Hvid admiral

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Hvid admiral ?
Hvid admiral.Foto: Holger Gröschl
Hvid admiral.
Foto: Holger Gröschl
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Arthropoda (Leddyr)
Klasse: Insecta (Insekter)
Orden: Lepidoptera (Sommerfugle)
Familie: Nymphalidae (Takvingefamilien)
Slægt: Limenitis
Art: camilla
Videnskabeligt artsnavn
Limenitis camilla
Linnaeus 1764

Hvid admiral er temmelig sjælden i Danmark. Den voksne sommerfugl ses ofte i skovlysninger, gerne med frodig underskov med bevoksninger af blomstrende brombær. Danmark er sommerfuglens nordligste grænse. I øjeblikket findes den så vidt vides ikke i de andre nordiske lande. I Danmark er den specielt udbredt på Bornholm, i Nordsjælland og på Lolland-Falster, mens Jylland og Fyn ikke har huset den siden 1986.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Den hvide admiral har sort overside, med et tydeligt hvidt bånd der løber over både for- og bagvinger. Ses sommerfuglen fra oversiden kan den forveksles med hanner af iris og store eksemplarer af nældesommerfugl. Den hvide admirals underside er dog helt unik. Her findes tegninger i rustrødt, perlemor og blågrå.

Hunnen er en anelse større end hannen, deres vingefang er omkring 55 mm. Hvis man er heldig kan man træffe den hvide admiral fra starten af juli til lidt ind i august. Perioden påvirkes dog meget af vejret. I varme forår ses sommerfuglen tidligere, kølige somre forlænger flyvetiden længere ind i august. Hyppigheden af den hvide admiral afhænger meget af temperaturerne i forsommeren.

Livscyklus[redigér | redigér wikikode]

1-2 uger efter ægget er lagt klækkes det og larven kommer frem. Ved slutningen af sommeren i august-september spinder den sig et skjul af blade og overvintrer deri. Når værtsplanten, som ægget er lagt på, vågner næste forår vågner larven også og æder løs. I begyndelsen af juni er den udvokset og forpupper sig. Puppen af den hvide admiral er særligt smuk. Den er grøn med sølvfarvede pletter og horn.

Foderplanter[redigér | redigér wikikode]

Almindelig Gedeblad også kaldet kaprifolium, Dunet Gedeblad eller snebær.

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]