Henry Hudson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Der eksisterer ikke noget kendt portræt af Henry Hudson. Denne illustration er fra Cyclopaedia of Universal History, 1885 og angives at være af Hudson

Henry Hudson (15651611) var en engelsk opdagelsesrejsende og navigatør.

Hudson prøvede at finde en vandvej til Asien gennem Nordvest-passagen og over Nordpolen gennem flere ekspeditioner i årene mellem 1607 og 1611. Under et senere forsøg måtte ekspeditionen vende ved Novaja Zemlja, og de fortsatte da mod vest, til Newfoundland og nordøst-kysten af det som i dag er USA. Her udforskede han i 1609, på opfordring fra hollandske myndigheder kystområderne omkring New York, Maine og Cape Cod, samt et stykke af Hudson-elven og floden Hudson River, der begge bærer hans navn.

I 1610 begav han sig ud på en ny ekspedition for at finde en nordlig vandvej til Asien. Efter at have måttet overvintre i det som nu er Hudson Bay i Canada, begik mandskabet på skibet mytteri foråret efter da Hudson ville fortsætte ekspeditionen. Hudson, hans mindreårige søn John og syv andre, som enten var syge eller havde taget Hudsons parti, blev sat på havet i en lille båd, og blev aldrig set igen.

Geografisk kort fra Hudsons 4. rejse

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Hudson blev født i London. Hans bedstefar hed ligeledes Henry Hudson var oldermand i London og han var med til at grundlægge Muskovy handelskompagni. Henry Hudson blev gift med en kvinde ved navn Katherine og de fik tre sønner: John, Richard og Oliver. Muscovy Company fik rettigheden at have monopol på handelen mellem England og Rusland, og havde som mål at finde Nordøstpassagen. Man har ikke i øvrigt kendskab til hans liv men han må formodes at have deltaget i sejlads for Muscovy kompagniet og studeret kartografi, navigation, astronomi, matematik og sømandsskab som ung.

Opdagelser[redigér | redigér wikikode]

I 1607 var han udvalgt til at lede en ekspedition med formål at finde en vej over nordpolen til Japan og Kina. [1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Artikel om Henry Hudson fra: Hjemmeside om den Elisabethanske Æra d.7/6-10 www.elizabethan-era.org.uk

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]