Slaget ved Granikos og Slaget ved Gaugamela
Ægtefælle Drypetis
Sisygambis, der har kastet sig til jorden, malet af Charles Le Brun i det 17. århundrede. Château de Versailles.

Hefaistion (Oldgræsk: Ἡφαιστίων, lat. Hephaestio, ca. 356–324 f.Kr.) var Alexander den Stores bedste ven, og muligvis også elsker. Han blev født i 356 f.Kr. som søn af en makedonisk adelsmand Amyntor. Nogle mener dog, at han var lidt ældre, og at han døde 324 f.Kr.

Før invasionen af Indien anerkendte Alexander Hefaistion som næstkommanderende. Alexander indsatte tit en anden general sammen med Hefaistion, andre gange var Alexander selv med ham. Curtius, Diodor og Arrian fortæller alle, at om morgenen efter Slaget ved Issos gik han og Hefaistion hen for at aflægge den tilfangetagne royale persiske familie et besøg. Dareios 3. var flygtet, så hans mor faldt for Hefaistions fødder i den tro, han var Alexander, for at bede om nåde. Da hun opdagede sin fejltagelse, undskyldte hun, men Alexander svarede: "Du tog ikke fejl, moder, denne mand er også Alexander." I 332 f.Kr. anførte Hefaistion flåden mod Egypten, senere blev han bl.a. betroet en vigtig post på retræten fra det nordlige Indien.

Da de nåede Susa, i det persiske imperium, giftede Alexander sig med Dareiros datter, Stateira 2., og gav hendes søster til Hefaistion, så de blev svogre. I modsætning til de andre makedonere bifaldt Hefaistion Alexanders amalgameringspolitik (sammensmeltningspolitik).

I efteråret 324 f.Kr. var Alexander og hans hær i byen Ekbatana vinteren over. Under legene for hoffet blev Hefaistion alvorligt syg og døde en uge senere. Ifølge legenden skulle Alexander have barberet sig helt skaldet, klippet manen af alle krigshestene, aflyst alle festligheder, jævnet en helligdom i Ekbatana viet til Æskulap med jorden og korsfæstet lægen, der behandlede Hefaistion. Derefter tog han til Babylon for at begrave liget. Det blev bestemt at Hefaistion skulle dyrkes som en hero.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Robin Lane Fox. Alexander the Great. Penguin Publishers.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

MilitærSpire
Denne militærrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi