Heinrich von Nutzhorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Heinrich von Nutzhorn

Personlig information
Født 20. februar 1833 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 8. april 1925 (92 år) Rediger på Wikidata
Askov, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Teolog, musikolog, komponist Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Bendix Conrad Heinrich Andersen von Nutzhorn (20. februar 1833 i København8. april 1925 i Askov) var en dansk teolog, højskolelærer og sangkomponist.

Nutzhorn blev cand.theol. 1860, var elev i musik af A.P. Berggreen og lærer i historie og musik ved Rødding Folkehøjskole 1862, og derefter ved Askov Folkehøjskole siden 1865.

Nutzhorn stiftede 1901 De samvirkende Centralsangforeninger i Sjælland, Fyn og Jylland, hvis overdirigent han var indtil 1907.

Fra hans hånd mærkes en stor række sangkompositioner, mest af nationalt og kirkeligt indhold, desuden en række musikhistoriske afhandlinger i forskellige tidsskrifter: "Weyse", "Hans Matthison-Hansen"[1], "Pacius og Gade", "Om Kæmpeviserne og deres Oprindelse", fremdeles "Melodisamliing til den ny Salmebog" (1900, sammen med Bredsdorff).

Hans hovedværk er Den dansk-lutherske Menigheds Salmesang, dens Ord og Toner, I—II (København 1913-18), som omhandler reformationstiden fra dennes begyndelse indtil Hans Thomissøns klassiske værk Den danske Psalmebog (København 1569).

Kirsten Sass Bak skriver om i Nutzhorn Musik og danskhed:

"... Dog havde højskolen sin egen komponist, eller "forsanger", Heinrich Nutzhorn i Askov, som med en lang række melodier, mest i let stiliseret marchstil, kan siges at have anslået en særlig højskole-fællessangtone. De fungerede udmærket i deres tid, men lignede nok hinanden for meget til at kunne blive stående. Men det var denne fællessangsnorm, til forskel fra bykulturens romance-norm, som næste generation gik videre med."[2]

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Hans Matthison-Hansen, 1807-90, en betydelig orgelspiller
  2. ^ Side 114 i artiklen "Fællessang og danskhed" af Kirsten Sass Bak i Musik og danskhed redigeret af Jens Henrik Kuodal, 2005, ISBN 87-7876-399-1

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
MusikSpire
Denne danske musikrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi