Humanistisk Samfund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Humanistisk konfirmation)
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Humanistisk Samfund er en dansk forening, der arbejder for at udbrede det humanistiske livssyn samt et sekulært samfund. Medlemstallet er ca. 2000 (august 2020).[1] Foreningens forperson er Lone Ree Milkær.

Foreningen blev stiftet i august 2008. Dens formål er at arrangere ceremonielle handlinger som bryllupper, begravelser, navngivninger og konfirmationer på et ikke-religiøst grundlag. Handlingerne forestås af nogle af foreningens medlemmer, der har gennemgået en intern uddannelse. Humanistisk Samfund arbejder desuden for en adskillelse af kirke og stat, således at Folkekirken blandt andet fratages sine opgaver vedrørende personregistrering, og at der gennemføres en ligestilling mellem alle trossamfund og livssynssamfund i Danmark. Humanistisk Samfund betragter Human-Etisk Forbund (no) i Norge som sin søsterorganisation.

Foreningen har lokalafdelinger i Viborg, Aalborg, Aarhus og København.

Humanistisk Samfund er medlem af International Humanistisk-Etisk Union[2], IHEU og European Humanist Federation, EHF.

Ceremonier[redigér | rediger kildetekst]

Humanistisk konfirmation[redigér | rediger kildetekst]

Et af de seks hold, der blev humanistisk konfirmeret ved ceremonierne på Sankt Annæ Gymnasium i maj 2018.

Humanistisk Samfund har siden 2010 hvert år afholdt humanistisk konfirmation efter norsk, tysk, hollandsk og skotsk forbillede. Konfirmationen betragtes som en styrkelse af den unge i etiske og moralske spørgsmål, samt undervisning i menneskerettighederne, identitet og seksualundervisning og en fejring af denne begivenhed.

Forberedelsen indeholder kurser, undervisning og afsluttes med en fælles ceremoni, hvor man fejrer overgangen fra barndom til ungdom.

Antallet af humanistiske konfirmerede i Danmark er steget fra 11 i 2010 til ca. 200 personer i 2018.[3]

Andre ceremonier[redigér | rediger kildetekst]

I forbindelse med Folketingets åbning har foreningen siden 2018 afholdt en humanistisk ceremoni efter gudstjenesten for folketingsmedlemmerne, hvor folketingsmedlemmerne kan deltage.[4] I forbindelse med Folketingets åbning 2021 havde foreningen ansøgt om at få ceremonien på det officielle program, hvilket blev afvist af formanden for Folketinget Henrik Dam Kristensen.[4]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Medlemstallet gør os interessant". Humanisten. august 2020. Hentet 5. oktober 2021.
  2. ^ Our members - Danish Humanist Society, iheu.org. Besøkt 18. april 2016
  3. ^ Humanistisk Konfirmation – Humanistisk Samfund
  4. ^ a b "Ikke-religiøs ceremoni udelukket fra officielt åbningsprogram". Kristeligt Dagblad. 5. oktober 2021. Hentet 6. oktober 2021.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]