Lauritzen-prisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Henkel-prisen)

Lauritzen-prisen er en pris som årligt bliver uddelt til en kvindelig og mandlig skuespiller af Lauritzen Fonden. Den er en anerkendelse af fremragende præstation på teatret eller i film. Lauritzen-prisen er den ældste skuespillerpris uden for foreningsregi i Danmark. Og er til forskel fra de fleste andre teater- og skuespillerpriser ikke forbeholdt scene-skuespillere. Der lægges stor vægt på bevågenhed og aktualitet i selve spille- og udtryksformen, så Lauritzen-prisen kan også tildeles på grundlag af en række unikke præstationer inden for film og TV-dramatik.

Vinderne bliver udvalgt af en priskomité (priser kan ikke søges). Priskomiteen består af:

Jens Ditlev Lauritzen Formand, Lauritzen Fonden, Geir Sveaass Sceneinstruktør, Piv Bernth Dramachef, DR-Kultur Poul Nesgaard, Rektor, Den Danske Filmskole, Rikke Rottensten Redaktør og teaterkritiker, Kr. Dagblad, Lars C. W. Wallenberg Teaterkritiker, Børsen, Kasper Wilton Teaterchef, Folketeatret, Jan Lauritzen Repræsentant for Lauritzen slægten

Fra 1965 til 1995 uddeltes prisen årligt til en kvindelig skuespiller under navnet Henkel-prisen. Fra 1965 til og med år 2000 fulgte der med prisen 50.000 kr., fra 2001 til 2009 100.000 kr. og i 2010 250.000 kr. til hver af de to hovedprisvindere. Desuden blev der ved prisuddelingen i 2011 introduceret fire nye priser:

Visionsprisen Denne pris er på kr. 100.000 og gives til en enkeltperson, en organisation eller en gruppe, som har haft modet til at turde satse, sprænge rammer og have en stærk kunstnerisk vision, som er blevet realiseret. Prisen kan gives både til projekter inden for teater, film og tv.

Backstage-prisen En pris på kr. 50.000 gives til en, som normalt står i skyggen af skuespillerne på en produktion. Prisen gives inden for enten film, tv eller teater, til en som har bidraget ekstraordinært flot gennem en hel karriere eller på en enkelt produktion, og som qua sit arbejde får skuespillerne til at fremstå endnu bedre i deres præstationer. Prisen kan gives til en dramatiker, en manuskriptforfatter, en tekniker, en fotograf, en scenograf, en kostumedesigner eller lignende.

Wauw-prisen Wauw-prisen på kr. 30.000 gives til en skuespiller, som yder en overraskende præstation. Det vil dreje sig om en etableret skuespiller, som optræder i en helt uventet type rolle.

“Believe in You“-prisen Der uddeles to priser a kr. 10.000 til unge talenter, som har gjort sig flot bemærket i løbet af året, eller som i det hele taget har markeret sig som store talenter med et flot potentiale, der er værd at satse på.

Prismodtagere[redigér | rediger kildetekst]

Lauritzen-prisen er blevet uddelt til følgende personer:

Modtagere af Henkel-prisen[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Lauritzen-prisen afholdes næste gang i 2021, mynewsdesk.com, 3. november 2021, hentet 4. januar 2022

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Kunst og kulturSpire
Denne artikel om scenekunst og teater er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.