Helsepædagogik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Helsepædagogik er Rudolf Steiners pædagogik for udviklinghæmmede, baseret på Steiners religiøse livsanskuelse antroposofien, der tager udgangspunkt i reinkarnationen og karmalæren (læren om sjælevandring).

Rudolf Steiners helsepædagogik tager udgangspunkt i, at ethvert menneske – uden hensyn til begavelse eller intelligens, – er et evigt sjæleligt og åndeligt individ. Steiner mente derfor, at selv om et fysisk legeme var sygt, kunne sjælen stadig være rask. Den udviklingshæmmedes sjæl blev derfor et centralt element i Steiners helsepædagogik.

Pædagogiske tiltag som håndværksmæssige, kreative og musiske aktiviteter er vigtige redskaber i helsepædagogikken, da de skal medvirke til, at Steiners pædagoger når ind til den sunde sjæl i det syge legeme.

Rudolf Steiners helsepædagogik har opnået en vis anerkendelse i specialpædagogiske kredse, men er også blevet kritiseret for, at de helsepædagogiske institutioner kan virke lukkede i forhold til omverdenen – og at de ikke fortæller om pædagogikkens religiøse baggrund.


Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Levefællesskab med Rudolf Steiners helsepædagogik

SkoleSpire
Denne artikel om en skole, en uddannelsesinstitution eller uddannelse er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.