Helgenæs

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Helgenæs (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Helgenæs)
Helgenæs (Midtjylland)
Helgenæs
Helgenæs
Helgenæs er en halvø på det sydlige Djursland, Mols, overfor Århus
Udsigt fra Helgenæs mod vest over Århusbugten mod Jylland fra Ellemandsbjerg
Helgenæs og Begtrup Vig set fra Trehøje i Mols Bjerge

Helgenæs er en halvø på sydsiden af Djursland syd for Mols Bjerge i Østjylland. På vestsiden ligger Begtrup Vig og på østsiden Ebeltoft Vig. Halvøen er 8 km lang målt fra Dragsmur i nord til Sletterhage Fyr i syd og 4,5 km bred. Kystlinjen er ca. 25 km lang. På østsiden af halvøen ligger Ørby Klint, hvoraf et mindre område er fredet. Højeste punkt på Helgenæs er det 99 meter høje Ellemandsbjerg, der ligger midt på den sydlige del af halvøen.

På sydsiden af Helgenæs ved Sletterhage Fyr går dybvandsruten for skibsfarten til og fra Aarhus Havn tæt forbi kysten. Ved begivenheder som f.eks. Tall Ships Race, kan der være opløb ved Sletterhage Fyr, når bådene passerer tæt forbi. Fyret er i dag indrettet som museum med områdets hav og land som tema.

Kysten mod øst og syd er en del af Natura 2000- og Habitatområde nr. 51 Begtrup Vig og kystområder ved Helgenæs.[1]

Draget[redigér | redigér wikikode]

Den smalle tange, Draget, der skiller Helgenæs fra Vistoft Sogn er kun ca. 220 meter bred, og det menes at vikingerne har benyttet den til at trække deres både på flækkede, fedtsmurte pæle over land for at spare den lange tur rundt om halvøen. Et arkæologiske eksperiment blev udført i juni 1996 af Vikingeskibsmuseet og Ebeltoft Museum. Under forsøget tog det de involverede ca. 30 min at trække det lille krigsskib Helge Ask over land.

På Draget ligger Dragsmur, en ca. 1 meter høj, 3 meter bred vold bestående af kampesten og jord. Fra en skriftlig indberetning af Ole Worm i 1623, fremgår det at volden skulle være opført allerede i slutningen af 1200-tallet af Marsk Stig, som dengang ejede Helgenæs, men andre mener, det kan være et ældre vildtbanehegn. I hvert fald har der ligget en kongsgård under Kalø på Helgenæs.

Begivenheder[redigér | redigér wikikode]

Ud for Helgenæs slog Magnus den Gode Svend Estridsens flåde i 1044.

Under Treårskrigen blev en del af Dragsmur befæstet for at dække general Olaf Ryes udskibning af tropperne til Fyn som optakt til Slaget ved Fredericia.

Koordinater: 56° 08′ N, 10° 31′ Ø

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]