Iredell County

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Iredell Countys placering i North Carolina.

Iredell County er et county (county) i den centrale/vestlige del af North Carolina i USA. Amtet er centrum fror NASCAR sporten, og mange kendte kørere bor i amtet.

De nordlige dele af amtet er landlige, mens de sydlige dele bliver mere og mere bymæssige, efterhånden som flere og flere flytter fra Charlotte til områder længere væk fra byen.

Amtet er et transportknudepunkt. I-77 og I-40 mødes lige ord for amtssædet, Statesville, og amtets motto er da også "Crossroads for the future" . Landbrug er stadig en væsentlig indkomstkilde for mange beboere i amtet. Mejeribrug har været og er særligt populær både i den nordlige og den sydlige del af amtet, men den stigende befolkningstilvækst i den sydlige del af amtet har betydet at mange landbrug er blevet nedlagt.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Iredell County blev oprettet i 1788, da det blev udkilt fra Rowan County. Det fik navn efter James Iredell, én af fortalerne for koloniernes løsrivelse fra England. Iredell blev udnævnt til dommer ved USA's Højesteret i 1790 af George Washington. I 1847 blev dele af Iredell County lagt sammen med dele af Caldwell County og Wilkes County, da Alexander County blev oprettet.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Iredell County har et samlet areal på 1.546 km² (lidt større end Lolland). 56 km² er vand, mens resten er land.

Traditionelle hegn i Union Grove i den nordlige del af Iredell County.

Iredell County ligger indenfor det det såkaldte Piedmont område i det centrale North Carolina. I den nordvestlige del af amtet ligger Brushy Mountains, en stærkt eroderet udløber af Blue Ridge Mountains. Her ligger amtets højeste punkt, Fox Mountain, der er 537 meter højt. Selv om bjergene, "The Brushies", som de bliver kaldt, ikke er specielt høje, virker de højere på grund af det meget flade landskab, de ligger i. Resten af amtet er forholdsvis flad, med mindre bakker, gennembrug af floder og bække. Amtets største flod er Catawba River, opkaldt efter den indianerstamme, der boede i området, da de første hvide kom dertil omkring 1750. I den sydlige del af amtet ligger Lake Norman, der med sine 129 km² er North Carolinas største kunstige sø.

Iredell er et af North Carolinas længste amter med en udstrækning på næsten 80 kilometer fra nord til syd. Den nordlige tredjedel af amtet er landligt, og her findes ingen større byer. Befolkningstætheden i denne del af amtet er meget lav, og i modsætning til det meste af resten af North Carolina, er hastighedsgrænsen på motorveje her 70 miles (112 km/t), hvor den i resten af staten, bortset fra andre udvalgte steder, kun er 65 miles (104 km/t).

Byområder[redigér | redigér wikikode]

Amtet er opdelt i i 16 bydistrikter (kommuner) (se kortet): Barringer, Bethany, Chambersburg, Concord, Coddle Creek, Cool Springs, Davidson, Eagle Mills, Fallstown, New Hope, Olin, Sharpesburg, Shiloh, Statesville, Turnersburg, and Union Grove.

Tilgrænsende counties[redigér | redigér wikikode]

Bydristrikterne i Iredell County.

Iredell County grænser op til

Byer og bymæssige bebyggelser[redigér | redigér wikikode]

Befolkning[redigér | redigér wikikode]

Ved folketællingen i 2000 var der 122.660 indbyggere i amtet. Befolkningstæthende va 82 pr. km². 82 % af indbygger var hvide, og 13 % var af afrikansk oprindelse.

De 122.000 indbyggere var fordelt på 47.360 husholdninger, hvoraf en tredjedel omfattede børn under 18 år. 25 % af befolkningen var under 18 år, og 12,5 % var over 65. For hver 100 kvinder over 18, var def 93 mænd.

Gennemsnitsindkomsten for en husstand var 41.929, mens den for en familie var 49.078. Ca. 7 % af befolkningen levede under den officielle fattigdomsgrænse.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 35°49′N 80°52′V / 35.81°N 80.87°V / 35.81; -80.87