Hjælp:Nybegynderforum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Genvej:
WP:NYB

Velkommen  Guide  Snydeskema  Hjælp  Ofte stillede spørgsmål  Øvrige spørgsmål  Ordliste  Nybegynderforum  Mentorprogrammet

Nybegynderforum

Velkommen nybegyndere og andre forundrede brugere!

Hvis du har et spørgsmål om hvordan hele Wikipedia virker, kan du skrive det herunder. Lige så snart en behjælpelig sjæl ser spørgsmålet vil det blive besvaret, og det kan gå ret hurtigt i de mest aktive perioder af døgnet. Du kan også kontakte en af mentorerne eller stille spørgsmål på chat-kanalen.

For spørgsmål om billeder se også Hjælp:Upload og Hjælp:Valg af billedlicens.

For tidligere stillede spørgsmål se også Arkiv 1, Arkiv 2, Arkiv 3, Arkiv 4, Arkiv 5, Arkiv 6, Arkiv 7 og Arkiv 8..

Sådan skriver du et nyt indlæg

  • Tryk "Rediger" oppe i toppen af siden
  • Gå ned i bunden af boksen til du finder teksten "NYE INDLÆG OVER"
  • Indsæt din overskrift == OVERSKRIFT ==
  • Skriv dit spørgsmål
  • Signer ved at indsætte: --~~~~
  • Gem siden!

Hvordan laver man et indlæg?[redigér | redigér wikikode]

Hej! Jeg sad og tænkte over, hvord$an man mon lavede et nyt indlæg? --Forundret bruger 27. aug 2008, 14:48 (CEST)

Kig ude i siden. Der ligger en boks, der beskriver hele processen. --Hjælpsom bruger 27. aug 2008, 14:48 (CEST)
Ah, tusind tak! Det er smart..--Forundret bruger 27. aug 2008, 14:48 (CEST)
Hvilken boks? Jeg har ledt i 20 minutter nu... (skrev Finn Arne Hansen (disk. • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)
Den skråt oppe til højre med overskriften "Sådan skriver du et nyt indlæg". --Dannebrog Spy 2. feb 2010, 13:04 (CET)

Jeg kan ikke finde ud af hvordan man opretter en ny side, hvor jeg kan skrive teksten ind? (skrev 5.56.148.226 (disk. • bidrag) 21. jul 2014, 15:45. Husk at signere dine indlæg.)

Hejsa og velkommen til. Hvad er navnet på den side du ønsker oprettet? Hvis det er ny artikel, kan du søge på den artikel du vil oprette og trykke på det røde link. Mvh Asger (henvendelse) 21. jul 2014, 16:12 (CEST)

Fejl på titlerne[redigér | redigér wikikode]

Hej, vi har lavet nogle fejl på titlerne, hvor hver forbogstavene skulle være store. Vi kan ikke ændre titlerne, men kan I ikke løse fejlene? Disse artikler er Seden skydebane, Kulturbotanisk have og Rising ungdomsskole. Edit: Vi har endnu et spørgsmål. Hvis man ikke kan ændre titlerne, må man så oprette artiklerne med de rigtige navne og marker de forkerte som "skrald"? --Rapidshark (diskussion) 10. okt 2012, 12:20 (CEST)

Hejsa Rapidshark. Det har du ret i, og de bliver hermed flyttet. Ang. dit spørgsmål. Når du har været på Wikipedia i en del tid, så bliver du automatisk bekræftede, så får du mulig hed for at flytte sider, hvilket gør så du kan rette navnet. --Simeondahl (diskussion) 10. okt 2012, 14:26 (CEST)

Ophavsret på specifikt billede[redigér | redigér wikikode]

Jeg er ved at oversætte en artikel og vil gerne bruge følgende billede, der også bruges i den amerikanske version: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Small_hamas_logo.gif. Det er ikke fra Commons og er såkaldt 'non-free', dog har organisationen selv indvilget i at logoet bliver brugt på Wikipedia. Jeg er dog galoperende nybegynder og kan ikke gennemskue om denne tilladelse også gælder for andre sproglige dele af Wiki, især pga. flg. sætning: "Any other uses of this image, on Wikipedia or elsewhere, may be copyright infringement." Er der nogen der kan hjælpe mig her? På forhånd tusind tak. --Bauey (diskussion) 5. nov 2012, 21:39 (CET)

Logoet er omfattet af ophavsret, hvilket betyder at andre ikke må bruge det uden at have fået lov. For Wikimedia Commons, dansk Wikipedia og de fleste andre sprog gælder derudover, at det ikke er nok at give os lov til at bruge det - der skal også gives ret til fri og uindskrænket brug og redigering, herunder kommercielt og uvedkommende. Det er de færreste rettighedshavere indforståede med, og Hamas er formentlig slet ikke. Nu forholder det sig imidlertid sådan, at engelsk Wikipedia opererer med begrebet fair use, der gør at logoer og billeder beskyttet af ophavsret godt kan benyttes af dem alligevel med visse begrænsninger. Fair use findes imidlertid ikke i dansk ret, og det er derfor tidligere besluttet ved afstemning ikke at tillade det på dansk Wikipedia.
Så nej, den går desværre ikke. Ikke at du i øvrigt behøver skamme dig over at være "galoperende nybegynder" i denne sammenhæng, for du er langt fra den første, der har spurgt. --Dannebrog Spy (diskussion) 5. nov 2012, 22:04 (CET)
Tak for hjælpen! --Bauey (diskussion) 7. nov 2012, 07:39 (CET)

Har ophavsret til tekster/foto. Universtes begyndelse - samt Kunstners beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Et eksempel kan ses i blog http://www.universet-billede.blogspot.dk/2011_06_01_archive.html

Er der nogen her som kan hjælpe. Så tekst og foto kan blive lagt her.

Har fået vanskeligheder. ((Måske "Tøndemageren" gerne vil hjælpe)).

Venlig Hilsen (Witthoff (diskussion) 24. nov 2012, 22:57 (CET))

Er, ked af at sige det men jeg tror ikke at tekstne på det link du vedlagde, hører til. Ikke, for at sige den er mangelfuld ller dårlig men det er mest bare originalforskning samt dine egne meninger/tolkninger indenfor filosofi. Mvh. --Trade (diskussion) 24. nov 2012, 23:10 (CET)
Du skal slet ikke være ked af at sige din mening. Det er jo din helt personlige mening.
Eller rettere din uddannelse.
Du kan umuligt have læst begge tekster. (Ialt er der ca 30 tekster).
Det beskrevne er sket af en kunstner. Om billedets oprindelse - også sproget.
Her gælder ikke det. De sproglige uddannet vil have. Hvor alt skal opfattes i sproglig opfattelse.
Men at der endelig er en kunstner. Der beskriver det hele. Fra dets begyndelse.
jeg er selvfølgelig opmærksom på din mening. Og takker for denne.
Håber andre vil se på dette.
Venlig Hilsen
(Witthoff (diskussion) 24. nov 2012, 23:38 (CET))
Jeg forstår ikke det oprindelige spørgsmål, Trades svar eller Witthoffs kommentar. Hvad handler det her om? Ønskes teksten på bloggen overført til en artikel på Wikipedia? --|EPO| COM: 25. nov 2012, 10:48 (CET)

EPO Der er lagt mere udførlig forklaring og link til forskellige blogge. Ind på Landsbybrønden. Glad for du beder om en forklaring. For nogen sletter bare - uden at komme med forklaring.

Til Wikipedia Der bliver ikke spurgt mere - ikke sat ind mere. Venlig Hilsen (Witthoff (diskussion) 25. nov 2012, 18:53 (CET))

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Hvis man skriver en artikel på dansk må man så ikke henvise til Wikipedia på engelsk. Det engelske Wikipedia er jo ofte en super god kilde både mht. indhold og billedmateriale. (skrev Grebart (disk. • bidrag) 6. jan 2013, 14:27‎. Husk at signere dine indlæg.)

Wikipedia kan ikke bruges som kilde. Find i stedet de kilder der henvises til på andre Wikipediaer og brug dem i den danske artikel. Mvh. Cgtdk (diskussionbidrag) 6. jan 2013, 14:29 (CET)
Desuden henvises der i forvejen til alle de andre sprog en given artikel findes på i kolonnen til venstre. --Dannebrog Spy (diskussion) 6. jan 2013, 14:37 (CET)

OK tak skal lige lære det. Mvh --Grebart....og hvorfor virker mit underskrift link ikke...har prøvet forskelligt men det linker ikke ordentligt.

Man signerer med fire tilder: ~~~~.
- Sarrus (db) d. 6. jan 2013, 15:59 (CET)

Tak det havde jeg også prøvet, men da jeg ikke havde oprettet mit brugernavn på Wikipedia var der jo ikke et link....Så nu prøver vi lige. Mvh ~~~~

Hehe, du skal ikke bruge <nowiki></nowiki>-koderne, det var for at du kunne se, hvad du skulle skrive. Desuden kan alle signere på den måde, man behøver ikke have oprettet en brugerkonto.
- Sarrus (db) d. 6. jan 2013, 16:05 (CET)

Uklarhed i titel, der skaber et forkert fokus[redigér | redigér wikikode]

Diaspora (server) er i dag en open-source softwarepakke for interesserede at udvikle videre på. Det interessante ved den er, at den muliggør et distribueret socialt netværk for enkeltbrugere at installere på egne maskiner (brugerstyret server) snarere end centraliseret netværk (firmastyret server). I de fleste andre wikisprog hedder den "Diaspora (software)". Men begge er rigtige; hvordan tackler man dén ambiguitet i titlen? Kkrabat (diskussion) 10. jan 2013, 15:41 (CET)

Man opretter en flertydighedsartikel om Diaspora, og opretter tillige en artikel om Diaspora (software) hvis der er tale om et klient-server-software. Så giver det jo ingen mening at tale om kun "server". Desuden er jeg lidt morgensur: Der findes intet ord "ambiguitet" på dansk (går ud fra at du mener tvetydighed), dette er dansk Wikipedia, skriv venligst på dansk. Fortsat god indsats med at gøre W bedre. Mvh. Madglad (diskussion) 13. jan 2013, 04:23 (CET)
Hvis jeg forstår spørgsmålet rigtigt er der ikke tale om to forskellige emner, der er behandlet under samme artikel, men snarere at samme artikel kan have to forskellige navne. Hvis dét er tilfældet, så er der ikke noget problem, idet jeg også forstår at den nuværende overskrift er korrekt. Hvis en anden overskrift er "mere korrekt" (hvis noget sådant er muligt) er der mulighed for at omdøbe artiklen via "flyt"-funktionen i drop-down boksen, der sidder ved siden af "rediger" og "historik" knapperne. Men altså - hvis den nuværende titel på artiklen er korrekt er der ikke behov for at gøre noget, selv ikke hvis artiklen skulle hedde noget andet, end den gør på andre wikis. --Medic (Lindblad) (diskussion) 13. jan 2013, 11:49 (CET)
Det er nok netværket, der er vigtigst. Server-, hhv. klientsoftware er interessante, men kan sagtens rummes i samme artikel. Diaspora (flertydig) findes i øvrigt allerede. --Palnatoke (diskussion) 13. jan 2013, 12:03 (CET)

Hvordan skjuler man øverst på siden sit Brugernavn: xxxx[redigér | redigér wikikode]

Har ledt her og der og allevegne efter et svar, inden jeg drister mig til at spørge som en ubegavet nybegynder :-) hilsen Kaaregaarden 24. jan 2013, 21:53 (CET)

Hej Kaaregaarden. Jeg er lidt i tvivl om, hvad du hentyder til - er det den linje, hvor der bagefter står 'min diskussion' 'mine indstillinger' osv.? Den forekomst af brugernavnet kan ikke fjernes. Det er et link til den brugerside, man automatisk får, når man opretter sig som bruger. --Arne (Amjaabc) (diskussion) 24. jan 2013, 21:59 (CET)
Jeg gætter på, at teksten på Bruger:Familien Kaare i stedet ønskes placeret under Kaaregaarden. Helt nye brugere har ikke mulighed for at flytte artikler (mener jeg), men ellers er det den bedste måde at korrigere en artikels placering på. I det aktuelle tilfælde kan en manuel kopiering af teksten også benyttes, da du er den eneste, der har arbejdet på teksten. - Kåre Thor Olsen (Kaare) (diskussion) 24. jan 2013, 22:06 (CET)

Tak for ovenstående svar. Jeg udtrykker mig måske klumpet, men har sammenlignet med andre Wikipedia sider. På min nylige hjemmestrikkede side har vi øverst på siden "Brugerside" og "diskusion" med småt. Nedenunder "Bruger: Familien Kaare". Dette brugernavn vises endog med store karakterer; kan brugernavnet ikke skjules ved at fjerne et flueben i systemet ? --85.83.114.160 24. jan 2013, 22:36 (CET)

Alle sider har dets navn som overskrift som standard. Hvis du klikker på vores respektive brugernavne, vil du se, at vores brugersider har tilsvarende overskrifter, nøjagtig ligesom der øverst på denne side står Hjælp:Nybegynderforum. Det er helt almindelig praksis på både hjemmesider at man indleder med en overskrift, ikke mindst fordi linket til siden godt kan afvige fra navnet. Denne side bliver f.eks. til Hj%C3%A6lp:Nybegynderforum, hvad der jo ikke er videre forståeligt, derfor overskriften. Det kan så virke overflødig på ens egen brugerside, men det er til os andre, der skal kunne skelne den ene bruger fra den anden.
Linkene med "Brugerside", "diskussion" osv. er tilsvarende standard på alle sider, inkl. denne. Det er dem man trykker på, hvis man har brug for andet end at læse sidens indhold. Trykker man f.eks. på "diskussion" på din brugerside, kommer man til din brugerdiskussionsside, hvor man så evt. kan skrive en besked. --Dannebrog Spy (diskussion) 24. jan 2013, 23:28 (CET)

Tak for svaret. Har anmodet om ændring af mit brugernavn til Kaaregaarden, men kan jeg ikke slippe for følgende: "Bruger:" der står lige før brugernavnet. Eksempel med H.C. Hansen: http://da.wikipedia.org/wiki/H.C._Hansen. Her er der ikke noget Bruger:. Er det 25. jan 2013, 10:08 (CET)85.83.114.160mig, der er bindegal:-)

Hejsa. Nej, i og med at det er din brugerside og ikke en "rigtig" artikel, så kan Bruger-delen ikke undgåes. Brugersiden er beregnet til at skrive lidt om sig selv som Wikipediabruger og kan i realiteten ikke anvendes til artikler.
Artikler skal overholde nogle regler til relevans, som du kan læse lidt om på Wikipedia:Kriterier_for_artikler, og der er jeg desværre ikke sikker på at Kaaregaarden overholder disse kriterier. Mvh Knud Winckelmann (diskussion) 25. jan 2013, 10:13 (CET)

Tak for dit hurtige svar på mit spørgsmål. Så blev jeg da så meget klogere, men blev faktisk inspireret af lokalhistorikeren Halvdan Grøndal Madsen, som roste mig for min hidtil ukendte information om fæstegaarden, der har lokalhistorisk interesse. Forfatteren har netop har udgivet en bog om Orupgaard samt tilhørende Fæstegaarde, hvorfor jeg fandt min supplerende artikel relevant for nutiden og fremtiden; og min tanke var, at der skulle tilføjes mere af lokalhistorisk interesse.
mvh
85.83.114.160 25. jan 2013, 10:35 (CET)

Sider[redigér | redigér wikikode]

Hvordan lægges en side på nettet? Der lægges ikke ud når man har trykket "Gem side"? Skal den godkendes, eller? (Søren Hansen)

Nej, sider skal ikke godkendes. Hvilken side volder dig problemer? Mvh. Cgtdk (diskussionbidrag) 27. jan 2013, 12:33 (CET)

Skabelon:Galleri[redigér | redigér wikikode]

Jeg oprettede denne skabelon i går efter de:Vorlage:Galerie, men kan ikke få den til at fungere præcis som det tyske forbillede.

  1. Hvis nogen kan bringe den til at virke ligesom det tyske forbillede (med bladrefunktion), er det første prioritet og så synes jeg den skal bevares.
  2. Hvis ikke, må I for min skyld gerne slette den.

Mvh Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 9. jan 2013, 18:18 (CET)

Christian, den tyske skabelon indlejrer flere andre skabeloner for at kunne virke, og de er ikke oprettet endnu her på den danske wiki, så det er nok derfor den ikke umiddelbart virker som den skal. Noget andet er, at skabelonen, når den teknisk set virker, ikke bliver renderet korrekt af forskellige browsere, og spørgsmålet er om det er hensigtsmæssigt? Desuden kører skabelonen med fikseret billedstørrelse, hvilket muligvis ikke er ønskværdigt. Philaweb 9. jan 2013, 18:36 (CET)

Hvorfor fremtræder de så ikke med røde links nederst på redigeringssiden? mvh Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 9. jan 2013, 18:41 (CET)

Da koden er CSS-baseret, så kan det være de bliver hentet ind via "class="ImageGroup"", og den danske CSS-kode indeholder højst sandsynlig ikke indlejrede koder i en tilsvarende class-funktion. Philaweb 9. jan 2013, 18:50 (CET)

Kategorier på flertydige artikler[redigér | redigér wikikode]

Hvorfor skal der ikke være andre kategorier end Kategori:Flertydig (indsat af skabelonen {{flertydig}}) på flertydige artikler? mvh Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 30. jan 2013, 11:23 (CET)

Flertydig-sider vil særdeles ofte ikke have et indhold, der passer i én kategori, og i de tilfælde, hvor der ikke er "(flertydig)" i artikelnavnet, vil det let kunne lokke folk på omveje, hvis en flertydig-side ligger i en kategori. --Palnatoke (diskussion) 30. jan 2013, 11:59 (CET)

Youtube som ektern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Jeg har set, at nogen brugere indsætter henvisninger til youtube klip, men jeg kan ikke finde nogen anbefalinger til hvor og hvornår man kan anvende youtube klip. -- Savfisk (diskussion) 3. feb 2013, 16:17 (CET)

Se Wikipedia:Eksterne henvisninger og specifikt Wikipedia:Eksterne henvisninger#Henvisning til YouTube, Google Video og lignende steder Mvh. Cgtdk (diskussionbidrag) 3. feb 2013, 16:35 (CET)

(redigeringskonflikt)

Det er behandlet i normen Wikipedia:Eksterne henvisninger. Generelt gælder at hvis klippet ligger der i strid med ophavsretten, så må man ikke henvise til det. Links der reelt er ment som reklame skal også fjernes. Er det derimod ærligt, er det et spørgsmål, om det bidrager med noget særligt. En gennemsnitlig ferievideo er f.eks. ikke meget bevendt, for dem er der mange af, og en stor del af dem er i øvrigt heller ikke værd at se. Historiske og unikke optagelser kan derimod godt være relevante. Tilsvarende gælder hvis der er tale om kilder eller officielle Youtube-kanaler. --Dannebrog Spy (diskussion) 3. feb 2013, 16:44 (CET)
Tak for svar. Jeg kunne ikke huske pågældende side, og den hjalp en del. Jeg faldt for nylig over et klip, som var 23 min. Efter min opfattelse vil et sådan klip ikke have nogen værdi, dels fordi det kan være svært at finde ud af hvilke dele af klippet der er relevant for artiklen og dels fordi de færreste brugere giver sig i kast med en video af den længde. Er det tilladt at fjerne lange klip, hvis der ikke foreligger en forklaring på hvorfor det er relevant? -- Savfisk (diskussion) 3. feb 2013, 17:10 (CET)
Som udgangspunkt tager normen ikke hensyn til længden. Men hvis du fortæller hvilken artikel og klip, det handler om, vil det måske blive lidt nemmere at bedømme. --Dannebrog Spy (diskussion) 3. feb 2013, 17:14 (CET)
Det var dette klip http://www.youtube.com/watch?v=XKsAsb87U1w i en tidligere udgave af artiklen CFS Alert. Klippet er blevet slettet igen af en administrator. -- Savfisk (diskussion) 3. feb 2013, 17:53 (CET)
Så vidt jeg kan se af historikken, så er der en eller flere anonyme brugere, der konstant har forsøgt at linke til det klip de sidste par måneder. Det lugter langt væk af spam. Klippet i sig selv kunne måske nok have en vis interesse - der er vel ikke så mange reportager om det isolerede sted - men spam har vi ikke brug for. --Dannebrog Spy (diskussion) 3. feb 2013, 21:13 (CET)
Lige i dette tilfælde er det en gammel kending, som ikke forstår (eller vælger ikke at forstå) hvordan WP fungerer, som har indsat linket (Bjørnen). Vedkommende har det med at indsætte irelevante Youtubelinks og jeg skal derfor ærligt indrømme at jeg ikke har undersøgt nærmere hvad vedkommende har sat ind denne gang. Noget kunne måske tyde på at vedkommende ikke tager helt fejl denne gang, der skal jo være første gang for alle...
Det er derfor, i dette tilfælde, ikke spam i gængs forstand. Men ellers er retningslinierne, som beskrevet ovenfor. Mvh Knud Winckelmann (diskussion) 3. feb 2013, 21:59 (CET)
For det tilfælde at de kriterier, som ganske udmærket er blevet fremført herover af andre brugere, gør klippet anvendeligt, er der i og for sig intet i vejen for at bruge et langt klip - heller ikke, hvis det kun er få minutter, der er relevante (selv om det selvfølgelig vil være at foretrække at finde et kortere klip, der kun indeholder det relevante materiale). Når et sådant langt klip anvendes kan man med fordel angive det relevante stykke med en tidsangivelse - à la "fra 7:22 til 9:07". Jeg må indrømme, at jeg ikke er bevidst om, om der findes en norm der beskriver dette, men jeg tænker at en sådan intervalangivelse vil hjælpe læseren/seeren betragteligt... --Medic (Lindblad)(diskussion) 3. feb 2013, 22:10 (CET)
Tak for alle svarene. Jeg tror jeg er klædt bedre på næste gang jeg møder et langt videoklip, når jeg ser artiklerne igennem. -- Savfisk (diskussion) 3. feb 2013, 23:03 (CET)

Hvordan flytter jeg hen til en eksisterende omdirigeringsside?[redigér | redigér wikikode]

Jeg får denne besked: "Du har ikke rettigheder til at flytte denne side af følgende grund: En side med dette navn eksisterer allerede, eller det navn du har valgt er ikke gyldigt. Vælg et andet navn." Tak for hjælp på forhånd.

--Sine Cera, Infobesity (diskussion) 23. feb 2013, 09:44 (CET)
Hvis målet er en omdirigeringsside med kun én handling i historikken, burde det kunne lade sig gøre at flytte over i den. Ellers er det nødvendigt at en administrator sletter målsiden. En administrator kan endvidere flytte og slette i samme ombæring. --|EPO| COM: 23. feb 2013, 09:47 (CET)
Hvis du har behov for at få en sådan side slettet er det oftest lettest at oprette en anmodning om administratorassistance, hvorefter en admin vil kunne slette siden og gøre plads til din flytning. Som oftest vil samme admin samtidig sørge for at lave flytningen for dig ;-) Med venlig hilsen,

Sproghenvisninger[redigér | redigér wikikode]

Jeg har oprettet en artikel om den franske flod Tech. Jeg har ikke brugt lokale sproghenvisninger, men ønsker at bruge wikidata. Da jeg havde oprettet artiklen gik jeg til den franske artikel fr:Tech for af den vej at tilføje dansk til sproglisten. Det havde jeg ikke held med - muligvis pga browserproblemer. Nogle dage senere vendte jeg tilbage til siden og kunne nu se at dansk var tilføjet sproglisten og det linker fint til min nye artikel (hvordan det er sket, forstår jeg ikke). Den danske artikel er dog stadig uden sproghenvisninger! Hvad har jeg lavet galt her? -brol (diskussion) 22. mar 2013, 13:39 (CET)

Du burde kunne have tilføjet den danske artikel til listen på Wikidataen. Jeg ved ikke hvad der gik galt for dig, men jeg se at bruger Hede2000 tilføjede artiklen til Wikidata den 15. marts. Man kan se dette ved at gå til Wikidata:Q2063591 og trykke på "Se historik"/"View history" (afhængig af sprogindstillingen på ens Wikidata-konto). Derfor burde der nu også være sproghenvisninger på den danske artikel, men Wikidata har et kendt problem med at oplysningerne kan tage lang tid om at nå ud til de enkelte Wikipediaer. Oftest er det kun et spørgsmål om minutter, men nogle gange har det taget mange dage. Man kan tvinge sproghenvisningerne frem ved at redigere artiklen. En tom redigering som ikke ellers registreres er nok (Vælg "Rediger" og derefter "Gem side" uden at lave ændringer). Byrial (diskussion) 22. mar 2013, 14:35 (CET)
Tak for forklaringen. Nu tror jeg, jeg forstår, hvad der er sket. Den danske artikel har i hvert fald sproghenvisninger nu! -brol (diskussion) 22. mar 2013, 15:44 (CET)

Linkproblem[redigér | redigér wikikode]

Jeg er stødt på en teknisk vanskelighed, da jeg har forsøgt at oprette et link til filmen ID:A. Men det opfatter softwaren som interwiki til artiklen A. Nogen gode forslag til hvordan det kan omgås? --|EPO| COM: 3. apr 2013, 13:03 (CEST) [[:]]

Det kan ikke lade sig gøre. Se en:Wikipedia:Naming conventions (technical restrictions)#Colons. Artiklen kunne for eksempel hedde Filmen ID:A eller ID.A eller ID-A og i alle tilfælde bruge {{DISPLAYTITLE:ID:A}} Byrial (diskussion) 3. apr 2013, 13:27 (CEST)


Beskrivelse af virksomhed[redigér | redigér wikikode]

Jeg er nu desværre to gange støt ind i beklagelige kommentarer fra et par klogere end jeg selv personer (diskussion), som har gjort udtryk for at en beskrivelse af virksomheden Swapamok ikke er efter reglerne. Derfor spørger jeg nu hvordan det skal kunne lade sig gøre at beskrive en virksomhed, hvis de personer som kender den bedst ikke er velkomne til dette? Ønsker bestemt ikke at gøre noget forkert, og er helt klar over at det hele skal holdes i en objektiv tone, men ønsker blot at sikre at de personer som kunne finde interesse i at søge informationen, også skal kunne finde den netop her af alle steder. På forhånd tak for hjælpen, Thomas Lind

Generelt bedes man venligst men bestemt lade være med at skrive om sig selv og emner, man har et nært økonomisk eller personligt forhold til, her noget du er medejer af. Det er der flere årsager til. En af dem er at folk ofte overvurderer sig selv og skriver om emner, der slet ikke er nærheden af at opfylde f.eks. Wikipedia:Kriterier for virksomhedsartikler. Blandt titusindvis af virksomheder skal der altså mere end et koncept til at hævde sig udover mængden. Et andet problem er at det ofte bliver ensidigt positivt - det er nemt at opregne alle de tilfredse kunder men endnu nemmere at ignorere de utilfredse. Et tredie problem er at folk der skriver om sig selv og sine kun kommer for at gøre det og så i øvrigt er ligeglade med resten af encyklopædien. Men Wikipedia er hverken et virtuelt udstillingsvindue a la Facebook eller en gør-det-selv-udgave af De gule sider.
Der er flere andre problemstillinger, som det vil føre for vidt at gå ind på her. Men de er alle beskrevet i normen Wikipedia:Selvbiografier, hvor der også er svar på mange typiske indvendinger. --Dannebrog Spy (diskussion) 8. apr 2013, 23:32 (CEST)

Større font i redigeringsvinduet[redigér | redigér wikikode]

Jeg vil høre om der er nogen der ved hvordan man får en større font i redigeringsvinduet. Gerne som den engelske der har en stor font - i det mindste her.
Jeg læste noget her: Browser notes i afsnit om "Trident based" og afprøvede

textarea, input {font-size: 150%}

i forskellige *.css-undersider (vector, monobook, common) hidtil uden virkning. Skal der mon tilføjes noget længere oppe i css-systemet?
Er der nogen der har noget der virker (Indstillinger -> Redigering -> Størrelse på redigeringsvindue gør ikke noget ved font-størrelsen)
-- Mvh PHansen (diskussion) 13. apr 2013, 12:32 (CEST)

Manglende internationale links[redigér | redigér wikikode]

Selv om jeg ikke er helt ny skriver jeg lige her. Jeg har forsøgt at korrigere artiklen Noord-Holland, så den bliver noget mere uddybende. Jeg kan se at der tidligere har været en redigeringskrig, som jeg har forsøgt at undgå. Men noget jeg ikke ved hvordan jeg skal rette, er at jeg ikke stødte på links til udenlandske wiki'er fra de artikler jeg så på vedr. Nederlandene/Holland. Er det ikke noget der robotter til at tage sig af? Mvh Madglad (diskussion) 19. apr 2013, 20:34 (CEST)

De links er nyligt blevet flyttet væk fra artikelteksten, læs mere i Hjælp:Henvisninger til andre sprog. Hvis du kigger på Noord-Holland uden at redigere, vil du kunne se at linkene stadig er der. - Kåre Thor Olsen (Kaare) (diskussion) 19. apr 2013, 20:54 (CEST)

(redigeringskonflikt)

Informationen om det kunne godt have være bedre, men pointen er at hvor man tidligere indsatte links nederst i artiklerne til andre sprog, så bliver disse links nu varetaget at databasen Wikidata. Kigger du f.eks. til venstre på siden Noord-Holland, så vil du se, at der er en stribe links til andre sprog. Og under dem er der så et link til siden for Noord-Holland på Wikidata, hvor man så kan rette, tilføje eller fjerne links til artikler på de forskellige sprog, alt efter hvad der nu måtte være aktuelt.
Det kan godt virke lidt forvirrende i begyndelsen, og Wikidata er bestemt heller ikke fejlfri endnu. Men skal man bare tilføje links, hvor der allerede er en Wikidata-side, er det egentlig nemt nok. Siger vi f.eks. at du opretter en artikel om et af områderne i Noord-Holland, så er der sikkert allerede artikler om det på både nederlandsk, engelsk og flere andre sprog. Så behøver du bare at gå ind på en af dem, klikke på linket til Wikidata og så tilføje linket til den nye danske artikel. Herefter sørger Wikidata så automatisk for at de andre sprog viser det danske link, mens den danske artikel viser links til dem. I praksis kan der dog godt gå nogle timer eller dage, før det slår igennem overalt. Ændrer man en artikel imellemtiden bliver interwiki-listen dog opdateret i samme ombæring.
Se i øvrigt Hjælp:Henvisninger til andre sprog. --Dannebrog Spy (diskussion) 19. apr 2013, 21:04 (CEST)
Hej begge to. Så er der gået et eller andet galt i forbindelse med: Jeg nyinstallerede min computer med nyeste Debian i morges og kan nu se at jeg ikke kan se internationale links i nogen artikler længere - i Iceweasel (dvs. Firefox 3.5.16). I Epiphany kan man godt se links'ne. Og det kunne man også i en ældre Firefox før geninstallation. Er der nogen nørder, der ved om det er min maskine eller W, der er problemet her? Madglad (diskussion) 19. apr 2013, 21:20 (CEST)

Lande data-rod[redigér | redigér wikikode]

Nogen ide om hvordan jeg får Skabelon:Lande data Louisiana til at virke samt andre skabeloner med lign. problem med at henvisningsnavnet er anderledes end sidens titel. Vh. --Trade (diskussion) 22. apr 2013, 22:09 (CEST)

Oversætning[redigér | redigér wikikode]

Hej, jeg tænkte på, om det er i orden at man opretter nye sider, som man oversætter fra engelsk til dansk? --Andreas Christensen (diskussion) 11. jun 2013, 00:28 (CEST)

Hej Andreas. Ja, det er bestemt i orden at oversætte engelske sider til dansk, forudsat at teksten er frigivet til brug (se politikken om ophavsret). Det er ikke ualmindeligt at artikler starter som hel eller delvis oversættelse af andre sprogs Wikipedia-artikler. Vær dog opmærksom på, at den tekst, du indsætter i artiklen, forventes at være almindeligt dansk, forstået derhen at teksten forventes at være oversat "i hånden", ikke via Google Translate eller andre oversættelsesmaskiner; dansk Wikipedia har vedtaget, maskinoversatte tekster koster alt for meget tid og energi at rydde op i, så de bliver almindeligvis slettet ret hurtigt, for at gøre plads til at nogen kan skrive en ny tekst på dansk. Hvis du har flere spørgsmål, eller hvis du løber ind i problemer, er du naturligvis velkommen til at spørge igen. Jeg tror dog, at Wikipedia:Oversættelser vil kunne besvare meget for dig. Med venlig hilsen, --Medic (Lindblad) (diskussion) 11. jun 2013, 02:01 (CEST)

Om Kategorier og beskrivende artikler[redigér | redigér wikikode]

Jeg er lidt i tvivl om kategorier og beskrivende artikler.
Ekskl. kan "Præst" vel både være en kategori (notable mennesker som er præster) og en artikel som beskriver hvad en Præst er, den historiske udvikling osv.. Hvis man har et emne som mangler både kategori og beskrivende artikel - Hvad skal man så først lave? Eller kan man ikke skelne som jeg gør?--Absjalon (diskussion) 17. jun 2013, 15:11 (CEST)

Ideelt set bør der ved en kategori, der har navn efter et almindeligt emneord, f.eks. Kategori:Præster, også være en tilsvarende artikel om emnet, her Præst. Om man opretter artiklen eller kategorien først er for så vidt ligegyldigt. Dog foretrækkes det, at man har noget at fylde i kategorien, når man opretter den, da en tom en kategori jo ikke giver nogen mening. Det behøver ikke nødvendigvis at være den beskrivende artikel, men så skal det være andet, der har med emnet at gøre. --Dannebrog Spy (diskussion) 17. jun 2013, 16:05 (CEST)

Om flertydige artikler[redigér | redigér wikikode]

Jeg ønsker at oprette en flertydig artikel med navnet Japan, da den har flere betydninger, f.eks. Japan (land), Japan (band) og andre. Hvordan gør man det? På forhånd tak. Mvh Morten1997|diskussion

Metoden er ikke anderledes end hvordan man opretter andre sider. Man følger et rødt link. Hovedbetydningen må være landet, og så må alle andre komme i anden række – dvs. de får parentes i titlen. --|EPO| COM: 26. jun 2013, 21:15 (CEST)
Den flertydige artikel hedder i dette tilfælde Japan (flertydig); indholdet i den kan du fx modellere over Abel, dvs. først en kort indledning, så en liste med de forskellige betydninger, og nederst {{flertydig}}-skabelonen. Se også Wikipedia:Stilmanual#Flertydige artikler. Mvh. Arne (Amjaabc) (diskussion) 26. jun 2013, 21:39 (CEST)
Mange tak for hjælpen og det hurtige svar, begge to. Den flertydige Japan-artikel er nu oprettet. Mvh Bruger:Morten1997 (Morten1997) (diskussion)

Upload af kort[redigér | redigér wikikode]

Jeg har fordansket nogle kort i Wikimedia Commons, som jeg nu ønsker at levere tilbage. Originalerne ligger på følgende URL: • http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/47/Austria_Hungary_ethnic.svg/775px-Austria_Hungary_ethnic.svg.pnghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/41/Map_Europe_1923-en.svg/800px-Map_Europe_1923-en.svg.png NB: Jeg har dog rettet en fejl på sidstnævnte kort, som er blevet gentaget i de oversættelser til andre sprog som er foretaget. Holland var ikke en del af vinderne af krigen. Holland var neutral, og den skal derfor have farven grå. Jeg har ikke gjort opmærksom på fejlen, men det bør gøres – hvordan? Hvordan lægger jeg de danske versioner tilbage til Wikimedia Commons? Sven Thygesen (diskussion) 29. jul 2013, 12:30 (CEST)

Du mener at du har de danske versioner, som bare mangler at blive uploadet? --Simeondahl (diskussion) 29. jul 2013, 12:53 (CEST)
Tyskerne har en File:Austria Hungary ethnic de.svg - Du kunne måske blot oprette en ny side File:Austria Hungary ethnic da.svg ? -- Mvh PHansen (diskussion) 29. jul 2013, 13:02 (CEST)
Gå ind her [1] og følg anvisningerne. Du skal naturligvis give dine filer et andet navn, fx "Østrig-ungarske etniske grupper.png".
Upload en rettet version af [2] (Upload a new version of this file), og beskriv rettelsen under Edit summary:. Mens du er i gang, kan du så ikke rette 'SWEEDEN' til 'SWEDEN'? God fornøjelse. --Med venlig hilsen Necessary Evil (diskussion) 29. jul 2013, 13:09 (CEST)
Fremgangsmåden ved at oversætte disse sprogvarianter er at man udelukkende ændrer sprogkoden i filens titel. Herved opnår man korrekt sortering i kategorien på Commons, samt ensretning af navnene. --|EPO| COM: 29. jul 2013, 13:36 (CEST)

Template(s)[redigér | redigér wikikode]

Hej, findes der en syntaks-template (skabelon) eller syntaks-templates (skabeloner) til oprettelse af nye Wikiepedia-artikler? Mvh --Veritas historicus (diskussion) 1. aug 2013, 12:25 (CEST)

Det tætteste på en skabelon til den slags, må være vejledninger til hvordan artiklerne skal se ud og opbygges. Se f.eks. Hjælp:Snydeskema og Wikipedia:Stilmanual#Artiklers opbygning. --|EPO| COM: 1. aug 2013, 16:45 (CEST)
Englænderne har en "Article wizard" og nordmændene en tilsvarende "Artikkelveiviser". Om ikke andet kan du jo orientere dig lidt. -- Mvh PHansen (diskussion) 1. aug 2013, 17:12 (CEST)

Solhaven[redigér | redigér wikikode]

Jeg har skrevet kort om Solhaven, bare for at have de mest centrale fakta på plads. Men den er blevet mærket med { {notabilitet} } - er det rimeligt. Jeg har bedt om at få en begrundelse. Hvordan skal jeg forholde mig? --Honymand (diskussion) 2. sep 2013, 22:56 (CEST)

Læs på den diskussion du allerede har startet på Brønden om samme emne. --Pixi Uno (diskussion) 2. sep 2013, 23:00 (CEST)
Den korte konklusion er altså: Den er ingen HJÆLP at få. Ingen mulighed for at få et godt råd, ja? --Honymand (diskussion) 2. sep 2013, 23:06 (CEST)
Nå, så slemt var det heldigvis ikke... --Honymand (diskussion) 2. sep 2013, 23:21 (CEST)

Lyngbygårdsvej - koordinater[redigér | redigér wikikode]

Hej folkens.

Hvordan indsætter jeg koordinaterne på Lyngbygårdsvej, søgt på http://findvej.dk med søgeparametrene "Adresse: Lyngbygårdsvej" og "Postnr./by: 2800 Lyngby", og med hvilken skabelon?

Hilsen Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 14. sep 2013, 14:36 (CEST)

http://findvej.dk/ skal du klikke på "Wikipedia-artikler" og så udfylde felterne under "adresse" og "postnummer/by", hvorefter man skal klikke på "søg" og derefter på "vælg punkt på kort". Derefter får du et vindue frem med den kode, du skal sætte ind i artiklen. Du kan se her, hvordan jeg har sat koden ind i artiklen. Desuden kan du læse mere om koordinater på Wikipedia:Geografiske koordinater.
- Sarrus (db) d. 14. sep 2013, 18:05 (CEST)


[redigeringskonflikt

Måske kan den her bruges; den skulle ramme ca. midtvejs. Jeg bruger Google til finjustering.
{{coor dms|55|46|29.45|N|12|30|50.33|E|type:landmark_region:DK_scale:5000}} 
Med title
 {{coor title dms|55|46|29.45|N|12|30|50.33|E|type:landmark_region:DK_scale:5000}} 
Test: 55°46′29.45″N, 12°30′50.33″E
-- Mvh PHansen (diskussion) 14. sep 2013, 18:09 (CEST)

Tusind tak for jeres hjælp. Fortsat god weekend til jer alle fra Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 15. sep 2013, 14:27 (CEST)

Projekter og Portaler[redigér | redigér wikikode]

Hej,

Jeg er måske ikke ligefrem nybegynder i almindelighed, men jeg har alligevel svært ved at find rundt i hjælp på wikipedia og hvor man stiller hvilke spørgsmål - og har også oplevet at man kan få et ordentligt drag over nakken hvis man spørger det forkerte sted. Så nu prøver jeg her...

  1. Projekter: Hvor kan man finde den generelle beskrivelse af hvad wikiprojekter er, hvordan de er organiseret, hvordan man agerer hvis man vil være med eller selv vil oprette et projekt. Og hvad gør man hvis man har spørgsmål om et projekt eller er utilfreds med måden et projekt køres på. (I mit konkrete tilfælde mangler jeg bare noget generel viden om wiki-projekter og har nogen spørgsmål til et konkret projekt)
  2. Portaler: Hvad gør man hvis man synes der er en portal der mangler. Jeg har prøvet bare at lave en, men det gik dårligt. Dels løb jeg ind i nogle tekniske udfordringer, dels tænker jeg det er klogt at være flere om det. Kan man "annoncere" efter interesserede? Og i så fald hvor?

--Honymand (diskussion) 29. sep 2013, 11:55 (CEST)

Angående projekter så er jeg desværre bange for, at Wikipedia:Projekter mangler lige netop den slags grundlæggende informationer. Men som udgangspunkt er ideen med projekter at organisere og koordinere arbejdet med artikler indenfor et givent emneområde. Hvem som helst kan starte et projekt eller tilmelde sig på siden for en af de eksisterende. Spørgsmål og kommentarer hører hjemme på projektsidernes respektive diskussionssider.
Noget man dog skal gøre sig klart er, at mens der kan være betydelig interesse for et projekt, mens det er nyt, så daler aktiviteten efterhånden. Adskillige projekter er således hel- eller halvdøde så husk at tjekke om der stadig arbejdes med et givent projekts emner, før du skriver eller tilmelder dig.
Angående portaler så kan Hjælp:Portal og Hjælp:Oprettelse af portal måske hjælpe dig. Det er dog mit indtryk, at de fleste portaler stort set ikke bruges, så det er nok et spørgsmål, om det overhoved er umagen værd at oprette en til af slagsen. --Dannebrog Spy (diskussion) 29. sep 2013, 13:55 (CEST)
Tak for svaret. Er der mon nogen steder man kunne spørge om andre var interesserede i en portal (ud over at oprette den først og så spørge på diskussionssiden). Portaler ser ud til at fungere ret godt på UK-wiki'en, men den har selvfølgelig også flere skribnenter. --Honymand (diskussion) 29. sep 2013, 15:04 (CEST)
Det logiske sted at spørge vil være på Landsbybrønden. Det er jo noget, der vil omfatte mange artikler, så derfor vil det være relevant at tage det op i det generelle forum. Sidste gang fik du vrøvl, fordi du brugte det til noget, der kun vedrørte en enkelt artikel, men her er det i orden. Dog bør du under alle omstændigheder overveje, hvad portalen skal og kan bruges til. Der skal helst være en del artikler, så portalen fører læserne til noget brugbart. Og vil du have noget med "månedens artikel", som nogle portaler har, kræver det artikler af et vist niveau. For en portal i sig selv skaffer hverken flere eller bedre artikler, her hjælper kun aktive skribenter. --Dannebrog Spy (diskussion) 29. sep 2013, 21:57 (CEST)

er mit indlæg relevant[redigér | redigér wikikode]

Har arbejdet med at lægge Odense Teaters nye chef Jens August Wille ind på Wiki, fordi han er en person, som andre interesserer sig for. Nu bliver jeg i tvivl om det overhovedet er i orden. Nogen kunne kalde det et cv, og det kan jeg forstå at wiki ikke er beregnet til. Er mit indlæg overhovedet relevant på wiki, og hvad skal evt. laves om. Rettelser er sådanset velkomne. Har også problemer med boksen som indeholder et protræt af Jens August Wille. Kan ikke lige regne ud, hvordan jeg finder det rigtige format. --Presse - Odense Teater (diskussion) 24. okt 2013, 16:42 (CEST)

Hvad opsætningen angår, så er den meget CV-agtig. Det er de data, der skal være, men der er ikke ret meget kød på det. Passede han bare sit arbejde som alle andre, eller skete der noget, der er værd at nævne? Desuden består artiklen hovedsageligt af korte afsnit. Her foretrækkes normalt længere afsnit med flydende tekst.
Angående relevans så er jeg lidt usikker. Hvem er det der interesserer sig for ham, og hvorfor gør de det? Har han lavet noget, der har påkaldt interesse, eller er han bare i pressen, fordi det nu tilfældigvis er ham, der er teaterdirektør?
Endelig er der det problem, at han så vidt jeg kan forstå er din chef. Generelt bedes man lade være med at skrive om sig selv og emner, man har et nært personligt eller økonomisk forhold til, herunder sin arbejdsgiver. Det er nærmere beskrevet i normen Wikipedia:Selvbiografier og skyldes bla.a., at rigtig mange overvurderer deres egen betydning og/eller ikke er i stand til at skrive neutralt. Lige nu indeholder artiklen ganske vist kun tørre fakta, men den er også ukritisk. Eller for at vende det lidt om: forestil dig at det var en kandidat til kommunalvalget, der havde skrevet om sig selv på den måde, hvor brugbar og troværdig ville du så selv finde artiklen? --Dannebrog Spy (diskussion) 24. okt 2013, 17:27 (CEST)

Wikilinker ID:A?[redigér | redigér wikikode]

Hej. Nogle der kan fortælle mig hvordan man wikilinker 'ID:A'? For hvis jeg gør det, så forsvinder teksten. :-) Se -> [[ID:A]]. Stødte på problemet ved dette soundtrack til filmen. Dbh. --Pixi Uno (diskussion) 6. nov 2013, 15:12 (CET)

Ved at skrive [[:ID:A]], som bliver til ID:A. Mvh Asger (diskussion) 6. nov 2013, 15:35 (CET)
Okay, det var så ikke det. Jeg tænker videre og kommer med et svar, hvis jeg findet et :) Mvh Asger (diskussion) 6. nov 2013, 15:42 (CET)
Nu har jeg været på den engelske Wikipedia og fundet ud, at artikler ikke kan begynde med "interwiki or interlanguage prefix" (dansk ord?), hvilket er det, som er gældende i dette tilfælde, da ID er indonesisk Wikipedia. Du kan se det på her på en-wiki. Du må vist finde på et andet navn. Mvh Asger (diskussion) 6. nov 2013, 15:51 (CET)
Jeg sætter lige nowiki på linket, så det forsvinder fra venstrekolonnen igen. --Palnatoke (diskussion) 6. nov 2013, 15:54 (CET)
Jeg har kaldt den ID A (film) og linket den et par steder, hvis nogen finder et bedre navn skift endelig. TherasTaneel (diskussion) 6. nov 2013, 16:03 (CET)

Indsættelse af foto[redigér | redigér wikikode]

Hej, jeg håber, nogen kan hjælpe. Jeg har forsøgt at indsætte nye billeder i disse artikler: https://da.wikipedia.org/wiki/Kolja_Afriyie https://da.wikipedia.org/wiki/Marvin_Pouri%C3%A9 Dog er der noget tekst ved billederne, som jeg ikke kan få til at forsvinde. Kan nogen hjælpe? På forhånd tak. (skrev ‎Jpskoubo (disk. • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Nu virker billederne i det mindste, men det er nok nemmest for WikiProjekt Fodbold, at guide om brug af skabelonen. TherasTaneel (diskussion) 8. nov 2013, 00:59 (CET)

Ny artikel[redigér | redigér wikikode]

Hej jeg har lavet en ny artikel. Jeg klikker Gem side. Jeg har også set på forhåndsvisning at siden ser OK ud. Men når jeg vil gå videre bliver jeg advaret om at jeg er ved at forlade siden og at alle redigeringer vil går tabt. Jeg kan ikke se nogle steder i min egen profil at jeg har oprettet siden og har prøvet at søge på den uden held.

M.a.o. jeg er dybt forvirret over hvilket skridt jeg skal tage nu for at få min artikel "godkendt" eller publiceret. kan nogen hjælpe? (skrev Bjørn Bønne Petersen (disk. • bidrag) 23. nov 2013, 13:18. Husk at signere dine indlæg.)

Artiklen bliver som regel publiceret, såsnart man har trykket "Gem side"... Ventede du tålmodigt, efter at have trykket "Gem", eller gik du videre til noget andet? (Jeg har lige flyttet dit indlæg nederst som foreskrevet) --Johan U (diskussion) 23. nov 2013, 13:22 (CET)
Forøvrigt, når du skal lave tekst i encyklopædien, signere, lave afsnit m.v. skal du ikke bruge <nowiki></nowiki>-tegnene. --Johan U (diskussion) 23. nov 2013, 13:35 (CET)

Ny artikel[redigér | redigér wikikode]

Halløj Altså jeg ville bare gøre opmærksom en fejl på forsiden, men man kan ikke komme igennem med screenshots i et word-dokument eller sende mail til nogen. Jeg kan efter lang tids leden og surfen ikke få en e-mail at sende til. Det lykkedes at redigere, men kun på den del af artiklen som stod rigtigt. Så hvordan kommer man igennem til forfatteren af en artikel? Sisimiut, som er Ugens Artikel, indeholder en gentagelse af ordet Dorset på forside og første opslag men helt inde i artiklen står der Thule korrekt.

Morten Svensson (diskussion) 8. dec 2013, 14:54 (CET)

Tak for din besked. Det har jeg rettet nu. Skulle der være flere fejl i Ugens Artikel så kan du gøre opmærksom på det her. Mvh Asger (diskussion) 8. dec 2013, 15:15 (CET)

kategoriforvirring[redigér | redigér wikikode]

Skal Hekiru Shiina stå under tegnefilmsdubbere fra japan el. stemmeskuespillere fra Japan? (skrev ‎80.161.143.239 (disk. • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Eftersom der er tale om anime (japanske tegnefilm), må det blive det første. Jeg har i hvert fald oprettet Kategori:Tegnefilmsdubbere fra Japan for dig nu. --Dannebrog Spy (diskussion) 23. dec 2013, 15:57 (CET)

Er {{Link FA|XX}} taget ud af drift ?[redigér | redigér wikikode]

Tjek via denne: Speciel:Hvad_linker_hertil/Skabelon:Link_FA
For eksempel artiklen Fysik der har en del som kan ses på en:Physics

{{Link FA|id}}
{{Link FA|pt}}
{{Link GA|es}}
{{Link GA|fi}}
{{Link GA|id}}
{{Link GA|uk}}
{{Link GA|zh}}

-- Mvh PHansen (diskussion) 31. dec 2013, 18:20 (CET)

Blå placeringsknap[redigér | redigér wikikode]

Nogen der ved noget om en ny blå placeringsknap her på WP, og hvordan den virker?

Jeg har set den på Aalborg Lufthavn her og Københavns Lufthavn her.

Først troede jeg, at det havde noget mod {{coor title dms}} at gøre, men Christiansborg indeholder også den skabelon, men har ikke den blå placeringsknap.

Nogen som kender til den?

Mvh Asger (diskussion) 2. jan 2014, 20:11 (CET)

Som jeg ser det kommer funktionaliteten gennem coord skabelonen der benytter modulet Coordinates. Det sker for lufthavne der benytter 'Infoboks_lufthavn2', mens Christiansborg ikke benytter denne metode. Forøvrigt virker funktionaliteten for Aalborg Lufthavn slet ikke for mig i min vanlige browser. — Fnielsen (diskussion) 2. jan 2014, 21:17 (CET)
Jeg ser nu at det virker (så'n da) hvis man refererer direkte til Aalborg Lufthavn og ikke til havelågen Aalborg Lufthavn#geonotahack. — Fnielsen (diskussion) 2. jan 2014, 21:21 (CET)
Aha, tak for den forklaring Fnielsen. Godt nytår! Mvh Asger (diskussion) 2. jan 2014, 21:23 (CET)

Hjælp til Commons[redigér | redigér wikikode]

Dette er muligvis ikke stedet at bede om hjælp til Commons, men nu prøver jeg alligevel... Jeg har brug for hjælp til at kunne kategorisere mine billeder på Commons. Jeg er langsomt ved at forstå principperne, men mangler "den gode måde at finde den rigtige kategori". Det virker på mig som om man i forvejen skal vide hvilke kategorier der er, for at man (nemt) får placeret sit billede i de rigtige kategorier. Er der nogen der kan / vil hjælpe? Mvh. Thuecl (diskussion) 12. jan 2014, 08:58 (CET)

Langt svar på kort spørgsmål:
Som du måske har bemærket, er det undertegnede, der har været i gang med dine billeder i går aftes men dog uden at nå igennem. Kategori-systemet kan godt være lidt svært at forstå, men ideen er, at det starter i toppen med nogle få overordnede kategorier, der hver især rummer et antal mere specifikke kategorier, der så igen rummer endnu mere specifikke kategorier og så fremdeles. Generelt gælder at billeder (ligesom artikler her på Wikipedia) skal placeres i den eller de mest præcise kategorier. F.eks. er der over 2.000 danske kirker, så det vil jo ikke give mening at placere dem alle sammen i commons:Category:Churches in Denmark, for så ville den jo bare drukne i billeder. I stedet har man så her valgt at sortere dem efter region, kommune og kirke. Tager vi f.eks. Sankt Katharina Kirke i Store Heddinge, så skal billeder af den placeres i commons:Category:Store Heddinge Kirke, hvilket jo er langt mere præcist. Denne kategori er så placeret i den bredere commons:Category:Churches in Stevns Kommune og så fremdeles opad i systemet.
Nu kan både billeder og kategorier imidlertid godt tilhøre flere kategorier. F.eks. er kategorien for kirken ikke kun placeret i den for kirker i kommunen men også i kategorier for byen, for kirker opkaldt efter Sankt Katharina og for grå og hvide kirker. Tilsvarende bør luftbilleder også placeres i en kategori for sådanne. På den måde kan folk finde frem til billederne, uanset om de nu interesserer sig for byen, kirker eller luftbilleder.
Derimod skal billeder ikke placeres i både en underordnet og en overordnet kategori. Billeder af Storstrømsbroen skal f.eks. placeres i commons:Category:Storstrom Bridge og ikke også i commons:Bridges in Denmark, for førstnævnte kategori er nemlig allerede en underkategori til sidstnævnte. Der kan man så til gengæld placere billeder, hvor der ikke findes nogen specifik kategori, her f.eks. billeder af Dronning Alexandrines Bro.
Slutteligt dit egentlige spørgsmål: ligesom på dansk Wikipedia er der visse normer og praksis for kategorisering på commons, så til en vis grad kan man bruge almindelig logik. Og langt hen ad vejen kan man desuden gå ud fra emnernes officielle navne. Men der er undtagelser som f.eks. ovennævnte kirke, der hedder Sankt Katharina Kirke men kaldes Store Heddinge Kirke. Mens Storstrømsbroen er blevet placeret under det engelske navn, hvilket måske ikke er logisk for dig og mig men til gengæld praktisk for folk, der ikke kan dansk. Bruger man HotCat til kategorisering som du gør, dukker der imidlertid forskellige forslag op, så ved at eksperimentere med forskellige navne og stavemåder lidt vil man ofte kunne finde den rigtige.
Nu og da er der imidlertid ingen kategori. F.eks. er der ingen for Faxe Kalkbrud, så den regner jeg med at oprette. Den slags bliver nemlig ikke oprettet af sig selv. Så når du placerer en masse billeder i commons:Category:The psychiatric hospital in Nykøbing Sj. (Denmark), kan det ikke bruges, før den pågældende kategori faktisk også bliver oprettet. I stedet vil linket til kategorien under billederne være rødt. Klikker du på det kommer du imidlertid en side, hvor du kan oprette kategorien. I selve tekstfeltet indsætter du en eller flere overordnede kategorier. Her vil de mest oplagte nok være
[[Category:Psychiatric hospitals]]
[[Category:Hospitals in Denmark]]
[[Category:Nykøbing Sjælland (Zealand)]]
Derudover kan du skrive en linie eller to om hvad det handler om. Efterfølgende vil det ofte være en god ide også at indsætte et link på artiklen til den nye kategori. Det sker i form af en skabelon, der indsættes under Se også eller Eksterne henvisninger, her med koden
{{commonscat|Category:The psychiatric hospital in Nykøbing Sj. (Denmark)}}
Ja det blev lidt langt, og det er muligt, at du føler dig forvirret på et højere plan, når du læser dette. Men bare rolig, man kan komme langt ved at se på, hvordan andre gør. Og der er altid mange der gerne vil hjælpe. --Dannebrog Spy (diskussion) 12. jan 2014, 13:49 (CET)

Nej, havde ikke opdaget, at det var dig der havde været i gang! :-) Jeg kan se, at nogle af de rettelser jeg lavede i formiddags er forkerte. Dem vil jeg rette op på igen senere. Det giver god nok mening med så dybe kategorier som muligt, og så få billeder i top-kategorier som muligt. Jeg synes dog stadig, selv med brug af HotCat, at det kan være svært at finde de rigtige kategorier. Men ved at læse lidt på HotCat vejledningen kan jeg nu se, at idéen med pil op og pil ned for hhv. over- og under-kategorier formentlig er ganske hjælpsom (da jeg læste det, forstod jeg ikke idéen med det, men efter at have fået forklaringen med få billeder i top-kategorier, giver det pludselig rigtig meget mening!). Jeg må vist prøve mig lidt frem... :-)

Nu vi er i gang: Har du en nem måde at indsætte koordinater på billederne? Jeg kan godt finde dem på Google maps, men de er i et forkert format, så de skal konverteres først... En masse klippe-klistre som jeg gerne var foruden. Thuecl (diskussion) 12. jan 2014, 15:35 (CET)

Vedr. koordinater på Commons kan man bruge (f.eks.): {{Location dec|55.630944444444|12.572897222222}} eller {{Location|55|52|9.48|N|10|7|4.72|E|}} Til artikler kan man bruge Peter Brodersens smarte program : findvej.dk/wikipedia, og her kan man jo også finde koordinaterne, og så sætte dem ind i commonsskabelonen. - Nico (diskussion) 12. jan 2014, 15:54 (CET)
Nico: Det lyder som et program, jeg lige skal kigge lidt nærmere på. Nu om stunder bruger jeg et kamera med GPS, men der er en del af mine ældre billeder, hvor koordinaterne skal tilføjes manuelt.
Thuecl: Vi kom vist til at krydse hinanden i arbejdet med at kategorisere billeder på commons. Jeg så nemlig, at du tidligere havde oprettet commons:Category:Sindssygehospitalet i Nykøbing på Sjælland. Da der jo ikke er brug for to kategorier til det samme hospital, gik jeg i gang med at samle billederne i den, men imellemtiden oprettede du så commons:Category:The psychiatric hospital in Nykøbing Sj. (Denmark), som jeg lagde op til længere oppe. Kan du ikke samle billederne i en af kategorierne? Så kan den anden nemlig ændres til en omdirigering.
Det er i øvrigt nogle flotte billeder, du har fået taget. Personligt kan jeg især godt lide File:København H 3.JPG. Jeg har selv taget mange billeder af tog og busser der men ikke ligefrem fra den vinkel. Håber at du har mere i godteposen til os, og at du får tid til nogle flere flyveture i fremtiden. For her byder du sandelig på noget, vi andre ikke lige kan gøre efter. --Dannebrog Spy (diskussion) 12. jan 2014, 16:24 (CET)

Først til Nico: Det lyder absolut som noget jeg også skal kigge på! :-)

Og så til Dannebrog Spy: Det er gjort. Jeg finder det mest rigtigt i forhold til de overordnede retningslinjer, at bruge et engelsk navn. Jeg har flyttet alle billeder over i den kategori og indstillet den danske til sletning, men det kan være du vil skynde dig at lave en omdirigering?

Tak for de pæne ord om mine billeder! :-) Dem jeg lægger op er omhyggeligt udvalgt blandt alle de mange jeg gennem årene har taget. Og ja, det giver en anden vinkel. Der bliver helt sikkert tid til flere ture fremover, måske vi skulle lave en sammen? Jeg modtager i hvert fald gerne "bestillinger", så vil jeg, hvis jeg kommer forbi, tage et par billeder af det bestilte. Thuecl (diskussion) 12. jan 2014, 16:40 (CET)

Det er tilbud jeg helt bestemt vil overveje, for der er jo mange muligheder. Stationen og færgehavnen i Rødby Færge der snart bliver forvandlet til ukendelighed, svært tilgængelige steder som S-togsværkstedet i Taastrup og DSB's maskindepoter, Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm på en åbningsdag, seværdigheder som Legoland og Verdenskortet ved Klejtrup Sø... Men alt det er naturligvis noget, du selv afgør. Alternativt kan du også bare dykke ned i Kategori:Lokalitetsbillede savnes og se, hvad vi endnu har billeder af. --Dannebrog Spy (diskussion) 20. jan 2014, 21:06 (CET)

Brug af =?[redigér | redigér wikikode]

Jeg har nu et par gange set, at overskrifter jeg har lavet er blevet rettet fra = til ==. Hvorfor er det, at = ikke bruges? Eller spørgsmålet er måske nærmere: Hvornår bruges =? Thuecl (diskussion) 20. jan 2014, 19:58 (CET)

= Bruges slet ikke ved almindelig redigering. I princippet svarer den til overskrift med sidenavn som f.eks. Hjælp:Nybegynderforum her øverst på siden. Men da det bliver indsat automatisk, er det ikke noget, vi andre behøver at beskæftige os med. I stedet er == det øverste overskriftniveau for de enkelte afsnit i en artikel, eller når man som her starter en ny diskussion. Ved underinddeling benyttes === og i visse tilfælde endda ==== , om end jeg dog personligt foretrækker at undgå den sidste. --Dannebrog Spy (diskussion) 20. jan 2014, 21:06 (CET)
Tak, som altid, for et godt og brugbart svar! :-) Tænker bare at det er ulogisk, at det er sådan - men det er der nok en fornuftig grund til! ;-) Thuecl (diskussion) 22. jan 2014, 11:20 (CET)

Flytteforslagsskabelon[redigér | redigér wikikode]

Jeg har oprettet et flytteforslag på The Wall, men linket i skabelonen jeg har indsat på diskussionssiden er rødt. Hvad har jeg gjort forkert? Thuecl (diskussion) 22. jan 2014, 11:41 (CET)

Skabelonen skal indsættes i artiklen – ikke på diskussionssiden. Skabelonen danner et link til Wikipedia:Flytteforslag/Sidenavn. Når den indsættes på en diskussionsside, bliver linket til Wikipedia:Flytteforslag/Diskussion:Sidenavn. --|EPO| COM: 22. jan 2014, 12:13 (CET)
Tak for hjælpen! --Thuecl (diskussion) 22. jan 2014, 12:34 (CET)

Slette en side[redigér | redigér wikikode]

Jeg vil gerne have slettet siden IHA Revyen (Ingeniørerne), da revyen har skiftet navn til Ingeniørrevyen og derfor findes ovenstående ikke længere. Kan i hjælpe mig med at slette den? Og så kan jeg godt selv oprette en ny side, hvor det rigtige navn indgår.

På forhånd tak, Nadja.Morell

Hejsa Nadja.Morell.
Alternativt kan vi også bare flytte artiklen til revyens rigtige navn, for så består atikelhistorikken, men der er stillet spørgsmål ved om revyen overholder kriterier for artikler. Det var måske bedst at få afklaret først, så man ikke bruger unødvendig tid på andet.
Mvh Asger (henvendelse) 31. mar 2014, 13:23 (CEST)

Hjælp til at finde gammel sletningsdiskussion[redigér | redigér wikikode]

Hej,

Jeg ville kigge på artiklen Godhavn (institution) men finder at den er slettet 29. okt 2013. Jeg ville så gerne se diskussionen der ledte frem til sletningen og forventede at kunne finde den på Wikipedia:Sletningsforslag/Arkiv22 men uden held, og jeg kan ikke lige finde den heller på det forgående eller efterfølgende arkiv af sletningsforslag. Er der nogen der kan hjælpe mig med at finde den?

--Honymand (diskussion) 21. sep 2014, 13:50 (CEST)

Den lå et langt stykke tid markeret som uencyklopædisk inden den blev slettet uden diskussion i oktober 2013. Den blev oprettet af Komo33 og handlede mest om en undersøgelse af stedet. Jeg har gendannet den til Bruger:Honymand/Godhavn (institution), hvis du vil se om der er noget, der kan genbruges, Mvh Knud Winckelmann (diskussion) 21. sep 2014, 13:56 (CEST)
Faktisk lader det til at al teksten er kopieret fra www.boernehjem.nu. Sig lige til når du er færdig med den, for så kan vi ikke have den liggende. Mvh Knud Winckelmann (diskussion) 21. sep 2014, 13:58 (CEST)
Tak. Nu har jeg slettet den (igen). --Honymand (diskussion) 21. sep 2014, 21:49 (CEST)