Henrik Pontoppidan (handelsmand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Henrik Pontoppidan (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Henrik Pontoppidan)
Henrik Pontoppidan

Personlig information
Født 21. marts 1814 Rediger på Wikidata
Thisted, Danmark Rediger på Wikidata
Død 22. februar 1901 (86 år) Rediger på Wikidata
Hamborg, Tyskland Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Købmand Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Henrik (eller Hendrik) Pontoppidan (21. marts 1814 i Rær ved Thisted22. februar 1901 i Hamburg) var en dansk grosserer.

Efter at have lært handel i København, Altona og Manchester nedsatte han sig 1841 som købmand i Hamburg. Her oparbejdede han en stor, anset vare- og pengeforretning, der stod i tæt forbindelse med mange danske købmænd; allerede i 1840'erne benyttede Nationalbanken ham som kommissionær, og 1851 blev han dansk Generalkonsul. Endnu mere intim blev hans forbindelse med Danmark, da han ved dansk hjælp gik frelst ud af handelskrisen 1857. Rundhåndet har han understøttet danske industrielle, merkantile og særlig landøkonomiske foretagender. Han ejede (siden 1867) Constantinsborg ved Aarhus, som han drev op til en mønstergård, og Høgildgård ved Herning, hvor han beplantede ca. 1.100 ha hede. I forskellige legater skænkede han over 50.000 Kr. til foreningen af jyske landboforeninger og desuden store summer til Hedeselskabet, jyske Landboforeninger, Foreningen for Danmarks Fjerkræavl, der skylder ham sin oprettelse.

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.