Hjælp:Guide (diskussionssider)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Wikipedias hjælpeguide

Diskussionssider

Forside   Redigering   Formatering   Henvisninger   Skriv en artikel   Diskussionssider   Retningslinjer   Yderligere spørgsmål?    

Diskussionssider

En af Wikipedias vigtige egenskaber er muligheden for at diskutere en artikels indhold med andre wikipedianere.

Link til USA's diskussionsside

Hvis du vil stille spørgsmål til en artikel eller vil komme med en kommentar til indholdet, så får du nemmest svar ved at skrive på artiklens diskussionsside. For at gøre det klikker du ganske enkelt på fanebladet "diskussion" øverst på artiklens side. I øvrigt: Der er ingen grund til at fortvivle hvis linket er rødt – det betyder blot at der endnu ikke er nogen diskussionsside, og du kan dermed meget nemt oprette en ny.

Inddeling

Eksempel på en struktureret diskussion

Når du svarer en anden person bør du skrive din kommentar to linjer under vedkommendes kommentar. Hvis du i starten af linjen sætter et kolon ":", bliver din kommentar rykket ind. Du kan i øvrigt også bruge punktopstilling i dit svar (det bruges normalt ved lister). Så skal du sætte en stjerne "*" i begyndelsen af linjen i stedet. Hvis du sætter flere koloner eller stjerner efter hinanden, bliver dit indlæg rykket længere ind på siden. Dette kan gøre det nemmere at se, hvad det er du svarer på.

Signér dine indlæg

Det er vigtigt at signére sine kommentarer på diskussionssiden, så man nemmere kan finde ud af, hvem der har sagt hvad. Det gør du ved at skrive --~~~~ (med fire tilder (~) – i Windows holder man AltGr nede og trykker på tasten til højre for Å fire gange, Mac Alt-N). Så bliver dit brugernavn (eller din IP-adresse hvis du ikke har noget brugernavn) vist sammen med dato og tidspunkt for, hvornår du skrev indlægget. Denne signatur fremkommer automatisk på siden.

Når man redigerer en side, er der en række knapper lige oven over redigeringsvinduet. Hvis man trykker på skrives teksten --~~~~ automatisk.

Eksperimentér

Afprøv det bare nu: Prøv at trykke på "diskussion" øverst på denne side. Skriv hvad du synes om denne guide, prøv evt. at rykke dit indlæg frem eller tilbage ved hjælp af kolon og stjerner, og husk at signére dit indlæg ved hjælp af --~~~~. Måske er der allerede nogen andre der har skrevet noget? Så kan du jo prøve at svare dem.

For at tjekke om formateringen af dit indlæg passer, kan du prøve at bruge "Forhåndsvisning" når du skriver på diskussionssiden. Ved at bruge forhåndsvisning meget kan du undgå at skulle gemme siden flere gange for hver enkelt lille slåfejl du finder.

Fortsæt guiden med Retningslinjer