Humor

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Denne sten, som er opstillet ved et renseværk, spiller på den spøgefulde bemærkning: Plejer er død. En faktisk gravsten med navn, årstal og ordene ENDE-LIG hører til samme gruppe.

Humor er evnen til at opfatte noget som morsomt. Humor er muligheden for mennesker, objekter eller situationer til at vække en følelse af morskab, underholdning og latter hos andre mennesker. Begrebet omfatter en hvilken som helst form for underholdning eller menneskelig kommunikation som vækker sådanne følelser, eller som gør, at mennesker ler eller føler sig lykkelige.

Hvad der er sjovt afhænger af modtagerens kultur, alder, uddannelses, intelligens og ikke mindst i den sammenhæng det sjove præsenteres. Humor skal reflektere eller imitere virkeligheden i en udstrækning, som modtageren kan identificere med. Nogen træk i humor er fælles for mange kulturer og folkeslag, men det er typisk at forskellige kulturer eller subkulturer har deres egne former for humor.

En person der er sjov kaldes komisk, og en professionel kaldes komiker. En populær form for komik er stand-up komik.

Humor eller gråd er metoder til at leve med uovervindelige problemer. Hvis man ikke kan le af problemerne, skal man græde. Det er også omvendt: Stor sorg kan først bearbejdes ordentligt, når humoren tager over. Det er den klassiske sammenhæng mellem tragedie og komedie:

Den, der kun tager spøg for spøg, og alvor kun alvorligt, han og hun har faktisk fattet begge dele dårligt.Gruk» af Piet Hein).

Mel Brooks definerede en gang forskellen mellem tragedie og komedie med følgende sammenligning:

Når en person glider i en bananskræl og falder ned i et hul og slår sig ihjel er det komedie, men når jeg skærer mig i fingeren er det tragedie.

Eksempel på subkultur humor[redigér | redigér wikikode]

Det er latterligt at påstå at computerspil påvirker børn!
Hvis f.eks. Pac-Man havde påvirket børn født i 1980'erne, ville vi i dag han en gruppe unge, springende rundt i mørke rum og spise piller mens de lytter til monoton og ensformig musik.

Nogle mennesker kan måske ikke finde eksemplet ovenfor morsomt da det kræver nogle kundskaber i computerspil og rave (se også Pac-Man).

Værktøjer til humor[redigér | redigér wikikode]

Komikeren Rowan Atkinson har beskrevet komikerens (især den visuelle) værktøjers i tv-serien Funny Business

  • Reference – Brugen af en genkendelig fysisk eller social fremtræden eller egenskab.
  • Overdrivelse – Overdrivelse af størrelse, placering, adfærd, relevans eller fysiske egenskaber. Omfatter Ironi.
  • Metafor – Karakteristika ved et objekt overføres på et andet objekt, der som oftest er urelateret.
  • Farce – Usandsynlig og absurd fremstilling af et emne.
  • Timing – Det tempo hvormed den humoristiske information er videre formidlet til modtageren.

Danske komikere[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia side over danske komikere

Kilder[redigér | redigér wikikode]