Heinrich Ludwig Ernst von Schimmelmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Heinrich Ludwig Ernst von Schimmelmann

Personlig information
Født 10. september 1743 Rediger på Wikidata
Groß Luckow, Mecklenburg-Vorpommern, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 4. december 1793 (50 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Far Jacob Schimmelmann Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Militærperson Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Heinrich Ludwig Ernst von Schimmelmann (10. september 1743 i Gross Luckow, Forpommern4. december 1793 i København) var dansk generalguvernør.

Han var søn af konsistorialråd Jacob Schimmelmann (broder til grev Heinrich Carl von Schimmelmann) og Margrethe Sabine f. Neye, fødtes i Gross-Luckow, hvor faderen var præst, kom som ung i skatmesterens hus i Hamborg og 1765 til København, hvor han førte hovedbogen for sin onkel. 1768 sendtes han til Dansk Vestindien for at bestyre de schimmelmannske plantager. 1769 blev han medlem af det sekrete råd på St. Croix, 1771 medlem af regeringsrådet og justitsråd. 1773 blev han guvernør ad interim og kommandantSt. Thomas med oberstløjtnants karakter. 1776 blev han oberst, 1781 viceguvernør og 1785 generalguvernør med rang af generalmajor. 1789 blev han sat på ventepenge. 1780 optoges han i adelstanden. Schimmelmann udmærkede sig ved sin humane optræden over for den farvede befolkning på de dansk-vestindiske øer. Han døde 4. december 1793 i København.

Schimmelmann ægtede 19. september 1775 på St. Croix Henriette Cathrine Schäffer, f. Lexmond (1741 i Utrecht – 15. maj 1816 i Odense), datter af den hollandske generalguvernør i Kapkolonien Lexmond og enke efter justitsråd, byfoged på St. Thomas Vilhelm Schäffer. Hun ejede lyststedet Skodsborg.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.